Klasser‎ > ‎Årskurs 9‎ > ‎

veckobrev 13

Allmän info från mentorerna

Som ni kanske redan fått höra från era barn är vår skolavslutning flyttad till torsdag 8 juni 9.30. Mer info finns i bilaga längst ner. Där finns också inbjudan till ett läger. 

Denna vecka 13
Måndag: 
Tisdag: 
Onsdag: NP-labb, muntligt prov i spanska
Torsdag: NP-labb  muntligt prov i spanska
Fredag: biologiinlämning för några

Ämnesinformation
Matte/NO: 
Några av er lämnade inte in gentestuppgiften innan sportlovet, och jag vill gärna se den ifrån Moa, Lukas, Ylvali, Disa, Marry, Elly, Ture och Alba. Frågorna fanns i biologiboken, och ni hade en muntlig diskussion som efterföljdes av en skriftlig uppgift där ni valde en av frågorna från diskussionen och utredde själva. frågorna ni fick välja på var:
fråga 1 Tycker du att det är etiskt riktigt att vid fosterdiagnostik sortera bort befruktade ägg med sjukdomsanlag?
fråga 4 Vad tror ni händer om arbetsgivare eller försäkringsbolag kan få reda på resultaten av anställdas och kunders gentester?
fråga 5 Vilka fördelar och nackdelar kan du se med gentester?

Ni omnämnda väljer en av frågorna, skriver ner era tankar, tänker på att utveckla och lämnar in senast på fredag.

I veckan kommer vi att labba NP-labben där vi gör en laboration i kemi och sedan utvärderar den, alltså skriver vad det är vi kan dra för slutsatser utifrån resultatet. Vi labbar i fyra omgångar, sex elever i taget enligt schemat:

Onsdag 29/3

12.40 – 13.40 Labb grupp 1 Alba, David, Emme, Frida, Gilbert, Hannah

13.50 – 14.50 Labb grupp 2 Lee, Lukas, Marry, Sofia, Sonya, Ture

Torsdag 30/3

9.40 – 10.40 Dan, Disa, Elly, Felix, Hugo, Karin

10.50 – 11.50 Hannes, Krille, Moa, Tove, Valter, Ylvali


Svenska/Engelska:
I svenskan är vi klara med bokrapporter nu och vi kommer ägna nästa vecka åt Nordiska språk.
I engelskan jobbar vi inför nationella provet. Vi har gjort hörövningar i veckan och kommer att varva läs- och hörövningar i nästa vecka. Här är en bra hemsida där hörövningarna om gym kom ifrån (eleverna som närvarade i fredags vet vad jag syftar på): http://learnenglishteens.britishcouncil.org/
Där finns alla möjliga övningar i engelska, så in och träna, vet jag! /Malin.

Spanska:
Glöm inte att man kan hitta olika serier på spanska, med engelska undertexter här: http://wlext.net/

Denna vecka är det muntligt prov i spanska. Du hittar stödpappret HÄR, samt hjälpfraser HÄR. Ni ska prata med varandra om ämnena på pappret, förbered er tillsammans, träna på vad ni ska fråga samt svara. Tanken är att ni ska ett naturligt samtal på spanska. Du får ta med egna anteckningar, men du får inte läsa, utan bara kolla ner ibland.

Grupperna är i ordning:

På onsdag

1.      Lee och Emiliano

2.      Hannah och Marry

3.      Elly och Hugo

4.      Kristoffer och Valter

5.      Ture och Dan

På torsdag

6.      Ylvali, Sofia och Frida

7.      Felix och Gibbe

8.      Karin och Lukas

9.      Moa och Sonya


Bild:
På bilden kommer vi följande två veckor att arbeta med att illustrera kejsarens nya kläder enligt instruktion från en av intagningsproverna till bildestetiska programmet. Jag vill att du tänker igenom vad du ska göra i förväg så att du kan jobba effektivt de här två lektionstillfällena (tisdag v.12 och tisdag v.13) som ni har på er för att lösa uppgiften.
Här är instruktionen 
 Tolkning – av sagan ”Kejsarens nya kläder” av H C Andersen 
Gör en tolkning av något ur sagan Kejsarens nya kläder. Ta reda på sagan i sin helhet och ta fasta på något som du finner intressant. Arbeta gärna i alternativa tekniker tex. foto, blandteknik eller som grafisk design. Du väljer själv! Ge ditt verk en titel (skriv på baksidan av bilden)Teknik: Valfri. 
Berättelsen hittar ni enkelt genom att googla Kejsarens nya kläder.
Lycka till! / Veronika


Idrott:
Vi har nu börjat ett avslutande projekt gällande kunskapskraven som behandlar friluftsliv. All info hittar ni under er idrottsflik. Idrott & hälsa 9an Det var många borta på lektionen. Du som missade gå in på länken och läs in dig på de olika dokumenten jag lagt upp för att sätta dig in i jobbet. Det ska vara klart v. 16 och du får välja redovisningsform själv. Pod, film eller skriftlig inlämning är redovisningsformerna du kan välja på.

Jag eftersöker mer motor från er i klassen på idrotten. Ni går i 9an och jag ska inte behöva dra i er längre för att få er att röra på er på 
lektionstiden. /K

HKK: Vi avslutar temat matkultur/traditioner/religion med att göra en liten påskbuffé bestående av små smörrebröd och bakverk. Du får träna på dina "konditorskills" och att lägga upp och duka fint. Du som tog hem för att skriva reflektionen sist, kom ihåg att lämna in den!


Vecka 14:
Måndag: pedagogiskt möte, ni börjar 10.00
Tisdag: NP kemi 8.15 - 11.30
Cottonfield HKK, White House NO-labb
Onsdag: 
Torsdag:
Fredag: 

Klassföräldrar är föräldrarna till Sonya, Tove, Ture, Valter och Ylvali
ĉ
Elin Winberg,
24 mars 2017 03:59
ĉ
Elin Winberg,
24 mars 2017 03:59
Comments