Blog

Herunder kan du læse Snorkelsafari.dk's blog indlæg

TOP 3 - SÅDAN FANGER DU DIN FØRSTE FLADFISK MED HARPUN

indsendt 17. okt. 2017 12.41 af Lasse Bager Jensen   [ opdateret 17. okt. 2017 13.28 ]

#1 - Sigtbarheden er vigtig for en undervandsjæger

Tjek sigtbarheden i vandet før du svømmer ud på din første undervandsjagt. Det er som regel bedst, hvis der er, og har været fralandsvind dagen før. Ved fralandsvind er bølgerne mindre, og derfor er vandet mindre grumset tæt ved land.

Alger kan også gøre vandet uklart. Det er oftest et problem om foråret, og i de tidlige sommermåneder. Læs hvorfor, i mit blogindlæg “Algers årstidsvariation”.

Det er også en god ide, at spørge andre uvjægere, der har været i vandet for nyligt, hvordan den aktuelle sigtbarhed er. Du kan for eksempel spørge i diverse undervandsjagt facebookgrupper, da mange undervandsjægere er rigtig flinke til at hjælpe her.

#2 - Find et spot, der er ofte huser fladfisk

Der findes fladfisk ved helt vildt mange strande i Danmark. De bedste fladfiskespots, er ofte der, hvor bunden består af en blanding mellem sandbund, spredte sten med tangbevoksning og gerne ud til et åbent farvand. Man finder oftest fladfisk i områder, der er dybere end 1,5 - 2 meter. Derfor er det bedst, hvis man ikke skal svømme alt for langt ud, for at nå områder med denne dybde. Find altså en strand, hvor det hurtigt bliver lidt dybt. Men det skal heller ikke blive for hurtigt dybt, da det så er et meget lille område som du effektivt kan affiske med svømmefødder og snorkel.

#3 - Søge, søge, søge

Den undervandsjæger, der afsøger flest m2 havbund, fanger oftest de fleste fisk. Her er der ikke mange genveje at tage. Afsøg systematisk området, så du får tjekket forskellige områder af for fisk. Husk at kigge på forskellige dybder og ved forskellige bundforhold. Ofte vil fladfisk gerne gemme sig i sandet ved siden af en sten eller noget tang. Lige så ofte ligger de dog frit fremme, oven på sandet eller på andre bundtyper. De er dog mestre i at tage farve efter deres omgivelser, ligesom kamæleoner gør. Derfor kan de være kanon svære at spotte, uanset hvor de lægger sig. Hvis man har afbalanceret sig, med den korrekte mængde bly, kan man med fordel søge efter fladfisk, mens man svømmer 0,5 - 1 meter over bunden. På denne måde har man stadig et godt udsyn, samtidigt med at man er tæt på fiskene, så de bliver lettere at spotte. En god og effektiv rytme i fiskeriet er 30 sekunder langs bunden, efterfulgt af 30 sekunders afslapning i overfladen. Men vigtigst er det, at man ALDRIG presser sig selv til at holde vejret for længe. Start med få sekunder langs bunden, og mærk efter i kroppen, inden du øger dine bundtider. Man skal på INTET tidspunkt føle, at man har presset sig selv, eller føle sig forpustet når man kommer op. Hvis man får prikker for øjnene, eller på anden måde føler ubehag, når man kommer op til overfladen, så har man presset sig selv alt for meget, og man bør straks skrue ned for ambitionerne. Hvis man har ambitioner om at holde vejret længe, bør det ALTID foregå under ordnede forhold, og i samarbejde med en erfaren fridykkerinstruktør.

Banner af Snorkelsafari logo ny (3).png

Nyhedsbrev, ja tak

Hvis du har lyst til at modtage flere tips og tricks fra mig i ny og næ, et godt tilbud eller måske en røverhistorie fra de syv have så tryk her og sig ja tak til mit nyhedsbrev.

