Zapisnik s 8. sjednice Upravnog odbora Hrvatske mreže školskih knjižničara

Zapisnik s 8. sjednice Upravnog odbora Hrvatske mreže školskih knjižničara, koja je  održana od 9. prosinca 2010. do 27. siječnja 2011. na mrežnim stranicamahttps://sites.google.com/a/knjiznicari.hr/hmsk/upravni-odbor/7-sjednica-uo-a

Sjednici su prisustvovali: Ivana Vladilo (predsjednica Knjižničara), članovi Upravnog odbora Knjižničara: Tihomir Dunđerović, Draženka Stančić, Svjetlana Jurlin Livić, Milena Klanjac; član udruge Vedran Škarica;  Josip Rihtarić (tajnik Knjižničara).

Dnevni red sastojao se od sljedeće točke:

1. Odluka o prihvaćanju potencijalnog predloženog partnerstva Hrvatske udruge školskih knjižničara / HUŠK-a u najavljenom projektu HMŠK-a, Noć školskih knjižnica

Ad 1.

Uz poziv na sastanak, Ivana Vladilo je dostavila i sljedeće obrazloženje:„Predsjednica HUŠK-a, Vanja Jurilj, nakon Skupštine HMŠK-a i predstavljanja plana i programa rada HMŠK-a, obratila mi se s prijedlogom i željom da HUŠK sudjeluje kao suorganizator u najavljenom projektu Noć školskih knjižnica. Ona bi prijedlog iznijela i na dogovoru koji će održati u petak 10. 12. s predstavnicima HKD-a te ima namjeru u projektu okupiti sve knjižničarske udruge.
Na neformalnom druženju nakon Skupštine, neki smo se članovi UO-a dogovorili da bismo mogli načelno pristati na suradnju, no, kako je projekt Noć školskih knjižnica već detaljno razrađen i ne bismo prihvatili intervencije u planirane aktivnosti, HUŠK bi mogao preuzeti promidžbene aktivnosti projekta i na taj se način uključiti kao suorganizator.
Obečala sam Vanji Jurilj, do četvrtka, mejlom potvrditi prihvaćanje suradnje pa vas molim da se najhitnije izjasnite:
- Prihvaćamo suradnju HUŠK-a u projektu HMŠK-a Noć školskih knjižnica na način da se orijentiraju na promidžbene aktivnosti (medijsku propagandu). DA - NE
Dobrodošli svi komentari!“

Svjetlana Jurlin-Livić prihvaća prijedlog.

Draženka Stančić ispričala se zbog manjka informacija danih UO-u HMŠK-a no budući da nije bila na neformalnom razgovoru, nije mogla informacije dati iz prve ruke. Namjeravala je  tu noć pretvoriti u reality-show na Novoj tv ili RTL-u, tako da u tom slučaju promidžba prema van ne bi bila potrebna. O tom projektu već je bila govorila na sastanku UO-a HUŠK-a  prošle godine, no nije za nj dobila podršku. Show bi se odvijao tako da bi se petkom suprotstavile dvije knjižnice na noćenju gdje bi uz određeni broj djece bila i po jedna naša "zvijezda", npr. pjevač, manekenka i sl. Dvoje djece i taj gost pročitali bi svaki svoj izbor za javnost, uz ostale igre, a gledatelji bi glasali za knjižnicu. Koja bi skupila više glasova, išla bi u sljedeći krug. To sve treba scenarijski i pravno razraditi. Zašto "zvjezdice": djeca ih vole, kao prvo, drugo - mogli bi uresiti svoj imidž, ispasti i ok prema ulozi koja bi im se dala, a i našem stavu o animaciji čitanja bi to dobro došlo. Za ovaj reality bismo mogli tražiti jednokratno novce za ideju ili ju registrirati i dok god se izvodi bilo gdje u svijetu ubirati tantijeme (zato Nova TV ili RTL)  - sad vi vidite gdje tu treba smjestiti suradnju s HUŠK-om. Trebate točnije odrediti gdje smjestiti HUŠK u cijelu priču.

