En familje med 5 barn kastet på gaten av forsorgsvesenet

lagt inn 30. apr. 2016, 01:10 av Bjørn Enes   [ oppdatert 30. apr. 2016, 01:22 ]
(Utskrift frå avisa "Samarbeid" 25. august 1939)

To ganger måtte de overnatte i fyllearresten. Alle barna er blitt syke, faren er invalid.

    
Mange ganger har vi her i vår avis påtalt den medfart husville familier som må søge forsorgsvesenets hjelp er blitt utsatt for. - Hvorledes de er blitt kastet på gaten av byfogden, satt inn på herberger og hoteller og fått alle sine møbler og klær ødelagt. Enkelte har kanskje trodd at en del av det vi skrev var overdrevet. 
    Men i disse dager er det hendt en ny lignende historie som vel er det mest hårreisende som er inntruffet på lenge og som i råskap og hjerteløshet stiller alt annet i skyggen og viser det varme hjertelag som lederne på forsorgen har for de ulykkelige og syke i vår by. 
    Det gjelder også denne gang en mann som er helt invalid på grunn av en ulykke, og vanskelig kan gå.     Også hans kone har vært meget syk, de er hjemmehørende i Bergen og de har fem barn i alderen fra 11 til vel 2 år. Familien bodde før på landet da de ikke kunne få seg hus i byen. De måtte imidlertid flytt derfra hvor de bodde, og skrev til fattigstyret her i byen og ba om hjelp til hus når de måtte flytte til byen. 
    Da de kom til byen, nektet imidlertid forsorgsvesenet å innkvartere dem noensteds. Konen med de fem barna måtte reise til noen kjente av sig på landet og bo der midlertidig. Mens den invalide mann måtte overnatte i fyllearresten, da han ingen andre steder hadde å henvende seg enn på politistasjonen, og gå ute på gaten i tre ukersyk og helseløs som han er. 
    Nu kunde konen og barna ikke bo lenger der de var innkvartert på landet. De kom til byen, men forsorgsvesenet nektet dem fremdeles hus og penger til husleie. De måtte nu alle 7 gå på politistasjonen.  Politiet var, som det alltid er mot husville mennesker, hjelpsom. Det skaffet hotellværelse til konen og de fem barna, og tilbød atter mannen fyllearresten. 
    Neste dag opsøkte imidlertid mannen sin familie på Hotel Hordaheimen, hvor de var innkvartert, og da der var plass nok til alle, blev de boende der i 14 dager. 
    Nu tilbåd forsorgsvesenet dem et husly langt ute på landet flere mil fra byen, på en gård som lå slik til at det var helt umulig for den syke kone og mann å bo der hvor vann og ved og alle varer måtte fraktes lange veier. 
    De sa så fra om dette, at de ikke kunne bo der. 
    Resultatet var at forsorgsvesenet straks lot dem kaste ut av Hotell Hordaheimen. Dette var om kvelden i et forferdelig regnvær. Vanføre, syke og fortvilelsen nær vandret nu far og mer med deem barn omkring på gaten i vårt vidunderlige, demokratiske bysamfunn, til de klokken halv elleve om kvelden innfant seg på politistasjonen og ba om hjelp. 
    Vannet silte av dem da de kom inn til politivakten. Da var det å innbringe hele familien i fyllearresten, inntil der kunne ordnes med husly, men også denne gang gjorde politiet hva det kunde og satte neste dag familien inn på et såkalt "hotell" ute i et smug i Strandgaten, hvor den nu bor.
    Alle barna er blitt syke og likker i kikhoste etter uværsnatten ute på gaten. Et av barna som skulle begynne på skolen mandag, en pike, må ligge hjemme da hun er helt uten klær, og tilstanden hos denne familie er ubeskrivelig.
    Dersom det finnes noen godhjertede mennesker som kan hjelpe familien med klær, kan de henvende seg til redaktøren av "Samarbeid" hvor de kan få navn og adresse, eller henvende seg i vårt lotterilokale, Stenkjeldergate 7. og levere inn gavene der, så vil de straks bli brakt til "hotellet" hvor familien nu bor. 
    Vi synes det er merkelig at vi har en dyrebeskyttelse her i byen for dyr kan da aldri bli behandlet slik som denne familie, jaget ut på gaten natt efter natt og nektet hjelp til det aller nødvendigste. Det er sikkert mer påkrevet å stifte en menneskebeskyttelse, som kan beskytte syke, vanføre og fattige mennesker mot de autoriteter vi har i samfundet i dag, og mot de arbeiderledere og andre politikere som jubler over slike tilstander og har laget det slik for de fattige.  Men aller mest bør de beskyttes mot de råtamper på forsorgskontoret som nekter mindreårige barn husly og sender dem i fyllearresten.    
ne  

(To-åringen i denne familien var var Ludvig Myrland. Han har fortalt om hendinga i dette minneopptaket)
      

  
Comments