Dyk og pløk til jer alle derude :)

Mvh. Lasse Bager Jensen,  Ejer og grundlægger af Snorkelsafari.dk

Forklaring følger - Algers årtidsvariation giver dårlig sigtbarhed for undervandsjægere

indsendt 25. mar. 2017 00.42 af Lasse Bager Jensen   [ opdateret 25. mar. 2017 07.27 ]

Her ser I forklaringen på hvorfor det faktisk er i februar og marts måned, at sigtbarheden ofte er dårligst for en uvjæger.

Algers årtidsvariation


Gratis foredrag om undervandsjagt d. 14. januar i Boldts Bar i Haderslev

indsendt 25. nov. 2016 06.31 af Lasse Bager Jensen   [ opdateret 25. nov. 2016 06.44 ]

Danmarksmester i undervandsjagt, Morten Rosenvold Villadsen m.fl. kommer til Haderslev d. 14. januar kl. 17.00 - 20.00 på Boldts Bar - Kom og vær med, der er gratis entré.

Morten Rosenvold Villadsen
For første gang afholder Snorkelsafari.dk en temaaften om undervandsjagt, hvor flere prominente gæster er inviteret. Hovedtaleren bliver Danmarksmester i undervandsjagt, Morten Rosenvold Villadsen, der kommer og holder sit foredrag om undervandsjagt. Morten er iøvrigt også forfatter til bogen "Hold Vejret", som han sælger og signerer, til dette arrangement. Du kan vise din interesse for arrangementet på facebook, på dette link, og dermed hjælpe med at sprede budskabet omkring eventen. Det er min forhåbning, at mange vil kigge forbi, og skulle det blive en succes, vil der sikkert blive arrangeret flere lignende temaaftener på et senere tidspunkt. 

Havørred skudt ved Årø

Hvem egner dette arrangement sig til? Alle der dyrker undervandsjagt er velkomne. Det vil også være oplagt at dukke op,  hvis man måske ikke selv har prøvet undervandsjagt endnu, men gerne vil høre mere om sporten og de oplevelser der følger med.  Der vil være mulighed for at stille spørgsmål og erfaringsudveksle, og så kommer der helt sikkert også til at blive fortalt et par fangsthistorier eller to, der hellere må være underholdende end sandfærdige :)

Gratis Entre kan vi takke et par lokale sponsorer for, der uden tøven sagde ja til at hjælpe med, at gøre eventen mulig. De pågældende sponsorer vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt. Det skal dog siges, at sidder der en enkelt uvjæger derude, der også gerne vil være med til støtte dette nye initiativ, så meld jer straks til Lasse Bager Jensen på admin@snorkelsafari.dk. Målet for eventen er ikke nødvendigvis at give overskud, men heller ikke at give underskud, og der skal derfor gerne et par sponsorer mere til for at det lykkes.

Program for arrangementet er således
kl. 17.00 - Dørene åbnes og der er mulighed for at købe lidt at drikke i baren
kl. 17.30 - 19.30 diverse foredrag og indlagt madpause (vi bestiller noget mad sammen)
Kl. 20.00 åbner dørene for barens almindelige gæster fra bylivet. Alle foredragsgæster over 23,5 år er velkomne til at blive hængende og fyre en fest sammen.

Sted: Boldts Bar, Lavgade 4, 6100 Haderslev, læs mere på www.boldtsbar.dk
Boldts Bar

Test af Bifrost 3600 og WiseONE 5000 lumen

indsendt 17. okt. 2016 06.46 af Lasse Bager Jensen   [ opdateret 19. okt. 2016 07.42 ]

Bifrost 3600 lumen og WiseONE 5000 lumen ser du sammenlignet her.
Nærmere beskrivelse og min anbefaling følger længere nede på denne blog.

Her ses video af de to lygter under vand.

