Unitat 6 - L'època dels descobriments


Introducció a l'Edat Moderna:

El descobriment d'Amèrica, l'any 1492, assenyala l'inici de l'Edat Moderna i el final de l'Edat Mitjana. L'Edat Moderna finalitza amb la Revolució Francesa l'any 1789. Fixa't en aquesta línea del temps que assenyala les époques de la història:L'Edat Moderna comença amb el descobriment d'Amèrica però... quins són els antecedents? Perquè es van llançar a l'aventura de la descoberta del nou món?

 • Tot començà al 1453 quan Constantinopla va caure en mans de l'Imperi otomà (àrab) i bloquejàren la ruta comercial entre Asia i el Mediterrani. Els regnes -especialment Castella, Aragó i Portugal- és llançaren a la recerca de noves rutes comercials pel sud d'Àfrica.
 • El segon motiu per iniciar les espedicions a nous territoris va ser la millora tècnica i cièntifica per a la navegació: invenció de la brúixola i l'atrostrolabi, caravel·les i mapes oceànics. A més, va influir força la creença cada vegada més ferma que la Terra és rodona.
 • El tercer motiu va ser el desig dels nous regnes per enriquir-se i guanyar poder davant els altres regnes. Les monarquies absolutes volien trobar or per tal de poder encunyar moneda.

1. Espanya dels Reis Catòlics:

Els monarques d'Europa van anar imposant la seva autoritat sobre la noblesa feudal. És així com van anar apareixent diferents regnes. Els reis concentràven tots els poders de govern -Monarquies autoritàries- i governaven i administraven els territoris (jutjaven, recaudaven impostos, controlaven l'exércit...).

A la Península Ibèrica al segle XV (1400 - 1500) hi havia cinc regnes diferents:
 • Regne de Navarra,
 • Regne de Portugal,
 • Regne de Castella,
 • Regne d'Aragó i
 • Regne de Granada: Musulmà.

Com es van unir els regnes d'Espanya?

Re
Durant l'any 1469 el rei d'Aragó i la reina de Castella Isabel van contraure matrimoni i per tant els dos regnes van quedar units sota el poder d'aquest matrimoni reial. L'any 1494 el Papa Alexandre VI els otorgà el títol de Reis Catòlics per la seva defensa de la fe als seus regnes. Les seves ganes d'extendre el cristianisme a totes les regions i el poder per fer més gran l'imperi els van conduir a ocupar diferents territoris.
Els Reis Catolics eren monarques autoritaris i la seva autoritat absoluta els feia governar i administrar tot el regne. Van crear un òrgans de govern, un cos de funcionaris i un exèrcit modern capaç de derrotar als enemics.
Com hem explicat, els regnes de Castella i Aragó quedaren units l'any 1479 i, posteriorment, els Reis Catòlics van anar conquerint els territoris de la Península Ibèrica tret de Portugal: Illes Canàries 1478 a 1496, Granada l'any 1492, Navarra l'any 1512...
La Conquesta de Granada.

Observa aquest quadre que representa la rendició del rei musulmà de Granada, Boabdil. Si clickes a sobre del quadre podràs llegir la com va ser la batalla i la rendició...2. Els grans descobriments geogràfics:

Bloqueig de la ruta de la SedaHem explicat que al final del segle XV, molts reis (especialmente els Reis Catòlics 
i el rei de Portugal) van finançar expedicions a navegants i aventurers que van ampliar el món que es coneixia. Els regnes, a més de buscar una ruta alternativa entre el Mediterrani i Asia, buscaven or per fer-se poderosos davant els altres regnes. Amb aquestes dues intencions i amb els avenços tècnics i cièntifics en navegació es presentà a la Cort dels Reis Catòlics un home anomenat Cristofor Colom.

