Négykerék‎ > ‎

Az M42 motor vákumrendszere

Imre Deák, 2016. szept. 10. 4:32   [ 2016. szept. 10. 5:58 frissítve ]
Az alábbiakban bemutatom az M42 (és a még nem "elölalapjáratis" M43) motorok vákumrendszerét egy szétszedett szívósoron.
Ha probléma van az alapjárattal, a DISA szeleppel, vagy bármivel a környéken érdemes előbb kicsit rendbe tenni a vákumrendszert, ami amúgy nem bonyolult, de könnyű hibát belevinni, és a vákumcsövek is általában igen régiek.

A szívósoron található csatlakozások:

Vákumot szolgáltatók:
  • Fékrásegítés
  • DISA szelep feltöltés
  • Üzemanyagnyomás-szabályzó vezérlés
Bemenetek:
  • Alapjárati léptetőmotor
  • Üzemanyagtank szellőztető
  • Forgattyúsház szellőztető (kartergáz visszavezetés)

A vékony vákumcsövek 3,2mm-es belső átmérőjűek (DN 3.2), és az alábbi kép szemlélteti miért is érdemes kicserélni őketBalról jobbra: Elrepedt cső, kitágult cső, vadonatúj cső. A szükséges mennyiség kb 40-50cm, de mivel méterre adják, ezért a költség igen "magas", beszerzési forrástól függően 150-400ft/méter.... Magyarul abszolút megéri a csere. Azok a csövek, amiket megfogdosva fekete lesz a kezünk, már porladnak, biztosan nem jók sokáig.

Bonyolultsági sorrendben nézzük végig. A szívósor elején a folytószelep házán, jól látható helyen foglal helyet az üzemanyagnyomásszabályzó vezérlő vákumcsöve, (az alábbi képen balra) illetve az üzemanyagtank szellőztető némiképp vastagabb csöve (a képen jobbra)Az üzemanyagnyomomásszabályzót érdemes vákumpumpával ellenőrizni, ha nem tartja a nyomást a membrán szakadt, de ezt észrevenni könnyen amúgy is, mert a vákumcsövön keresztül ilyenkor plusz benzint szív a motor, ami igen komoly problémákat okoz ("nemmenés", durrogás..stb) Mint látható a cserélendő szakasz kb 5-10 centiméter hosszú. A jobb oldalon található vastagabb cső helyét sokan ledugózzák, nagy jelentősége nincs, néha egy szelepen keresztül benzingőzt enged bele a szívósorba a motorvezérlő, ezzel egyensúlyban tartva a nyomást a tankban.

A következő a forgattyúsház szellőztető, illetve a fékrásegítés vákuma. A következő képen megfigyelhető textilbevonatos cső kulcsfontosságú, ez tölti fel vákummal a devandert, azonban hibája könnyen észrevehető, mert nem lenne fék a kocsin. A forgattyúsház szellőztetés az ez alatt található kerek műanyag olajleválasztóba csatlakozó cső.A másik fele a szelepfedélen található csonkon van. Vákumproblémát azonban az olajleválasztó felőli végén okoz, ezt magasabb kartergáztermelődés esetén akár ledugózni is érdemes, és a szellőztetést egy másik különálló lecsapató tartályon keresztül szűrve kiengedni. Kopottabb motor esetében kicsit jobb teljesítmény, tisztább üzemet eredményez, mivel nem égeti el a motor az olajtartalmú kartergázt.Itt azonban el is érkeztünk egy gyakori problémához. A felső kép jobb legszélen éppen hogy csak látható csonkra csatalakozik az alapjárati motorról érkező kimeneti cső, ennek anyaga megegyezik a szívókönyök anyagával, és sokszor kitágul, valamit elkezd repedni. Tágulás esetén még kezelhetjük bilinccsel, a repedés esetén azonban cserélni kell! Ha könnyen lejön a cső, akkor már tágult! Az alábbi képen látható a két cső (ezeken már megfigyelhető némi tágulás)Maga az alapjárati rendszer pedig az alábbi képen. Itt alulnézetből látjuk a szívósor felső részét. A bal oldali nyíl mutatja a szívosorra bemenő csonkot. A jobb oldali nyíl pedig a működés irányát jelzi. A szivókönyök, és a szívósor közé odaképzelhetjük a folytószelepet.A működés iránya amúgy magán a motoron is jelölve van, érdemes megfelelő irányba összetenni! Ezen csövek hibája estén a szívósor felőli oldalra igen harmatos fékteljesítmény, és ingadozó alapjárat, a szivókönyök felőli oldalon pedig ingadozó alapjárat jellemző.Elérkeztünk a legösszetettebb, részhez a DISA szelephez. Kis ismétlés, hogy mi is ez. Szívósor hossz változtatás. Alacsonyabb fordulatszám tartományban egy hosszabb szakaszon szív a motor, amitől nyomatékosabb, magas fordulaton viszont egy rövidebb szakaszon, amitől nagyobb lesz a teljesítmény. Maga a rendszer teljesen vákumos-mechanikus. A szívósorból érkező vákum áthalad egy egyszerű egyirányúsító szelepen, majd egy vákumfokozó tartályba jut, amire meg egy elektromosan kapcsolható szelep van kötve. A szelep kimenetén pedig ott a DISA pillangószelepét mechanikusan mozgató DISA aktuátor. Nem bonyolult ugye?


