Klasser‎ > ‎Årskurs 5‎ > ‎

Veckobrev 39 ht 2017


Allmän information

 
Den här veckan blev nästan en vanlig vecka så när som på Afrika-dagen på torsdagen. Klassen fick möjlighet att prova på afrikansk dans, eller snarare en dans/rytm från Guinea.
 
Några av er har gått in på Raktens bytar-grejer-sida men om inte, kolla här o gå med!
 

 

Vecka 39

Måndag: 

Tisdag: 
 
Onsdag: Kartprov Europa
 
Torsdag: Ha läst ut Becca samt funderat över svar på frågorna. Ha valt ny egen bok (gäller ej läsgruppen)
 
Fredag:
 
 
Svenska/SO
Tackar för senast på föräldramötet. Det var mest information kring läget i klassen och terminens hemarbeten. Beträffande läget i klassen så har de denna vecka fått skriva till mig och besvara följande frågor som är skräddarsydda utifrån klassens svar i enkäten (ni får gärna diskutera dem hemmavid också):
 • Hur kan du göra för att det ska kännas bättre för de som tycker att skolarbetet är tungt just nu?
 • Vilka är det som beter sig störigt, tycker du? Hur och när?
 • varför tror du det är så att vissa bestämmer mer, och hur kan vi få klassen mer demokratisk?
 • hur kan vi lyfta lunchen?
 • Om någon känner sig utanför; vilket ansvar har hen? Vilket ansvar har klasskamraterna? Vilket ansvar har de vuxna, tycker du?
 • Hur kan man göra om man inte har någon att prata med när det har hänt något jobbigt?
 • Vilka är det som pratar illa om vilka, och vad säger de, av vad du har hört?
 • Vad händer i klassen som du tror att jag inte känner till men borde få veta?
Terminens hemarbete från mig kommer (förutom fortsatt läsning) vara i geografi och nästa vecka kommer jag lägga upp en terminsplanering här på sidan. Vi kommer att jobba med samma område i två veckor och då både testa instuderingsuppgifter och stödordsminnesträning samt ett läxförhör i slutet av den andra veckan. Rebecca och Martin kommer vara insatta i arbetet och kunna hjälpa de som stannar på tisdagens och torsdagens läxhjälp. Spoilervarning: första veckorna kommer det handla om jordens inre!
 
Alla landskap är nu fint redovisade och nästa vecka kommer ett litet landskapsprov. Ska bli intressant att se vad som koms ihåg.
 
Nytt kartprov på onsdag. Klassen medel har gått från 18 platser rätt till 38. Fortsätt plugga. Nås 50 så har vi svennemystimme med filmen Hoppet inom överskådlig framtid. 
 
Till sist: den nyinköpta, korta men ack så spännande boken Becca. Petter Lidbeck goes Hitchcock! Hoppas den inte ger dålig sömn, förutom att man kanske sträckläser den. Boken ska vara utläst på torsdag. Någon har knyckt/lånat mitt klassrumsexemplar så jag får improvisera lite frågor här, vi skriver och diskuterar dem på torsdag:
 • Tror du att det är Florence mening att vara elak eller har hon en annan tanke bakom sättet hon beter sig på?
 • Får man några ledtrådar till när och var berättelsen utspelar sig?
 • Påminner berättelsen om något annat du läst eller sett? Vad och hur? Tänk även sagor...
 • Vilken är den otäckaste scenen i boken, enligt dig? Vad gör den extra läskig?
 • Vilken av bokens personers beteende har du svårast att förstå (varför de gör som de gör), förutom Florence? 
 • Välj ut fem svåra ord som du var tvungen att kolla upp/fråga om.
 • Hur skulle ett alternativt slut kunna se ut?
 • Om du skulle skriva en berättelse i samma genre (spänning/thriller), vad skulle handlingen vara och i vilken miljö skulle den utspela sig i?
 Ha det bra! / Hans

Matte/NO
Kul att se er på föräldramötet! I torsdags skrevs det prov med Martin i 1 tim 15 min, idag fredag fylldes det på i 25 minuter och de flesta behöver fylla på även på måndag och det får de som behöver också göra, i max 30 min. Då har alla i hela klassen fått ganska mycket tid att skriva och det jag märkt , som tar lite tid är själva räknandet, alltså att t ex ställa upp en multiplikation, komma ihåg det där med att dividera tal med nollor på slutet. Så jag tror att vi kommer bhöva lägga in lite tränings på det, igen och då är det ju utmärkt att stanna tisdagar eller torsdagar och sitta här och träna. Som ett tips. Mer än halva klassen insåg själva att de behöver ta reda på lite fakta om tid, som t ex hur många dagar det är på ett år, dagar på en månad, månader på ett kvartal, veckor på ett år så det kanske ni kan prata om därhemma? 
Kommande vecka kommer vi alltså att lämna det här kapitlet och göra en kort repa med sista kapitlet, nämligen tabeller och diagram.
 
(På no-lab kommer vi att jobba med ljud & ljus denna termin.)
 
Engelska: läxa: läsa texten på sidan 12 i textboken och så kommer vi att ha förhör på glosorna på fredag. De finns på länken: https://glosor.eu/ovning/helping-at-home.7545613.html
 
Musik
Idag har vi gått värmt upp rösten, pratat om klassisk musik där vi har tittat lite närmare på 1700-talet och Joseph Haydn. 
Nästa veckas Dagens Låt: Jack, Herman (reserv). 
Arbetsbeskrivning finns här
/Ingela
 
 
Idrott
 
Tx slöjd: Terminsplanering för Textilgruppen ligger här Cecilia Ehnborg
 
 
Höstterminen 2017

Terminsstart     onsdag 23 augusti

Höstlov              v 44 (30 oktober– 3 november)

Julavslutning     torsdag 21 december

ĉ
Hans Folkman,
27 sep. 2017 07:14
Comments