Klasser‎ > ‎Årskurs 4‎ > ‎

Veckobrev 12

Veckobrev 12

Allmän information

Tack för senast på föräldramötet. Flera kunde inte komma, så vi hade ett diskussionsgruppsmöte i stället för ett rent informationsmöte (därav tidsåtgången). Vi diskuterade barnens utveckling i fyran, studieteknik, det sociala i klassen samt fritidsklubben. Det var intressant att höra vad ni föräldrar ser och hör kring era barn. Sammanfattningsvis anser de flesta att utvecklingen är god (om även mycket baskunskaper att hämta igen), men både ni och vi ser att det är dags att lära studieteknik. Vi har tänk använda sista delen av terminens tematid till just studieteknik i båda klasserna.
Socialt kunde vi se att längre skoldagar, fler aktiviteter och ökat användande av sociala medier leder till att man inte ses efter skolan eller på helger på samma sätt som förut. Vi kan också se att könsuppdelningen i klassen ökat; en utveckling som vi tycker är tråkig och vill jobba för att bryta. På skolan har vi beslutat att starta det nygamla projektet tryggrupper, fast denna gång i utökad form. Skolan kommer bidra med pengar för inköp av f.a utespel (kubb, boule, krocket, ...) samt ev. andra gemensamma aktiviteter. De fyra elever som hamnar i samma tryggrupp under en vecka bestämmer (i samråd med er föräldrar) en dag då de gör något tillsammans alla fyra (samt ev. förälder). På skolan ska gruppen äta tillsammans och hänga på långrasten. Ska bli spännande att se vad som kommer ur detta. Vi startar redan på måndag.

Den uppskattade praktikanten Hanna är på ingång, kanske redan nästa vecka!

Vi har noterat att flera elever får svårt att prestera närmare lunch, och att dessa hävdar att de inte ätit en ordentlig frukost. Vi ber er se över morgonrutinerna om ni misstänker att detta kan gälla för ert barn (jag tror t.ex. att flera av barnen om de ges tillfälle prioriterar mobiltid framför att äta frukost). Senaste tiden har åtskilliga givit upp redan före 11, och kanske en frukt i väskan kan avhjälpa den värsta dippen.

Dags för utvecklingssamtal. På föräldramötet gavs tillfälle att fylla i ett schema, och ni andra har blivit utplacerade. Måndagar och torsdagar mellan 15.00 och 16.30 veckorna före påsklovet är det som gäller.

må v.13    27 mars
15.00 - 15.45: Oscar P, Herman, Elly
15.45 - 16.30: Vanja, Bo, Oskar H

to v.13      30 mars
15.00 - 15.45: Jack, Ester L, Janina
15.45 - 16.30: Karl, Kit, Hilvi

må v.14     3 april
15.00 - 15.45: Esther Q, Filip, Eli
15.45 - 16.30: Alicia, Jens, Stella

to v.14       6 april (ser nu att min syrra disputerar denna dag, men tror jag hinner tillbaka. Återkommer)
15.00 - 15.45: Märta, Linda, Robin
15.45 - 16.30: Frida, Frans, Anton

https://sites.google.com/a/kulturskolanraketen.se/intranet/miljoebloggen

Det händer:

Måndag: Engelska läxförhör och engelskaläxan lämnas in. Ny bok delas ut.

Tisdag: 

Onsdag: Naturhistoriska med matsäck.

Torsdag: 

Fredag: Stavningsläxa/skrivläxa in.

Ämnesinformation

Svenska/SO

Vi har jobbat mycket med att skapa längre berättelser med tydlig struktur. Svårt men nyttigt. Vi kommer fortsätta med det eftersom det uppenbarligen behövs tränas.

Jag skickar ny bok på måndag. Vi har redan börjat läsa och den verkar riktigt spännande. Meddelar lässchema och bokfrågor senare.
På måndag kommer vi också skriva om Bröderna Lejonhjärta.
På fredag tar alla med sig stavningstext och berättelsesidan / artikeln man håller på med. 

MA/NO

Hej hej, kul att se så många på föräldramötet.

Idag fredag hade vi besök av en tidigare elev på Raketen, Teo, som numera läser till läkare och kan massor om matsmältning, hjärta cirkulation och allt... Han höll i hela lektionen idag, försökte förklara det komplicerade hjärta-lungsystemet och gjorde det med den äran! Jättekul!

På måndag hoppas jag kunna dela ut det utlovade sånghäftet, Fyrans organsånger, så ni har nåt att plugga på inför provet. vi har inte bestämt provdatum ännu men jag tänker att vi gör det på måndag och då återkommer jag. Jag bifogar även sånghäftet här på sidan så fort det är färdigställt. Efter provet är det hård räkneträning som gäller, so be prepared...

/ Madelene

Vad är det då en ska kunna till provet? Jo...
- Matsmältningen, från mums till plums (sista sidan på häftet som de gjorde idag på lektionen och tog hem)
- Organen och deras funktion (framförallt det man själv läst in sig på men också de andra. Mitt tips är att fokusera på fem organ + deras funktion som en lär sig ordentligt för att sen fylla på minnesbanken med resten)

Engelska
I engelskan har vi kollat på några avsnitt av programmet Pick a Colour och repeterat ord om veckan, hobbys och kroppen.

Eleverna har läxa till måndag, ett papper de fick ta med i tisdags, och som jag har även laddat upp HÄR. De har läxförhör på måndag på detta grammatikmoment. De ska kunna när man använder am, are och is. Här finns det ett minnesmoln som man kan använda. 
 
 

Musik


Från och med nästa vecka fram till veckan efter påsklovet kommer jag att ha med mig en musiklärarstudent från musikhögskolan. Han heter Paul och ska göra sin första praktik.

På musiklektionerna håller vi på med hur musiken påverkar oss. /Ingela

Idrott och hälsa Veckan 13

Måndag: 

Tisdag:

Onsdag: 

Torsdag:

Fredag:Längre fram i tiden (är det mycket...)
 
Vecka 15 Påsklov
Vecka 16 Annandag påsk måndag 17/4
(Vecka 20 Förhoppningsvis Vindalsö 18/5-19/5 tors-fre, har inte fått svar från bokningen ännu)  
Vecka 21 KHF torsdag 25/5
Vecka 23 Lovdag tisdag 6/6 avslutning fredag 9/6


Č

ĉ
Madelene Klein,
21 mars 2017 06:57
Comments