Sigtbarheden var pænt ringe denne aften, men WiseONE lygten skar flot igennem det grumsede vand, nærmest som et Jedi lys-sværd :) Jeg kunne klart se længst med WiseONE lygten, måske 20% længere. 
Bifrost 3600 lygtens meget brede lyskegle forårsagede lidt af en white-out, som det ses på filmen. Det vil sige, at alt svævet (grums) i vandet blev lyst op lige foran mig. Det gjorde det svært at se langt frem. Jeg kunne dog stadig se mindst en 4-5 meter frem, hvilket var rigeligt til at få øje på havørred og fladfisk i det grumsede vand.

Jeg besluttede mig for at starte med at bruge WiseONE lygten, og svømmede afsted med den. MEN.... Efter ca. 15 minutter begyndte WiseONE lygten at flimre en smule. Da der var gået ca. 30 min. begyndte den endda at blinke mærkeligt, og kort efter gik den helt ud. Jeg kunne ikke tænde den igen. Den blå diode i bagenden lyste dog stadig, og her i dag, dagen efter, lyser den blå bagende stadigvæk. 
Jeg har prøvet alt. De fire klik i træk for at få den ud af flight-mode (hvis det måske var det der var sket?), jeg har sat den i opladeren, men den viser bare "fuldt opladet". Jeg er SÅÅÅ frustreret. Tænk at en lygte, som de vil have 618 euro for + oplader + ledning + håndteringsgebyr og forsendelse ikke virker! Jeg er målløs.

Heldigvis havde jeg Bifrost lygten med på bøjen, og skiftede straks til den i stedet. Den lyste fint resten af turen (ca. 2 timer) og også mens vi klædte om ved bilerne (ca. 30 min.). I øvrigt tænkte jeg ikke en eneste gang, at Bifrost 3600 lygten var for stor at holde om. Det har ellers været et af de få kritikpunkter den har haft. Men nu har jeg også ret store hænder, så måske det også har betydning for min oplevelse.

Hvilken lygte man skal vælge, vil jeg ikke være dommer over. Der var klart forskel i de to lygters lyskegler, og skal man se et stort område (f.eks. fladfiskeri på lidt dybere vand), så ville jeg nok vælge Bifrost 3600. Skal man kunne se langt i grumset vand, så ville jeg nok vælge en WiseONE lygte... DER VIRKER!

OBS - Redigeret 19. oktober: Efter super hurtigt og god kundeservice fra WiseLED side, så har jeg i dag (få dage efter uheldet) modtaget en ny WiseOne lygte med posten. Det glæder mig at det gik så stærkt med erstatningen, og en stor tak her særligt til Stephan og Torben fra WiseLED :)

Lygter til undervandsjagt

indsendt 8. okt. 2016 04.37 af Lasse Bager Jensen   [ opdateret 8. okt. 2016 04.53 ]

Dykkerlygter - Hvad skal man vælge til undervandsjagt?

Et af de oftest stillede spørgsmål i diverse uvjagt fora, er “Hvilken dykkerlygte skal jeg købe?”. Det er et spørgsmål, der ikke altid er nemt at besvare. Men der er alligevel en en vej gennem junglen af lux, lumen og mA. Her følger mine erfaringer med diverse dykkerlygter, der har kostet alt fra 50 kr til mange tusinde kroner pr. stk. Måske kan det hjælpe andre uvjægere til at vælge lygte til fremtidige undervandseventyr :)

Hvad skal du bruge lygten til?
Inden du begynder at søge nettet tyndt for tilbud på diverse lygter, så skal du stille dig et meget vigtigt spørgsmål, 

“Hvilken form for undervandsjagt skal du bruge lygten oftest til?”

Dette parameter er nok det vigtigste kriterie for hvilken type lygte du skal anskaffe. Generelt set, er der vel tre grundlæggende typer uvjagt man skal tage i betragtning her.
  • #1 - Natjagt på lavt vand (0,5 - 2,5 m.), efter f.eks. havørred. 
  • #2 - Natjagt på lidt dybere vand (1,5 - 7m) efter fladfisk f.eks. pighvar og tunger. 
  • #3 - Hulejagt efter torsk eller hummer, i f.eks. lerhuler, under stenbunker eller mellem sten i moler og høfder.
Til disse tre jagtformer, vil det efter min mening, være tre forskellige lygter, der vil være det optimale valg.

