Tajnik‎ > ‎

Izvješće tajnika 01/10

Dragi prijatelji,

premda je prva sjednica Upravnog odbora (ipak!) uspješno završila krajem prošle kalendarske godine, obraćam vam se tek sada. U međuvremenu sam na temelju Zapisnika dao napraviti dva štambilja (390 kn) (vidi fotografiju) 
i u Zagrebu otišao uzeti statistički broj (60 kn).

Još uvijek nam predstoji zaokružiti organizacijsko-pravni dio za dobro funkcioniranje udruge - kako bi se novi projekti koje ćemo pokrenuli mogli uspješno i nesmetano ostvariti. Budući da repozitorij i dalje lijepo napreduje, nismo pod pritiskom nikakvih rokova. Jedina obveza koju smo preuzeli jest jednom godišnje organizirati Skupštinu.

Nedavno sam čuo razmišljanje da su konflikti i nesporazumi normalni i očekivljivi u životu, posebice kad se nešto zajednički radi. U njima nema ničeg spornog, neugodnog i sl. Važno je da postoji dogovor o tomu kako će se nesporazumi i konflikti rješavati. Problemi mogu nastati ako ne postoji procedura, odnosno protokol za rješavanja konflikata. Nadam se da nas prvi problemi i nesporazumi koji su se pojavili ne će obeshrabriti u dajljnjem radu.

Kad smo osmišljavali organizaciju funkcioniranja naše udruge, onda smo željeli da ona bude ogledni primjer uspješnog funkcioniranja nevladine udruge. Najbolji priručnik na koji sam naišao, koji opisuje kako organizirati funkcioniranje nevladine udruge, a da ona istodobno bude i demokratična i efikasna jest "Priručnik za upravljanje nevladinim organizacijama" Marilyn Wyatt. Statut je, između ostalog, napravljen i na temelju ideja iznesenih u ovoj knjizi. Zato preporučujem svim članovima, posebice članovima Upravnog odbora da pročitate ovaj priručnik. Također preporučujem i knjigu Dragutina Funde "Potpuno upravljanje kvalitetom u obrazovanju" - uz opasku da za ovaj doktorski rad treba više vremena od priručnika Marilyn Wyatt. I za kraj, svakako preporučujem da pročitate članak iz privitka "Kako se vode demokratski sastanci" iz britanske Pears Cyclopaedia. Premda mi nismo Britanci, baštinici smo jedne drukčije kulture, ipak moramo priznati da Britanci imaju najdužu tradiciju demokratskih rasprava, a posebno mi se čini zanimljivim to što su ova pravila nisu nastala dekretom, već su zapravo uzus. Naravno, ne očekujem da ova pravila odmah naučite na pamet i da ih dosljedno počinjemo primjenjivati, ali vjerujem da su dobar smjerokaz.

Razmislite bi li bilo prihvatljivo da si jedan vikend svaki ili svaki drugi mjesec rezerviramo za okupljanje/druženje/
raspravljanje/rad u udruzi? Bi li to mogao biti svaki drugi vikend u mjesecu - ili svaki drugi vikend u neparnim mjesecima? Hoćemo li se okušati u video-konferencijama? Napravili smo anketu i većina ima web-kameru ili ju može nabaviti. Ivaha, hoćeš li nam na Proljetnoj distribuirati softver koji si dobila zahvaljujući radu na repozitoriju - a repozitorij UDK 02 nas je zapravo i potaknuo na ovaj rad?

Planiram pokušati dogovoriti jedan stručni izlet do Beča, negdje u lipnju. Za taj izlet bismo ponudili dvije cijene - jednu za članove, drugu za nečlanove - no do tada bismo trebali završiti taj dio pravno-organizacijski.

Konačno je zimi kraj i već mi raste optimizam, nada se i svima vama.

--
S osobitim poštovanjem šaljem ti najsrdačnije prijateljske pozdrave!
Josip Rihtarić
tajnik Hrvatske mreže školskih knjižničara

15. ožujka 2010.
Comments