Ivana Vladilo je rekla je da je o cijelom projektu znala samo ime. Vanja ju je pitala za suradnju, na što joj je odgovorila da može  prenijeti njezinu ponudu UO-u i do petka joj poslati odgovor. Nakon Vanjinog odlaska, prenijela je Josipu, Tihomiru, Nataši i Mileni Vanjinu ideju na što je Josip rekao da je projekt Draženka detaljno razradila, da ima strogi vremenik, a da bi se HUŠK mogao uključiti kroz marketing i pribavljanje sredstava. Vanja je htjela ideju predstaviti u petak na sastanku u Ministarstvu kulture i HKD-u te tako projekt pretvoriti u Noć knjižnica.

Poštujući proceduru, nije na svoju odgovornost htjela Vanji potvrditi, naročito bez konzultacije s Draženkom, idejnom začetnicom projekta. Zato je sazvala ovu sjednicu. Imajući sad naknadno dopunske informacije, moli članove UO-a da se ponovno izjasne. Odluku UO-a će proslijediti Vanji.

Draženka Stančić je rekla da joj se ovakva ideja činila idealnom za proboj HMŠK u javnost, budući da joj je Josip sugerirao neka se pozabavi marketingom HMŠK-a. Tražila bi da uz logo tv kuće gore bude i naš i tako još neke stvari tog tipa. On nije toliko dorađen, kao što se mogao steći dojam od Josipa, jer prvo mora znati žele li članovi UO-a uopće da na takav način promoviramo udrugu. Može sve svoje ideje dostaviti članovima HMŠK-a i tražiti da dadnu svoje prijedloge, da kažu idemo li to zaštititi i onda s tim na RTL ili Novu (Domu). Suglasna je da osmislimo oblike uključivanja HUŠK-a u ovaj projekt ili da se HUŠK-u ponudi mogućnost promoviranja kviza „Čitanjem do zvijezda“ na državnu razinu. Zamolila je za očitovanje, s obzirom na mnoštvo informacija koje je o projektu dala.

Tihomir Dunđerović  se očitovao da podržava sve oblike suradnje, ali ne voli reality-showove pa  moli za razumijevanje ako u tome ne želi sudjelovati.

Svjetlana Jurlin-Livić  rekla je da joj je ovo nešto potpuno novo, nismo o tome pričali, pa je podržala Vanjinu ideju o marketingu kao nešto pozitivno. Dadina ideja je odlična :))) !!! .

Vedran Škarica je rekao da nije uvjeren da bi ijedna tv-kuća eksperimentirala sa zabavnim večernjim terminom petkom ili bilo kojim drugim, a zbog nečega što nije njihova produkcija. Nada se da je u krivu.

Draženka Stančić  je rekla da ni ona ne voli gledati reality-show,  ali ju zanima sociologija takvih emisija pa može uzeti od takvih emisija ono što joj treba - popularnost, da bi u to ovila nešto poput čitanja iz zadovoljstva, nametnula lukavo masi nešto za nju važno. Poštuje Tihomirov stav, ali ako ga na ovakav način sagleda, uvijek je dobrodošao! :)

Iznijela je prijedlog da se Vanji, odnosno HUŠK-u  predložili da se za Noć knjižnica uzme koncept koji je već objavljen na stranicama HUŠK-a - red igri, red čitanja, red filma, red kreativne radionice, a koncept reality show-a ostavi za HMŠK.

Vezano uz Vedranovu opasku, rekla je da bi produkcija bila od tv-kuće, osim toga, tamo će biti djeca čiji će prijatelji to gledati, i roditelji, i rođaci, dakle gledanost je itekako osigurana!

Vedran Škarica se složio s obrazloženjem.

Tihomir Dunđerović  je rekao da i njega zanima reality- show  na taj način, samo, nekako ne voli to.

Draženka Stančić  je primijetila da je diskusija krenula sporednim tijekom, da bi se trebalo hitno očitovati te zamolila da se diskusija usmjeri na njezin komentar.

Milena Klanjac  je rekla da misli da se ne bismo smjeli dovoditi u situaciju da nam sjednica bude "hitna" - preko noći. Ne bismo trebali reći da smo za suradnju, a ostati samo na riječima. Trebali bismo svi imati bitne informacije prije donošenja bilo kakve odluke. S obzirom na nedostatak informacija, ne može se definitivno očitovati jednostavnim da/ne glede konkretnog pitanja...no, Draženka je inicijator projekta i njen glas bi trebao imati najveću težinu.