Lysstyrke og m2 lyskegle

Til jagtform #1 har man ikke nødvendigvis brug for en bred og kraftig lyskegle. Faktisk kan en lille (og billig) lygte med 300 - 400 lumen sagtens bruges, så længe vandet ikke er for grumset. Da havørreden er blank, reflekterer den lyset og bliver synlig på mange meters afstand. Faktisk har meget kraftige lygter tendens til at skræmme de store ørreder væk, hvis man ikke er hurtig til at vende lyskeglen væk fra fisken når den er spottet.

Til jagtform #2 gælder det om at kunne se og afsøge så mange m2 havbund som muligt, og derfor er det her en fordel, med så mange lumen som muligt, spredt ud over en så bred lyskegle som muligt. Her kan lygten nærmest ikke blive for kraftig (og dermed dyr).

Til jagtform #3 har man mere brug for en lille og handy lygte, gerne kombineret med en skarp smal lyskegle. En lille lygte kan nemt stikkes ind i en lille hule og afsøge alle gemmesteder. En stor lygte bliver let lidt besværlig at have med, og de mange m2 lyskegle er lidt unødvendige her, efter min mening.

Batteriets lysetid

Mange billige lygter lover flere tusinde lumen, på trods af en meget billig pris. Hvorvidt de lever op til hvad de lover, skal jeg lade andre, med adgang til videnskabeligt måleudstyr eller knowhow afgøre. Men en ting enhver amatør kan afprøve, er lygtens lysetid ved maksimal lysstyrke. Og her er der ofte stor forskel fra de billigste til de dyreste lygter.

Hvad skal man så vælge?

Ud fra hvad jeg har erfaret, så tager de fleste begynderes natdyk mellem 1 - 1,5 time + tid til omklædning før og efter. Når man bliver mere erfaren, og benene og kroppen kan holde til længere ture i vandet, så har man også brug for længere lysetid på ens lygte.

De fleste billige dykkerlygter kan lyse ca. 45 min - 1,5 time ved maksimal lysstyrke, hvilket efter min mening, altså er alt rigeligt til de fleste begynderes behov.

Men har man bare en gang prøvet, at løbe tør for strøm midt i et dyk, så er det pludseligt ikke så svært, at hive et par tusinde kroner op af lommen til en bedre lygte. Det er mildest talt ufedt, at ligge 100 m. fra stranden, på 3 m. vand, og ikke kunne se noget som helst. Derfor har de fleste, der tager på længere natdyk, en backup (ekstra) lygte spændt fast på bøjen, for en sikkerheds skyld.

Så for at opsummere…

  • Jagtform #1 kræver ikke nødvendigvis en lang lysetid, da man i tilfælde af tomt batteri, blot rejser sig op, og går i land. 
  • Jagtform #2 er mest sikkert og betryggende, hvis man har en lygte med flere timers lysetid med + en backup (ekstra) lygte på bøjen eller i bæltet. 
  • Jagtform #3 foregår ofte også i dagtimerne og lysetiden er dermed ikke så vigtig. Foregår det om natten, måske endda på dybere vand, så vil jeg anbefale en backup (ekstra) lygte med på bøjen eller i bæltet.

Mine lygter

Da jeg efterhånden har købt og afprøvet en hel del forskellige lygter til undervandsjagt, følger her min anmeldelse af de forskellige lygter, sorteret fra den billigste til den dyreste lygte.

Lygte #1 - 50 kr.

