Skupina 8: Popularno pisana knjiga o hrvatskoj povijesti (ili tradiciji) za djecu


 Nakladnik  Autor Naslov   Korice  Opis
 Mozaik knjiga
  Hrvatska povijest - ukratko
 Hrvatska povijest - ukratko  Hrvati su se u današnju domovinu doselili početkom VII, stoljeća: to je područje odvajkada imalo važno strategijsko značenje u europskom prostoru i zato su njime nastojale zagospodariti mnoge moćne sile. Bila je to sudbina hrvatskoga naroda, koja je odredila njegovu povijest. Živeći na tom prostoru na kojem su se ispreplitali interesi velikih sila, od početka je život vezao uz zapadnu kulturu i civilizaciju, kojoj se priklanja prihvaćanjem kršćanstva, ostajući joj vjeran do današnjih dana.
 Alfa Damir Domišljanović   Prošlost grada Zagreba
 
 Slika artikla "PROŠLOST GRADA ZAGREBA priručnik za upoznavanje prošlosti grada Zagreba"  Priručnik služi učenicima za predstavljanje povijesnih zbivanja u Zagrebu. Ilustracije i kratak tekst prate povijesna zbivanja kroz stoljeća. Od prvog spominjanja, života u starom gradu, do provale Tatara, dobivanja titule slobodnog kraljevskog grada, pa sve do zbivanja u 19. stoljeću. Priručnik prikazuje i znamenite osobe u povijesti grada. Na kraju je vremenska lenta koja predočava razvoj grada kroz stoljeća.
 Mozaik knjiga
Hrvoje Kekez
Grbovi gradova u Republici Hrvatskoj
 GRBOVI GRADOVA U REPUBLICI HRVATSKOJ  U uvodnom dijelu knjiga objašnjava pojam i značenje grba i heraldike te pojam grada. U nastavku donosi povijesni pregled heraldike i njezinih pravila te objašnjenje hrvatskih povijesnih grbova, uključujući i grb Republike Hrvatske. U knjizi se nalazi i kratak opis s objašnjenjem svih 127 naselja u Republici Hrvatskoj koji imaju status grada.

 Školska knjiga
Anđelko Mijatović
Uskoci i Krajišnici
   Knjiga Uskoci i krajišnici otkriva i objašnjava povijesnu pozadinu i okolnosti u kojima su živjeli i djelovali likovi usmene književnosti i povijesne osobe: Ivo Senjanin, Hrnjice, Vuk Mandušić, Smiljanići, Mustaj-beg Lički i Mitrovići Jankovići te prikazuje njihovo značenje u ondašnjim vrlo složenim političkim prilikama u kojima se u razdoblju od XV. do XVII. st. pred udarom turskog osvajača našao hrvatski narod.
 Alfa Dijana Dvornik  Grad mi  priča - Split     Jeste li spremni za pustolovinu?
Volite li istraživati, igrati se i družiti? Želite li otkriti gdje se krije najmanja ulica? Ili možda najstarija katedrala na svijetu? Znate li gdje se nalazi Etnografski muzej? Tko je bio Marko Marulić?
Odgovore na ova, i još mnoga pitanja pronaći ćete u knjizi koju upravo držite u ruci. U tome će vam pomoći vaši vršnjaci. Putovat će s vama u prošlost i pričati vam priče. Povest će vas kroz stare zidine i uske kalete. Osluškujte zajedno što vam grad Split želi reći. Igrajte se i učite. Budite strpljivi. Kada vaša pustolovina završi, i vaše priče slušat će drugi. Još više ćete voljeti ovaj grad jer ćete znati sve njegove tajne. A onda ih na dlanu možete pružiti cijelom svijetu. Sretno!
 Školska knjiga
Branko Pilaš
Domovina u srcu
 DOMOVINA U SRCU  Knjiga je namijenja mladim čitateljima ali bit će zanimljiva i starijima koji su već odavno zaboravili školske dane. Čitatelji će iz nje upoznati ljepote naših krajeva, junake hrvatske prošlosti, Hrvate ovjenčane slavom rada i uspjeha, Kristove dvore od kapelica do katedrala i književne junake koji ostavljaju za sobom neizbrisiv trag.
 Znanje       Hrvatske narodne pripovijetke   Hrvatske narodne pripovjetke,  Reprezentativan izbor naših najljepših narodnih pripovijedaka, legendi i predaja koji je načinila i pogovorom popratila dr. Hrvojka Mihanović-Salopek sada i u Striboru. Djeca će tako upoznati dio bogatstva naše narodne baštine.
 Školska knjiga
Branko Pilaš
Sjaj Hrvatske domovine
   Knjiga Sjaj hrvatske domovine posvećena je hrvatskoj prošlosti i hrvatskoj kulturi od sedmog stoljeća do naših dana. Mladi će čitatelji u ovoj knjizi upoznati spomenike hrvatske kulture i mnoge hrvatske gradove, Hrvate i Hrvatice koji su svojim djelom i životom zadužili domovinu te one hrvatske znanstvenike i umjetnike koji su u hrvatskoj znanosti, kulturi i umjetnosti ostavili neizbrisive tragove. Knjiga Sjaj hrvatske domovine jedna je od onih knjiga koje zbog svojeg sadržaja zaslužuju trajno mjesto u lektiri hrvatske djece i mladeži.
Sys print
Gračanin
Kratka povijest Hrvatske za mlade 1. svezak

