Blogg för miljöprofilen

Välkommen till miljöbloggen. Här skriver vi om Raketens och andras miljöarbete. Ansvariga för denna sida är Miljörådet och Minna Thullberg.

Vecka 16 har vi ingen egen video, men tipsar om en jätteviktigt videoklipp som handlar om plast i haven.
https://www.youtube.com/watch?v=6zrn4-FfbXw

Håll Sverige Rent har också gjort en fin kortfilm på svenska som vi har visat i klasserna. Den är bra att se på många gånger. 
Strömmar av plast heter den filmen.
https://www.youtube.com/watch?v=kZmErdj35QA

Vecka 14 får vi ett bidrag från lågstadiet. De har gjort ett jätteviktigt arbete för miljön! Vi hälsar också Glad Påsk till alla.

SkräpplockningKarin Bojs på Dagens Nyheter har skrivit ett viktigt inlägg. Läs det.
http://www.dn.se/arkiv/nyheter/karin-bojs-nya-rikedomar-betalas-med-luft-och-vatten/

Sj har räknat ut att en flygresa Stockholm-Malmö släpper ut lika mycket som 74 000 !!!! tågresor samma sträcka! 

Om vi nu ska leka med vattenballonger?
Viktigt att leka med dem utomhus och sen städa efter sig.


Jag tjatar lite om att vi får utrensad frukt av COOP. Om det till exempel finns en dålig apelsin i ett nät så kastar COOP hela påsen. Vi får de påsarna och rensar ut den mögliga frukten. Frukten som är OK får vi till mellis. Bra va! I veckan fick vi äpplen, apelsiner, mandariner och vindruvor. vecka 11. Nu får ni passa på att göra en klimatkalkyl. WWF har gjort en ny klimatkalkylator där du kan testa hur du påverkar jordens klimat. Och vilken som är din största miljöbov. Bra att veta och lätt att påverka!!
https://www.klimatkalkylatorn.se/

Klass 6 gör en video på ett väldigt aktuellt tema. Dagens Nyheter rapporterar om Sveriges textilavfall och vad som händer med det. http://www.dn.se/ekonomi/en-familj-slanger-30-kilo-textil-i-soporna-varje-ar/
Klass 6 har ett tips hur vi kan hantera textilier lite mer miljövänligt!.

YouTube-video 6anDen här veckan fick alla på skolan se miljöteater. Det var klass 4 och 5 som bjöd på den. Oj oj så bra det va!

Liten är fin

Vecka 6 har vi haft tävling för minskat matsvinn på högstadiet. Vår kock Magnus har vägt den kastade maten per klass i en veckas tid och kollat vilken klass som kastade minst. Det gäller ju att ta lagom stora portioner och hellre ta mat fler gånger än att ta för mycket.
Grattis till klass 8 som vann, ett finfint pris fick de också! Fredagsdessert.

8or och 9or har också haft biltema. De har gjort ett bra miljöarbete i det temat också.
Några heta återvinningstips finns på filmen.

BiltemaVecka 5 har vi tyvärr ingen miljöfilm.
Vi bjuder i stället på ögonblicksbilder från vår kulturtemavecka!! Oj, vad kul vi hade.

KulturtemaveckaVecka 4 passar miljöbloggen på att skryta med hur vi tog hand om våra gamla datorer i höstas. 

YouTube-videoSkolan är igång igen och vi har fortfarande flera miljötips att dela med oss av. Leon i Klass 8 tycker vi kan bli ännu lite bättre i vårt miljöarbete. Kolla på hans tips här.

MiljöskräckEn julhälsning från några elever i klass 9. Många bra tips på miljövänliga julklappar. Men jag tycker kanske sista tipset är väl strängt. / Minna

GOD JULNu är det snart jul! Hemkunskapslärarinnan Cecilia delar med sig av sitt återvinningstips. Alltså ibland glömmer man hur man ska göra. Ibland är det faktiskt lite krångligt att vara miljövänlig och återvinna på rätt sätt. Kolla Cecilias tips, det hjälper.

JultipsVecka 48 har 5orna haft extra fokus på miljö. De delar med sig av sitt miljötips.

miljötips 5anVecka 47 har vi haft miljödag. Det var Europeiska återvinningsveckan. Överallt i Europa uppmärksammades återvinning och smart sätt att återvinna på olika sätt med olika kampanjer. Vi har haft vår egna lilla kampanj där Sopagenterna från Stockholm Stad pratade om Stockholmarnas avfall och Hanna Wetterstrand från Stockholms Resilience center pratade om "hur många insekter som går åt till en hamburgare" och om hur vi ska ta hand om vår planet.

I klass 8 passade vi på att använda miljöstationen utanför köket.

YouTube-video
Vecka 46 visar klass 6 hur du tar dig till skolan på ett miljösmart sätt.

Miljösmart transport
Vecka 45 visar klass 7 några av våra bästa miljötips. Det är Edith, Lama, Ville, Ylva, Isak T och Alicia som gjort klippet.

7ans miljötipsVecka 43 har 8orna gjort något som handlar om att vi slänger för mycket mat i Sverige. 

8ans förstaI veckan hände något kul. Se på denna film som 9orna har gjort. En bra grej för miljön!

YouTube-video    
Comments