Négykerék‎ > ‎

HiFi avagy "Nagyzenés" ajtókárpit

Imre Deák, 2015. szept. 6. 16:36   [ 2015. szept. 6. 16:43 frissítve ]
A Compact audiórendszere alapkivitelben 6 hangszórós, ezt hívják "Stereo"-nak:
  • Elől a lábtérben 1-1 13cm-es mélyközép hangszóró
  • Az ajtóban 1-1 kiegészítő középhangszóró
  • A kalaptartó két oldalán 1-1 darab 10cm-es szélessávú hangszóró

A 10+1 hangszóróval rendelkező "HiFi" a következő plusz hangszórókat tartalmazza:
  • Plusz magassugárzó az ajtókban
  • Plusz magassugárzó a C oszlopok tövében
  • Plusz mélyhangszóró.

Ebben a rendszerben a hangszórókat egy sokcsatornás plusz erősítő szolgálja ki. A jelszinten történő hangváltás után hangszórónként külön kis teljesítményű végfok modul található, mely "natívan" hajtja meg még a magashangszórókat is!

Az érdekesség az egészben az, hogy mind a kettő rendszer ugyanazt a hangszórókészletet használja!Az ajtókárpitban található hangszóróknak 3 pines csatlakozója van:
  • az egyik szélső láb a közös negatív pont ( ez a barna csíkos kábel )
  • a középső láb a direktben megszólaltatáshoz való (HiFi), itt a hangszórók ellenállása 8Ohm
  • a másik szélső láb egy kondenzátoron keresztül kapcsolódik a középső lábra, így nem mérhető ellenállás, a kondenzátor lényegében egy passzív hangváltó.

Amiért ez fontos, az az, hogy erősítő nélkül szépen párhuzamosan bekötve az autórádióra a hangszórókat a túl alacsonyra csökkenő eredő ellenállás (tipikusan 2Ohm) túlterhelné a fejegység végfokját, másrészről a hangváltás nélküli használat a közép, és magashangszórókat rövid úton tönkretenné.

A kábeleken található csatlakozók szerelhetőek, és a két legszélső pinre mozgatva a csatlakzótüskéket a rendszer alkalmassá válik utólagos autórádióval való üzemelésre is.

A bal oldali hangszórókábelek alapszíne sárga, a jobb oldaliaké kék. A színes csíkok közül a barna a negatív, és a piros a pozitív.

Amennyiben sima "sztereo" rendszert alakítanánk "nagyzenésre", utólagos fejegységgel, jó tudnunk, hogy az ajtókárpit anyagában előre be vannak perforálva a hiányzó hangszórók nyílásai, azokat bevágva, és kalapácsal finoman kiütve már csak a kárpitot kell kivágni, és kész is a gyárilag előkészített hangszóróhely!
98% a valószínűsége, hogy az ajtóban a nagyobbik középhangszóró van. Érdekes egybeesés, de az 1994-es modellévben a manuális ablakemelős példányokba a kisebbik hangszórót szerelték! Külön szinte csak innen szerezhető be!

Comments