Dobrodošli na mrežne stranice Hrvatske mreže školskih knjižničara

Ideje postoje da bismo ih ostvarili!

Misija

Potpora pokretanju i provedbi projekata školskog knjižničarstva s posebnim naglaskom na korištenje interneta, tj. mrežnu suradnju.

Vizija

Daljnji razvoj i dobivanje potpore za razvoj Repozitorija knjižničarskih radova UDK 02. Daljnji rad na primjeni IKT-a u školskom knjižničarstvu, promicanje čitanja i projekata iz školskog knjižničarstva temeljenih na mrežnoj suradnji, tj. korištenju interneta i informacijskom opismenjavanju.

HMŠK već devet godina okuplja školske knjižničare koji su pokrenuli više projekata mrežne suradnje, od kojih je najpoznatiji Repozitorij UDK02 na portalu: www.knjiznicari.hr. U Udruzi je trenutačno 248 članova, a surađujemo s mnogima koji još nisu formalno učlanjeni.

Več devet godina se neformalno i formalno družimo, razmjenujemo stručna iskustva, sudjelujemo u zajedničkim projekatima, a sve je počelo našim prvim neformalnim mrežnim okupljanjem u diskusijskoj grupi Knjižničar. Timski rad nastavljen je kroz NETgrupu koja se oblikovala prema sklonostima, želji za suradnjom, zajedničkim interesima, uvijek otvorena za nove oblike poučavanja i proučavanja školsko-knjižničarske teorije i prakse. I ovaj je repozitorij rezultat takvoga rada. No, vremena se mijenjaju, daljnji rad i moguć napredak zahtijeva formaliziranje neformalnog okupljanja. I dalje ostajemo prvenstveno zaljubljenici u svoj posao, vrijedni članovi svih postojećih knjižničarskih udruga, volonteri srcem i dušom…ali, formalnim prerastanjem u udrugu Hrvatska mreža školskih knjižničara - Knjižničari otvaramo si brojne nove mogućnosti.

Pozivamo vas, stoga, da svojim članstvom u udruzi Knjižničari podržite i aktivno sudjelujete u našem zajedničkom radu za opće dobro.

Ivana Vladilo, predsjednica udruge Knjižničari 2009.-2017.

HMŠK na Facebooku