A fenti képen látható a szívósor aljában található DISA pillangószelep, az alábbi képen pedig alulról az azt működtető aktuátor


Néhány hiba ezzel kacsolatban. A rá csatlakozó vákumcső csatlakozás süllyesztve van, és szoros a 3.2-es cső nehezen megy rá, ezért könnyű eltörni, főleg a helyén ahol lefelé áll, és nem látni semmit! A másik hiba a korral jár. Membránszakadás. Ezt az alkatrészt mindenképpen érdemes megvákumozni, és nézni, hogy tartja-e. ha egy picit is elenged, akkor már szakadt. Az alsó képen egy jól működő példány:


ha már visszafelé haladunk, íme a vákumfokozó tartály, és az elektromos működtető szelep. Egy konzolon laknak, ott vannak az aktuátor mellett felcsavarozva alulra. A szelep kimenete az oldalra néző csatalakozás, amiről egy kb 5-10cm-es DN3.2-es cső megy az aktuátorra. A szelep bemenetére meg a tartály kimenete van kötve egy kb 10-15 centis vákumcsővel. Fontos! Az elektromos szelep kimenetére kötve a tartályt folyamatosan elengedi a vákumot, ne cseréljük fel!


  A következő képen a tartály bemenete (visszafelé haladunk még mindig!) ezen egy kb 5-10cm-es vákumcső után következik az "UFO" ez egy egyszerű egyirányúsító szelep. A szívósor felől érkező vákumot átengedi, a ha nyomás érkezne onnan, azt elzárná. Sokszor rossz már. meg kell szívni a fekete vége felől, majd megfújni. Nem szabad a fújást átengednie! Az alábbi képen zölddel a vákum iránya. Gyakori hiba, hogy ezt az alkatrészt fordítva teszik be, és ezzel máris nincs DISA szelep, mert nem jut át rajta a vákum, nem tölti fel a tartályt, és nincs ami működtesse a DISA-t. Felfelé kell néznie a fekete felének!


Mint látható az "UFO"-ból egy 5-10 centis darabka után egy vékony fekete csőbe érkezünk meg. ez egy formára öntött merev vákumcső, ami immáron követi a szívósor formáját, amin kettő rögzítő is található a cső számára, kiszerelve valahogy így néz ki:


A felső hajlított vége érkezik meg a végcélhoz a szívósor felső részéhez, ami annak az alján található apró kis csatalakozó. Hasonló mint az üzemanyagnyomásszabályzóé, csak éppen eléggé eldugott helyen van (az alapjáratit meg a gumikönyököt kivéve úgy ahogy hozzáférni azért) itt ,már csak egy kb 4-5 centis darabka DN 3.2-esre van szükség, és le is zártuk a vákumrendszert."Robbantva", alulnézetben valahogy így néz ki (kép bal oldalt) a jobb oldali nyíl az alapjárati rendszer csatlakozása, de arról már fentebb volt szó.Ugyanezekből az alkatrészekből, és elhelyezkedéssel épül fel az M43 motor is. Legalábbis azok, amik még nem a szívósor elejére szerelt alapjárati motorral szereltek. Gyártás tekintetében az 1996-os modellévben volt a váltás, azaz 1995.09 hótól volt az új rendszer.

Vákumra fel, hajrá!Comments