Denne “no-name” kinalygte købte jeg et par stykker af i Netto supermarked. Det viste sig faktisk, at være en helt okay brugbar lygte, set i forhold til prisen. Under alle omstændigheder vil den egne sig fint som en backup lygte på bøjen, i tilfælde af at den primære lygte løber tør for strøm. Lygten har ikke et særligt kraftigt lys, måske reelt set 50-100 lumen (gætter jeg på). Lyskeglen er heller ikke særlig stor, og dermed egner den sig dårligt til jagt efter fladfisk på dybere vand. Lysetiden er i den lave ende, men lyset bliver svagere og svagere efter de første 45 min.

Lygte #2 - T16 IST Sports - ca. 400 kr.
Denne lygte var den første lygte jeg købte. Jeg valgte den orange version, så man nemmere kan finde den igen, i tilfælde af man taber den på bunden. Den lyser vist med ca. 220 lumen, og har en lille men ok kraftig lyskegle. Jeg brugte den de første 3 år som natjæger, og den har været med til at fange mange havørred og skrubber på lavt vand. Bestemt en fin begynder lygte til prisen. Lysetiden er imponerende. Det er faktisk ikke lykkes mig at få den til at løbe tør endnu. Den bruger 3 x C batterier, som alt efter batteriernes kvalitet kan holde til mange timers lysetid. Der hvor den for alvor kom til kort, var da jeg begyndte at jage om natten på lidt dybere vand, efter f.eks. pighvar og tunger. Her er lyskeglen simpelthen for lille (for få m2 oplyst), og lysstyrken for lav til at fungere effektivt.

Lygte #3 - Magicshine MJ-810 - Ca. 1.000 kr.

Denne lygte lånte jeg et par gange af min bror, inden jeg selv fik købt en lidt kraftigere lygte. Den lyser efter sigende med op til 1.000 lumen, og kan holde i ca. 1,5 time med maksimal lysstyrke. Lyskeglen er ok bred og kraftig nok til at fungere, også på 2 - 4 meters vand. Ulemper ved lygten er, at den var ustabil, og ofte blinkede eller spontant gik ud pga. produktionsfejl. Jeg har hørt og læst om flere, der har oplevet svingende kvalitet og funktionsfejl ved denne lygte. Men sådan er det, især hvis man køber en lygte fra Kina.
Men alt i alt en helt igennem ok lygte til prisen, hvis altså man er heldig og få en der virker.

Lygte #4 - Magicshine MJ-876 - Ca. 1.800 kr.Dette var min anden dykkerlygte, og hvilken forskel det gjorde. Det er en lygte jeg har været rigtig glad for, og som har fungeret rigtig godt i flere år. Den er netop i år begyndt at fungere dårligt, måske fordi batterierne er kollapsede. Den skulle kunne lyse med op til 1200 lumen i ca. 2,5 time. Lyskeglen er ok stor og med lysstyrke nok til at dække de flestes behov, selv på lidt dybere vand. En fed feature denne lygte har, er at den har en lysende indikator-ring, der skifter farve alt efter hvor meget strøm der er tilbage på batteriet. Lygten har en storebror MJ-878 som jeg personligt synes er lidt for stor og klodset at holde om. Men der er selvfølgelig mere strøm og flere lumen i lygten, men ikke nok til at jeg ville købe den.

Lygte #5 - Wiseled Adapt - (Nypris ukendt?)


Denne lille lygte har jeg brugt i et års tid nu, og den er jeg faktisk blevet ret glad for. For selvom den kun lover 140 lumen, så virker det som mere i forhold til andre lygter, der lover flere lumen. Måske er der nogen kinesere, der har pyntet på de andre kinalygters tal? I hvert fald er denne lille Wiseled Adapt virkelig fin til hulejagt (jagtform #3) og kan også gå an til havørredjagt på lavt vand (jagtform #1). Den har en lille lyskegle, der dog er rimelig kraftig. Den skulle efter sigende kunne lyse 4 timer på maksimal lysstyrke, på en fuld opladning.

Lygte #6 - WiseLED Tactical 1500 - Oprindelig pris vist ca. 3.000 kr.