Cristófor Colom:

Cristofor Colom era d'orígen Genovés (Italia) i era un navegant experimentat. Havia surcat els mars del nord arribant segurament a Islandia, Anglaterra i Irlanda. Cap el sud havia arribat, seguint les rutes del portuguesos, fins a Canàries i Guinea. Era un mariner i cartògraf experimentat i que coneixia perfectament els mapes de la època. Es creu que va disposar de mapes de Marco Polo sobre l'Àsia i el Japó.

El seu projecte...

Així, Cristofor Colom es presentà davant del rei de Portugal amb el seu projecte de navegar cap a les Illes de les Espècies seguint una ruta que travessaria l'oceà Atlàntic, és a dir, cap a l'oest. El rei Joan II va desestimà la seva oferta, rebutjà el seu projecte. 

Al poc temps es traslladà a Castella on presentà el seu pla davant els Reis Catòlics. Les condicions de Colom eren exigents, demanà ser el Virrei de totes les terres que descubrís i de guanyar una part dels beneficis que n'obtinguessin amb les conquestes. És per això, que la proposta no va ser acceptada de seguida. Finalment, després de moltes capitulacions, els Reis Catòlics van accedir a les exigències de Colom i van finançar el projecte: Li van proporcionar una nau (la Santa Maria) i dues caravel·les (la Pinta i la Niña), aliments per un any de viatge, armes i un centenar de mariners. Entre ells, els germans Pinzón que eren grans mariners.
El gran viatge:

La nau Santa Maria i les dues caravel·les: La Pinta i la Niña van partir del port de Palos (Huelva) el 3 d'agost de 1942, en direcció a les Illes Canàries on van repostar des del 9 d'agost fins al 6 de setembre. Arribaren a les Illes Bahamas el 12 d'octubre i a la Illa la Hispaniola (San Salvador) i Cuba seguidament. Finalment van començar el retorn el 4 de gener de 1493 i arribaren al port de Palos el 15 de Març de 1493.

Colom pensà que havia arribat a la Índia i, es per això que anomenà als seus habitants indis.


Cristofor Colom va realitzar tres viatges més a Amèrica desembarcant en diferents llocs del continent. Tot i així, morí l'any 1506 sense saber que havia descobert un nou continent. No va ser fins més tard que el cartògraf italià Amerigo Vespucci va plantejar que aquelles terres formaven part d'un nou continent i, és per això que el nom del nou continent es va posar en honor seu. Per altra banda, la paraula colonització esdevé del cognom del nostre aventurer.


La Caravel·la:

La Caravel·la va ser una embarcació que suposà un avanç important en la navegació i facilità les travessies transoceàniques. L'increment del nombre i de les dimensions de les veles van donar més velocitat. I la capacitat de les bodegues va permetre augmentar la tripulació i les provisions.3. Altres aventurers:


Com us podeu imaginar, els Reis Catòlics no van ser els únics que van iniciar la carrera dels descobriments... Molts regnes tenien les mateixes preocupacions que Castella i Aragó. De fet, Portugal va empendre el viatge cap al sud, vorejant la costa africana fins arribar a l'Índia.

Hi ha dos mariners importants: 

Bartolomeu Díaz
Vasco de Gamma
<-- Bartolomeu Díaz sortí des de Lisboa al 1487-1488 arribà a Cap de Buena Esperanza (actual Sudàfrica) i tornà mesos més tard sense aconseguir arribar a la Índia.

Vasco de Gamma --> per altra banda al 1497 surcà els mars des de Lisboa en direcció al sud. Arribà a Calicut (Índia) passant per Zanzíbar (Àfrica). El viatge va durar dos anys i va ser molt dur.

Observa el viatge clickant aquí.

La primera volta al món...