Draženka Stančić  rekla je da je Milena potpuno  u pravu. Bila bi informirala ovih dana o onome što joj je potrebno da razvije dalje taj projekt, no u novim su ju okolnostima informacije pretekle.

Svjetlana Jurlin-Livić  rekla je da se slaže s Mileninim stavom, Draženka bi trebala odlučiti.

Draženka Stančić  je podsjetila da je dala razmislimo o implikacijama davši nam informacije. Bitna je suradljivost, ali je bitna i direktna vidljivost udruge. Nitko ne govori o tome. A činjenica je da će se i jedno i drugo morati ostvariti kroz taj projekt. Ili neće?

Ivana Vladilo je rekla da je čekala komentare pa skupno odgovara. Tijekom večere na kojoj se o tomu raspravljalo Josip je predložio neka se HUŠK uključi kroz marketing i svi su se prisutni složili tako da može javiti Vanji. No nije javila, jer je htjela Odluku UO-a. Nije željela preuzeti osobnu odgovornost ni za što osim za svoje akcije. Osim toga, Draženka je inicijator i trebalo je čuti njeno mišljenje. Koliko god se ubijali dokazujući da nismo konkurencija HUŠKU, a znam da svi iskreno tako mislimo, uvijek će nas zaskakati ovakve situacije. Predložila je da bi zaključila ovu sjednicu konstatacijom: UO načelno prihvaća suradnju s HUŠK-om u projektu HMŠK-a Noć školskih knjižnica, a o načinu suradnje, zajedničkim aktivnostima i svemu ostalom tijekom pripreme i provedbe projekta, odlučit će Draženka kao inicijator i odgovorna osoba za projekt. Sukladno tome, prepustila bi Draženki i izravnu komunikaciju s Vanjom.

Josip Rihtarić  se ispričavam što je nenamjerno propustio pratiti cijelu ovu diskusiju. Ispričao se što se nejasno izrazio. Na Ivanino pitanje o Vanjinoj ideji za suradnji, glasno jer razmišljao kako ne bi bilo dobro odbiti ju, pa je rekao da misli da bismo načelno mogli prihvatiti suradnju, ali uz uvjet da se unaprijed jasno točno razgraniči što je čiji posao, a budući da je Vanja prilično spretna u pribavljanju novaca od sponzora - pomislio je da bismo mogli ponuditi da HUŠK, odnosno Vanja odrade taj dio posla - da pokuša naći sponzore za projekt da se mogu napraviti plakati i drugi slični promotivni materijali. Budući da savjetnica Krželj pruža znatnu potporu HUŠK-u smatrao je da bi bilo dobro kad bi HUŠK u dalmatinskim županijama predstavio aktivnosti HMŠK-a. Predlaže donošenje zaključka da će nas jako radovati da projekt odradimo zajednički, u suradnji, ali ga želimo odraditi kao što se rade projekti - sa svim fazama projektnog posla, te ćemo ponuditi iz HMŠK-a konkretnu suradnju HUŠK-u - TEK kad dogovorimo sve detalje. Misli da izgleda smiješno da radimo jedan projekt združeno HKD, HUŠK i HMŠK - kad nas je većina istodobno članom svih triju udruga - no, kad se neki projekt prezentira kao zajednički projekt više sličnih udruga - uvijek dobiva veću medijsku pozornost i lakše dobiva priznanja.

Ivana Vladilo je konstatirala da sjednica UO-a nije zaključena, a kako do pravog jednoznačnog zaključka, kroz ovu diskusiju, i nismo došli, kako je s Draženkom razjasnila neke činjenice i drugim kanalima, a s Vanjom o suradnji na navedenom projektu više nije niti razgovarala, slobodno će zaključiti na sljedeći način:

Jedina ovlaštena za dogovore o suradnji i eventualnim oblicima suradnje ostaje idejna začetnica i organizatorica projekta, Draženka Stančić. Odluka je potaknuta naknadno obznanjenim činjenicama o prethodnom ignoriranju ponuđenoga projekta HUŠK-u te o njegovoj provedbi pod okriljem HMŠK-a čiji UO daje potpunu podršku Draženki Stančić.

Ovime zaključuje 8. sjednicu UO

Sjednica je završila 27. siječnja 2011.

Comments