Klasser‎ > ‎Årskurs 5‎ > ‎

Veckobrev 41 2017

Allmän information

Först tips från ledningen om en föresläsning för både föräldrar och pedagoger:

HUR MÅR VÅRA BARN? 

Hur skärmtid kan påverka barns beteende, lärande och hälsa.

ABF-huset i Stockholm, lördagen 28 oktober kl 10.00 -15.30

4 olika föreläsare. Inträde 100 kr.

Klicka på denna länk för hela informationsbladet

Barns skärmtid börjar segla upp som en viktig fråga för pedagoger och föräldrar.

Hur mycket bör barn sitta vid skärmarna? För- och nackdelar i lärandet?

Välkommen att lära dig mer på ett spännande och viktigt seminarium!

 
Ny rutin för frånvaroanmälan

Fr. o m nu måste sjukanmälan göras på telefonnummer  0515-43608. Ni kommer då via en telefonsvarare att ombedjas knappa in ert barns 10- siffriga personnummer. Sjukanmälan görs varje dag som barnet är frånvarande och före klockan 8. Om ni ringer efter klockan 12 kommer barnet att registreras som frånvarande dagen därpå.

Tills vidare vill vi att ni även mailar oss (Hans och Madelene).

 

Som en del i miljöarbetet kommer skolan för eleverna att på onsdag ha en kläd- och prylbytardag. Max tre saker som andra kan tänkas vara intresserade av får medtagas på måndagen eller tisdagen och bytes hos klassmentorn mot tre "Raketen-coins".  På onsdag är det basar på skolan och alla som fått Raketens egen valuta kan shoppa loss utan att behöva bekymra sig över konsumtionsutsläpp. Vi får se hur det går.

 
Några av er har gått in på Raktens bytar-grejer-sida men om inte, kolla här o gå med!
 
 
I år gör skolinspektionen sin enkät hos oss, mer info hittar du längst ner på denna sida (PDF med kryptiskt namn)
 

Vecka 41

Måndag: 

Tisdag: 3 st. Kläder/prylar till skolan?
 
Onsdag: Kunna berätta om sin egenvalda bok.
 
Torsdag: Läxförhör SO
 
Fredag: Pi-häfte in!
 
 
Svenska/SO
I torsdags hade alla med sig sin nya läxa till skolan och vi gick igenom svaren på instuderingsfrågorna. Några tyckte att det var svårt att hitta ett par svar som inte stod rätt ut i texten, men eftersom de nationella proven ofta bygger sina frågor på det sättet anser jag det motiverat att era barn får möta sådana frågor redan nu.
Nu på torsdag är det läxförhör på sidorna 12-15 i boken Koll på Världen (ja, lite upprepning men det är med flit). Vi har pratat en hel del i veckan om hur man läser faktatexter och hur man kommer ihåg information. Så här långt har vi kommit fram till att faktatexter måste läsas mycket mer noggrant än skönlitterära texter:  
  • Se till att förstå ALLA ord i texten (det är ofta de vanligare orden och inte de nya begreppen som ställer till det).
  • Se till att få en bild av eller ett konkret exempel på det texten berättar.
  • Dra egna slutsatser och ställ frågor till texten.
Ett sätt att sortera informationen av stödord från ett avsnitt är rubrik - ord - beskrivningar - förklaringar, där ord är nya begrepp som presenteras, fakta är beskrivningar av hur det är (typ allmänbildning) och förklaringar ger svar på frågan varför.

under rubriken universum skulle ord kunna vara gravitation, galax, solsystem, meteorit,...
Beskrivningar skulle kunna vara Vintergatan-100 milj. stjärnor, vårt solsystem - 4,5 mdr år sedan, 8 minuter för ljuset från solen till jorden, yttre planeterna av gas, ...
Förklaringar skulle kunna vara: Stoft och gas blev till planeter pga gravitationen, Planeter kretsar runt solen pga gravitationen,    
(vi kommer träna detta på skolan tillsammans).
På torsdag får man ha med sig max 50 ord till läxförhöret. 
 
Vi har också skrivit dagbok utifrån en person som inte är mobbad men utanför på sin skola. Svårt men värdefullt att fundera över de situationer där en person utan given tillhörighet i en grupp upplever det som jobbigast. Meningen är att vi nästa vecka ska skifta perspektiv till någon av de andra personerna som man tagit med i dagboken. Vi får se hur det går.

Bokfrågor: Alla har valt en egen bok, och på onsdag vill jag att alla ska kunna sammanfatta veckans avsnitt, presentera en person i berättelsen samt kunna berätta om en speciell scen.  

Matte/NO
Hörrni, plötsligt händer det, nästa vecka börjar vi med femmans bok! Underbart! Första kapitlet hanterar  decimaltal-bråk-procent vilket kan vara svårt men de tre hänger ju ihop på ett så fiffigt sätt så det brukar gå ganska lätt ändå. I kapitlet avhandlas även enklare negativa tal. De nya  matteböckerna delas ut  i veckan och de som har en 4B-bok hemma får hem en 5A-bok då 4B-boken kommer hit hemifrån. Idag fredag delade jag ut ett träningshäfte (med ett rosa pi på framsidan) för att räkna uppställning med decimaltal. Det häftet ska lämnas in nästa fredag.  
 
Engelska: Johanna är på klassresa med niorna.
 
Musik: Vi har fått gå på en härlig konsert med filharmonikerna i Konserthuset. Vi följde upp detta med instrumentgenomgång och instrumentbingo. Nästa vecka ska det bli ackordspel på piano och gitarr.Dagens Låt har Ester och Frans(reserv). Material här. /Ingela
 
Idrott
 
Tx slöjd: Terminsplanering för Textilgruppen ligger här Cecilia Ehnborg
 
ĉ
Hans Folkman,
8 okt. 2017 02:04
ĉ
Hans Folkman,
8 okt. 2017 02:01
Comments