Uns anys més tard, apareix Fernando de Magalhaes, un navegant portugués al servei de Carles I. Aquest navegant va decidir empendre un viatge per donar la volta al món. Al 1519, partí d'Andalusia, atravesà l'oceà Atlàntic i vorejà la costa d'Amèrica del Sud fins arribar a la Patagònia, el pas cap a l'oceà Pacífic (actualment aquest pas s'anomena l'estret de Magallanes). L'expedició va continuar rumb a l'oest fins que va arribar a les Illes de les Espècies. Magalhaes va morí a les Illes Filipines i Juan Sebastián Elcano es va fer càrrec de la tornada a Espanya (1522). El viatge durà 3 anys i va demostrar que la terra era rodona.
4. Els pobles precolombins:

Els pobles precolombins són aquells que hi havia a Amèrica abans que Colom hi arribés. Destaquen tres civilitzacions: L'imperi Inca, l'imperi Asteca i els Maies. Aquests pobles no coneixien la roda ni el ferro i feien servir armes molt senzilles com maces, escuts, arcs i fletxes.

Imperi Inca:

Vivien a l'actual Perú i eren agricultors. El seu principal aliment eren les patates i el blat de moro. Conreaben també carbasses, tomàquets, cacauets i cotó.
L'imperi el governaba un emperador anomenat "Inca" (Fill del Sol). Per facilitar el transport i els intercanvis havien creat una xarxa extensa de camins.
Eren politeístes (creien en l'existència de molts déus). Els déus principals eren el Sol i Viracocha (creador de l'univers).

Imperi Asteca:

Vivien a l'actual Mèxic i la majoria eren agricultors. Cultivaven principalment blat de moro, tomàquets, mongetes, alvocats, vainilla i cacau, amb el qual feien xocolata. A més eren artesans i ceramistes. El comerç a llarga distància era poc freqüent perquè no coneixien la roda. Veneraven els déus del Sol, la Guerra i la Pluja. Per obtenir favors construien temples i oferien sacrificis.

Imperi Maia:

Els Maies vivien a la part oriental de Mèxic a la Península de Yacután. Eren un poble agricultor i comerciant. Es dedicaven a cultivar la terra i intercanviaven els productes. Els Maies construiren grans temples en honor als seus déus (el més conegut Chicen-Itza)i ciutats desenvolupades on el grup de nobles tenia el poder i gobernava. Els seus déus estaven relacionats amb la naturalesa i oferien sacrificis per aconseguir favors. Eren el poble més desenvolupat ja que dominàven l'escriptura, les matemàtiques i la ciència barrejada amb supersticions.5. Conquesta i colonització:

Els conqueridors espanyols, tot i que eren poc nombrosos al principi, van sotmetre amb facilitat els imperis precolombins per dos motius:
 • Superioritat amb l'armament: Els espanyols portaven armadures de ferro i cavalls. Tenien armes de foc i gossos ensinistrats que provocàven el pànic entre els indígenes.
 • Influéncia de les llegendes antigues: Molts caps indígenes creien que els espanyols eren enviats pels déus i que, per tant, era inútil ressistir als seus atacs. A més hi havia divisions als pobles.
Gràcies a aquests dos motius, els espanyols van conquerir els imperis precolombins. Hernán Cortés (<--) va sotmetre l'imperi asteca de Moctezuma fent una aliança amb els maies l'any 1521. I Francisco Pizarro (-->) va sotmetre l'imperi Inca al 1533.

L'organització de l'amèrica colonial:

Els colonitzadors espanyols van implantar el castellà com a llengua i van evangelitzar els pobles precolombins. Molts es convertiren al cristianisme gràcies als missioners i missioneres que anaren a Amèrica. Entre Espanya i Amèrica es desenvolupà un comerç marítim important:
 • Espanya exportava: productes agrícoles, animals (cavalls, vaques i obelles), teixits, armes i eines pel conreu (arada).
 • Des d'Amèrica s'importava: minerals (plata i or), sucre i productes fins aleshores desconeguts com: patata, blat de moro, cacau, tomàquet, pinya...

Els territoris conquerits van ser incorporats a la corona Espanyola mitjançant dos Virreinats: Nova Espanya i Perú. En aquests nous Virreinats es van establir les ciutats colonials com aquestes:

Comments