Nu begynder vi at nærme os eliten blandt dykkerlygter. Jeg har det seneste års tid benyttet denne Wiseled Tactical 1500, som simpelthen er en rigtig fed lygte. Den har masser af lys, en stor lyskegle og masser af lysetid med maksimal lysstyrke. En sand fornøjelse at have lys nok og på et stort område når man ligger på 3-5 meter vand. Disse lygter var dog meget dyre da de blev handlet første gang, og man kan med rette diskuterer om de er prisen værd? Der skal i hvert fald fanges mange fisk, hvis investeringen skal tjenes hjem.

Hvilken lygte ville jeg så vælge selv næste gang?

Der er efter min mening ingen tvivl om, at de førende i verden indenfor dykkerlygter til danske uvjagt forhold, er Ragnarok SUB Bifrost lygter. De forhandles i Divecenter.dk af Lamberto Azzi og Torben Waldbjørn Nielsen. De to gutter står også selv for udviklingen og produktionen af lygterne, og ikke mindst for kundeservice. Jeg har kun hørt positiv omtale af deres lygter og deres kundeservice, og jeg kan sagtens anbefale nye som garvede uvjægere at handle her. Her får man VIRKELIG meget lygte og service for pengene.

For mig er det store spørgsmål så, om jeg skal “nøjes med” at købe Bifrost 2000 til ca. 1.800 kr. der lyser ca. 2 t 20 min ved maksimal lysstyrke. Eller om jeg skal “lade grisen danse”, og købe den store Bifrost 3600 lumen, der efter sigende skulle kunne lyse gennem en rødhåret konfirmand? Jeg hælder nok mest til at købe den store lygte, ISÆR fordi jeg så ville have en kraftigere og federe lygte end min bror Jens Bager Jensen har. Med det sidste faktum taget i betragtning, så er der nok ikke rigtig tvivl tilbage i mit sind :)

Jeg håber dette indlæg har gjort dig klogere på hvilken lygte du bør købe. Men et er sikkert, man må ALDRIG gå ned på udstyr :)

Mvh. Lasse Bager Jensen, Snorkelsafari.dk

Undervandsjagt om natten

indsendt 8. okt. 2016 03.46 af Lasse Bager Jensen   [ opdateret 8. okt. 2016 04.12 ]

