04 Tips & Tricks‎ > ‎

Efficient zoeken met Google

Hoe zoek je efficient met google?

Je kan geavanceerd zoeken met google door extra voorwaarden bij de zoekopdracht te geven :

Aanhalingstekens : "hoe sterk is de"

Als je op zoek bent naar de titel van het liedje van Boudewijn De Groot, en je kent een deel van de tekst, dan kom je er snel.

Definities vinden : define: adhd 

Wat betekent ook al weer adhd? Tsunami? Ghb? Fuji? Opec?

Meestal geeft Google met define : meerdere definities en daarmee is vergelijkend onderzoek mogelijk. Nederlands afkortingen of plaatsnamen worden vrijwel niet gevonden.

Woorden niet weten - gebruik een wildcard : Jan * Balkenende

Was het nu Jan Pieter Balkenende of Jan Peter Balkenende? Die vragen doen er niet meer toe met de *, de asterisk. Het sterretje vervangt 1 of meerdere woorden naar keuze.

Synoniemen zoeken : ~tsunami 

Een synoniem voor een woord gaat gemakkelijker met een tilde (~) voor de zoekterm. Tik bij ~tsunami en er wordt automatisch gezocht op 'tidal wave'.

Link naar een webpagina : link:www.lyceumgenk.be

Als je wil weten welke pagina's een link hebben geplaatst naar een bepaalde webpagina, dan gebruik je de operator link: Met link:www.lyceumgenk.be krijg je alle webpagina's die een link hebben naar onze website.

Zoeken in één website : uniform site:www.lyceumgenk.be

Wanneer je alle info wenst te weten van een bepaald onderwerp in één bepaalde site, maak je gebruik van de operator site:. Als je bijvoorbeeld uniform site:www.lyceumgenk.be ingeeft, krijg je alle info op onze website m.b.t. het uniform.
 

Een bepaald soort document zoeken : schoolreglement lyceum : filetype:pdf

Zoek je naar een bepaald soort document en niet allerlei webpagina's, geef google opdracht om alleen een bepaald soort documenten op te roepen. Zet achter de zoekterm(en) filetype:doc (Word), filetype:pdf (pdf), filetype:xls (Excel).

+ en -teken : Ibiza -seat

Met het -teken kan je woorden uitsluiten van je resultaat. Ibiza -seat, geeft je geen informatie over de wagen seat Ibiza.
Met het +teken geef je aan dat dit woord absoluut moet voorkomen. Ibiza +seat geeft de naam Ibiza in combinatie met seat zal weergegeven worden. 

Google laten tellen : 10+3.5*(7.2)

Je kan google ook gebruiken om te rekenen en te converteren. Geef bijvoorbeeld 62.3 centimeter in inch op, en je krijgt automatisch de conversie.

In de titel laten zoeken : intitle:

Met behulp van de intitle-operator geef je Google de opdracht om enkel te zoeken in de titels van de webpagina.

Enkel info van laatste 3 maanden : date: 3

Alleen geïnteresseerd in informatie van de laatste 3 maanden? typ dan achter de zoekterm date: 3. Hetzelfde kan je doen met date: 6 en date: 12 voor info van de laatste 6 of 12 maanden.

Een bereik bij numerieke waardes door middel van ... : verkeersdoden 2003...2007

Door gebruik te maken van ... kun je een bereik aangeven bij allerlei numerieke waardes, zoals gewicht, jaartallen en prijzen. Tik je verkeersdoden België 2003...2007 in, dan krijg je info over de verkeersdoden in België tussen 2003 en 2007

Een woord uitsluiten : -insecten

Stel dat je op zoek bent naar een artikel over vliegen, maar je zit absoluut niet te wachten op artikelen over insecten, je wilt alleen maar iets lezen over vliegtuigen. Dan kun je Google precies vertellen waarnaar je op zoek bent. Het enige dat je hoeft te doen is een minteken te typen en direct daarachter het woord dat je niet wilt zien.

Gerelateerde sites zoeken : related:computer

Stel je hebt een favoriete site, en je bent op zoek naar een alternatief, bijvoorbeeld omdat de site ermee stopt of omdat de content je toch niet helemaal bevalt. Dan is het mogelijk om Google te laten zoeken naar gerelateerde sites. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is het woord related te typen met direct daarachter een dubbelen punt en de naam van de site waarvan je een equivalent zoekt.