Klasser‎ > ‎Årskurs 4‎ > ‎

Vecka 46 2017

Allmän information

Sjukanmälan på 0515-43608

 

Här kommer lite information från skolhälsovården.  I årskurs 4 genomgår alla elever en hälsoundersökning. I den ingår kontroll av vikt, längd, syn och rygg. Eleverna erbjuds också ett sk hälsosamtal där de får svara skriftligt på några frågor som rör deras hälsa. Det är frågor som berör kost, sömn, aktivitet och deras trivsel i skolan.  Efter att de har svarat på frågorna så samtalar vi en stund kring dessa frågor och självklart om eleven har något annat som han/hon vill diskutera så gör vi det. Du som förälder/vårdnadshavare kommer få en blankett att fylla i angående ditt barns hälsa. Jag är tacksam om jag får tillbaka dessa blanketter så snart som möjligt.

Med vänlig hälsning

Pernilla Forsmark skolsköterska

Måndag och torsdag vecka 47 och 48  är ni välkomna på utvecklingssamtal (se tider längst ner). Hans och jag har samtalen tillsammans men det är era barn som själva leder samtalet. Vi förbereder samtalen under veckan. Vill man byta tider får man göra det men meddela gärna mig hur ni bytt. Vi tänker att ett samtal håller på i ca 30 min men erfarenheten säger att det brukar bli närmare 45 min. Samtalen kommer att äga rum i klassrummen.

Några av er har gått in på Raketens bytar-grejer-sida men om inte, kolla här o gå med!
 

Vecka 46

Måndag: Lämna in hälsolappen!

Tisdag: Ha läst till och med sidan 75 i boken Sorgfjäril. 
 
Onsdag: Konsertbesök från Värmdö Gymnasium 10-10.45. Engelska: glosförhör
 
Torsdag: Almar & Hannes föräldrar på fritidsklubben
 
Fredag: Läxa Musik
 
 
Svenska/SO
Den här veckan har vi gjort ett litet skrivprov till samtalet och jobbat med när det ska vara de eller dem i texter. Flera hade glömt Arne till idag, och den får de ta med på måndag.
Ny bok: Sorgfjäril. Mycket omtyckt men innehåller lite övernaturlighet, så den går att byta. 
Bokfrågor:

·        Varför flyttade de?

·        Vad tycker Alicia om flytten?

·        Vad kan du berätta om huset?

·        Vad är det med Emanuel?

·        Var är Alice pappa?

·        Vem är Leo?

·        Varför ljuger hon om Leo för sin mamma?

·        Vad har Leo för speciell förmåga?

·        Vad tror du tjejerna i affären tänkte berätta om huset?

·        Vad är det som försvinner från Alice rum?

·        Vad tror du har hänt med den?


Matte/NO Nu har vi helt avslutat no'n i helklass för den här gången och fortsatt med matematik igen, addition och subtraktion. Idag fredag pratade 
vi om hets och stress i skolan, speciellt i matematikämnet där det är synnerligen påtagligt. Så här, om man upplever att alla har kommit jättelångt blir man stressad och när man blir stressad kan man inte tänka, kan man inte tänka är det omöjligt att räkna och då blir man blir ännu mer stressad och kan tänka ännu mindre. Det enda man vill är att fly men det går inte och man blir ännu mer stressad…. osv..
För att i största möjliga mån undvika att hamna i det läget, i den stressen bestämde vi följande: man ska låta bli att berätta för alla hur långt man kommit, att helt låta bli att tävla och jämföra. Det är bara dåligt och gynnar egentligen ingen. 
Men alla ska ju komma framåt i något så när jämn och skaplig takt och om det är så att man inte hängt med i takten och inte har hunnit det man ska, vad ska man göra då? Jo, då pratar man med sin lärare som hjälper en och som förmodligen kommer att man ska ta möjligheten att komma på läxstöd och att komma dit peppar! Det är ingen idé att komma ditt sur och missnöjd. 
Vi pratade också om vikten av arbetsro vilket ju är en arbetsmiljöfråga. Bristande arbetsro = svårighet att koncentrera sig = kan inte tänka = leder till än mer ökad stress…osv. Alla kunde se, känna igen och förstå både vad gäller matten och arbetsron så jag har goda förhoppningar att det ska bli bra för alla.Så, kort sagt, idag slogs ett starkt slag för allas rätt arbetsro, för kraftig hets-och stressreducering OCH för att komma peppar på läxstöd i den mån man behöver!

Engelska: glosor till ons: Do you like cars? This is... crazy about, little sister, bike, check out, motorbike, black, awesome, Just listen... 

Musik Vi börjar repetera luciasånger. Läxa att kunna båda verserna av Luciasången utantill! Text och filmklipp här. /Ingela
 
Idrott & hälsa

Tema Vi har fortsatt med de fantastiska kupolbyggena och nästa vecka kommer de som är klara med kupolerna gå elektrikerkurs för att sedan installera belysning. Tyvärr var det extremt högljutt i fyrornas klassrum där endast fyror (så när som på två tysta femmor) vistades. De är inte bara några få som gör att ljudnivån höjs, de flesta bidrog aktivt. Tror att man har svårt att se sin egen del, men det ska nog bli bättre, särskilt efter fredagens samtal, och för att det måste bli bättre.
 
Tx slöjd Terminsplanering för Textilgruppen ligger här Cecilia Ehnborg

Tm slöjd 

Veckan efter, vecka 47

Måndag:
Kl 15.00 Almar & Nora
Kl 15.30 Ole & Ella N
Kl 16.00 Arvin & Iris

Tisdag

Onsdag

Torsdag: (Johannes & Elmer är fritidsklubbsföräldrar)
Kl 15.00 Benjamin & Viola
Kl 15.30 Elmer & Alba
Kl 16.00 Lukas & Ella R

Fredag:

Vecka 48

Måndag
Kl 15.00 Adrian & Edith
Kl 15.30 Neo & Ellen
Kl 16.00 Stella & Viggo

Torsdag
Kl 15.00 Edvin & Molly
Kl 15.30 Quincy & Vanja
Kl 16.00 Johannes & Hannes

Ännu längre fram i tiden:

Onsdag 13 december kl 08.00 Lucia + fika & temautställning

Onsdag 10 januari terminsstart

Vecka 9 (26 februari – 2 mars) sportlov

7 mars planeringsdag, skola och fritids stängt

Vecka 14 (2-6 april) påsklov

Tisdag 1 maj är det 1 maj

Torsdag 10 maj Kristi himmelsfärdsledigt

Fredag 11 maj klämdagsledigt

Onsdag 6 juni nationaldagsledigt

Torsdag 14 juni skolavslutning

 
Comments