Historien om 73 cm ren ondskab og et bøjet spyd

Skrevet af Lasse Bager Jensen

En sensommeraften i august 2012, besluttede min makker Bo og jeg, at tage til et særligt havørredspot nær Haderslev. Stedet er ikke et sted vi ofte tager til, da man er nødt til at gå ret langt, for at komme ned til vandet. Det kan være en tung fornøjelse, når man skal bære alt sit grej med sig. Men Bo og jeg var friske, og vi nåede vandet, uden større besvær, trods elhegn, mudder og sovende kreaturer. Efter en lang kamp med våddragt, blybælte og andet uundværligt udstyr, gled jeg ud i vandet, mens Bo stadig stod på stranden og kæmpede. Hans kamp med våddragten var gået i overtid, og set fra sidelinjen, lignede Bo stadig ikke en sikker vinder. Jeg dyppede hovedet under vandlinjen, tændte min lygte, og panorerede henover det undersøiske landskab jeg befandt mig i. Stedet vi var taget til, er en meget stenet strand, hvor bunden skifter mellem tangbegroende, mellemstore og større sten, og små pletter af bar sandbund. Dybdekurverne ligger tæt på land her, og man skal ikke svømme mere 10-20 meter fra strandkanten før at man næsten ikke kan bunde mere. Jeg nåede lige at tænke, at sigtbarheden var super god, da en stor havørred, godt over den halve meter, sprintede forbi mig i udkanten af lyskeglens skær. “Efter synet af ørreden, var min tålmodighed endnu mindre end den plejer at være”
Jeg satte mig op på knæene, og tog snorklen ud af munden. “Der er en stor ørred herude” råbte jeg til Bo. Bo satte tempoet op, i kampen med sin dragt, men hastværk er lastværk, så lige lidt hjalp det. Nu var snorklen røget ud af holderen på masken, og Bo prøvede febrilsk at holde lygten med munden, mens han fumlede med maske, gummistrop og snorkel. Efter synet af ørreden, var min tålmodighed endnu mindre end den plejer at være, og jeg stak hovedet under vandet igen, og gled ned i mørket. Efter kort tids jagt, ud og ind mellem de store tangbuske, ser jeg pludselig en stor ørreds hale, forsvinde bag en stor busk blæretang, ca. fem meter foran mig. Fisken havde tydeligvis ikke set mig, og fortsatte derfor sit rolige cruise fremad. Jeg tog sigte foran busken, modsat der hvor jeg så halen forsvinde, og rigtig nok, så kom en stor havørred pludselig til syne midt i min lyskegle. Et hurtigt skud med harpunen, ramte ørreden lige bag gællerne. “Den er sikker” tænkte jeg, men ak! Sælg aldrig skindet, før bjørnen er skudt. I stedet for at kaste mig over ørreden, og sikre mig at den ikke rystede sig løs, gjorde jeg lige det man ikke skal gøre. Jeg holdt linen stram, fra harpunen til spyddet. Ørreden sad midt på spyddet, skudt lige bag gællerne, men stadig i vild kamp for at slippe løs af spyddet. Det lykkedes desværre for den, og i sky af blod og indvolde, stak fisken af, i sine sidste dødskramper. Jeg kunne have pandet mig selv en, og ærgrelsen var ikke til at bære. Jeg rejste mig op, og lyste en rum tid på vandoverfladen rundt om mig. Fisken har helt sikkert ikke svømmet ret langt, før den er omkommet af blodtabet. Men den var desværre ikke til at få øje på nogen steder.
Super ærgerlig over den tabte fisk, besluttede jeg mig alligevel for, at fortsætte jagten. Jeg forventede ikke at være så heldig at se flere ørreder, men heldigvis vrimlede vandet med alt muligt andet akvatisk liv, der kunne aflede mit tungsind og underholde mig lidt i stedet. Til sidst besluttede jeg mig for, at jeg havde fået nok, og jeg svømmede tilbage til stedet hvor mit tørre tøj og håndklæde lå på stranden. Da jeg er ca. fem meter fra strandkanten, på ca. 40 cm. vand, svømmer jeg tæt forbi en stor tangbusk på min venstre side. Da jeg passerer busken, fanger noget mit øje, i tangbusken ca. en meter fra min venstre skulder. Jeg peger lygten til venstre, og opdager til min store overraskelse, at en kæmpe havørred, med et hoved så stort som et nyfødt spædbarns, havde parkeret sig selv inde i busken, nærmest lige der hvor jeg tidligere var vadet ud i vandet. Ørreden så mindst lige så overrasket ud, hvis ørreder da kan se overraskede ud? Den standsede pludselig sine pulserende gællelåg, og jeg sværger, at det så ud som at den spærrede øjnene en smule op. Et kort sekund lå fisken og jeg og kiggede hinanden dybt i øjnene, før vores instinkter tog over. Ørreden drejede hovedet hovedet væk fra mig, for at flygte. I samme sekund, når jeg at svinge harpunen, i min højre hånd, hele vejen rundt, så den nu sigter midt på den store blanke bredside, som ørreden præsenterer. Jeg trykkede af, og elastikken slyngede spyddet afsted. Ørreden var dog så tæt på, at spyddet kun nåede halvvejs ud af harpunens løb, før den gennemborede ørredens tykke krop. Så tog fanden ved fisken! Det store dyr kæmpede alt hvad den kunne, for at komme fri af mit spyd. I samme sekund rammes jeg af panik, og ser allerede for mig, at også denne personlige rekordfisk skal slippe fra mig. “Det skal være løgn” tænker jeg, smider harpun og lygte fra mig, og kaster mig over fisk, spyd og harpunline. Hele miséren får et kæmpe bjørnekram, og jeg knuger nu et inferno af fisk, line og udstyr tæt ind til kroppen. Da jeg har grebet fisken midt om kroppen, klasker fisken nu hovedet gentagne gange ind i masken på mig, mens line, spyd og harpun vikler sig sammen til en stor bylt. Da fisken efter lidt tid, falder mere til ro, ser jeg til min skræk, at den nu har revet et pænt stor hul i sig selv, og flopperen på spyddet kan nu passere uhindret ud af fisken, hvis jeg ikke passer på. Jeg krammer fisken igen med begge arme, og forsøger at lægge en plan for, hvordan jeg skal komme i land med denne fisk. Det havde mildest talt været lidt af en udfordring, at komme ned i vandet, iført svømmefødder, blybælter og hænderne fyldt med harpun og lygte, da bunden her bestod af knytnævestore, glatte sten. To gange forsøger jeg at rejse mig op, med fisken i favnen, men indser hurtigt, at det ikke kommer til at ske. Der er alt for glat, og uden mulighed for at sætte af på bunden med hænderne, lykkes det mig kun at komme halvvejs op. I stedet resulterer mine akrobatiske landgangsforsøg i, at jeg glider og falder to gange. Da jeg stadig ikke kan tage fra med hænderne, som er fulde af fisk og udstyr, får jeg en del knubs, og bliver især såret på stoltheden. Nu, liggenden i vandet, beslutter jeg mig for, at krybe i land horisontalt orienteret. Ved hjælp af albuen, får jeg krabbet mig gennem tangbuske, og henover sten, for til sidst at få møvet mig op på stranden. I en sidste kraft- anstrengelse, kaster jeg fisk og harpunkludder, så langt væk fra vandkanten som muligt. Det lykkedes! Fisken var sikret! Jeg lå et øjeblik på ryggen, iført våddragt og udstyr, lykkelig over fisken, mens jeg nød synet af den skyfri stjernehimmel over mig. Da jeg fik målt fisken senere, viste målebåndet 73 cm. Jeg fik dog ikke vejet fisken, men det er den første ørred jeg har set, der var så tyk, at den kunne stå på bugen, uden at vælte! Jeg gætter på, at den nok har vejet omkring de fire et halvt - fem kilo. Glad var jeg, mens jeg sad der på stranden, helt smurt ind i sand, slim og skæl. Spyddet på harpunen var blevet bøjet i kampen, og harpunlinen lignede mest af alt, en flot omgang spaghetti bolognese. Så nu var der i hvert fald ingen tvivl om, at aftenens jagt var helt slut for mit vedkommende. Bo var langt om længe kommet i vandet, og han lå nu i vandet foran mig. “Har du skudt noget?” spurgte Bo. “Jaa….” sagde jeg tøvende, med et stort bredt smil om munden. Senere, i billygternes skær, tog Bo et billede af fisken og mig, inden vi pakkede bilen og kørte hjem. Der gik lige et par timer, før jeg kunne falde i søvn den nat, da adrenalinen stadig flød rundt i min krop, og billeder fra jagten flimrede forbi på den indre nethinde.

Dyk og pløk, Lasse Bager Jensen

Udstyr til undervandsjagt

indsendt 8. okt. 2016 03.39 af Lasse Bager Jensen   [ opdateret 8. okt. 2016 05.05 ]

Udstyr til undervandsjagt

Hvad skal man anskaffe sig, når man vil starte med at dyrke undervandsjagt? Det får du bl.a. svar på, hvis du læser min samarbejdspartner, og danmarksmester i undervandsjagt, Morten Rosenvold Villadsens e-bog om udstyr til undervandsjagt (klik på billedet)

Udstyr til undervandsjagt

1-7 of 7