Prvi svezak knjige Kratka povijest Hrvatske za mlade
opisuje prilike na hrvatskom
povijesnom prostoru, od starog vijeka
do kraja 18. stoljeća. Kroz zanimljivo
i uzbudljivo štivo iscrpno upoznajte
velikane hrvatske prošlosti.
Knjiga obiluje i nepovijesnim
podacima, koje ne možete pronaći u
svakoj enciklopediji, a dodatno
upotpunjuju sliku o nekoj osobi ili
događaju. Ova je knjiga vremeplov
koji će vas provesti kroz više ili manje
burna razdoblja hrvatske povijesti.
Sys print Gračanin Kratka povijest Hrvatske za mlade 2. svezak

Drugi svezak prati
daljnja zbivanja, od kraja 18. stoljeća do danas. Posebno je važno
istaknuti izvrsno obrađeno razdoblje Domovinskog rata, kao i
najnovija društveno-politička zbivanja, do izdvajanje Crne Gore iz
jugoslavenske države.
 Školska knjiga
  Od Kaštela i kamenjara Lijepom Našom sve do Vukovara
 
 Slikovnicu sam zamislila kao hod po Hrvatskoj, kao svojevrsnu ekskurziju, nakon prave i stvarne ekskurzije s četvrtašima - od Kaštela do Vukovara. Ekskurzija je bila toliko bogata i lijepa da sam htjela sa svojim učenicima, roditeljima i učiteljima u cijeloj Hrvatskoj podijeliti to oduševljenje i skrenuti pozornost na našu Domovinu i sva njezina blaga. Dok smo učili nacionalnu povijest te nakon priprema za ekskurziju, kada smo posebno govorili o svim krajevima koje ćemo posjetiti, djeca su već slikala i crtala pojedine predmete kulturne baštine Hrvata.
Katarina Zrinski
Ilustrirane hrvatske bajke

Ilustrirane hrvatske bajke sadrže: Kako je Koren Kovač sve vragove zastrašio, Busen ružmarina, Kraljeva kći vještica, Žabica djevojka, Kraljeva kći.
Školska knjiga
Milka Tica
Sunčeva djeca - Legende o Hrvatima

Slikovnicu sam zamislila kao hod po Hrvatskoj, kao svojevrsnu ekskurziju, nakon prave i stvarne ekskurzije s četvrtašima - od Kaštela do Vukovara. Ekskurzija je bila toliko bogata i lijepa da sam htjela sa svojim učenicima, roditeljima i učiteljima u cijeloj Hrvatskoj podijeliti to oduševljenje i skrenuti pozornost na našu Domovinu i sva njezina blaga. Dok smo učili nacionalnu povijest te nakon priprema za ekskurziju, kada smo posebno govorili o svim krajevima koje ćemo posjetiti, djeca su već slikala i crtala pojedine predmete kulturne baštine Hrvata.
Školska knjiga
Hrvoje Hitrec
Hrvatske legende

Hrvoje Hitrec stvarao je ove priče-legende prateći u kontinuitetu neke važne zgode iz života Hrvata. »Nosivi« bi se motivi mogli svrstati u tri skupine. U prvu skupinu, najbrojniju, pripadaju povijesne zgode iz života Hrvata, od doseljenja, početaka života na ovim prostorima, preko narodnih vladara, presudnih povijesnih bitaka, (su)odnosa s Turcima, života u vrijeme Arpadovića, Mletaka, Habsburgovaca i dr. Drugu skupinu čine religijske teme, osobito one vezane za marijanski kult medu Hrvatima, zgode iz života Crkve. U treću se ubrajaju raznovrsne mjesne legende, posebice one iz zagrebačkoga života. Svaka od oblikovanih priča ima svoj unutrašnji razlog postanka, svoju unutrašnju stvaralačku zakonitost i svrhovitost, i kao takve čine strogo i pomno ostvarenu cjelinu koja pokazuje specifičnost hrvatskoga etnikuma. Manirom vrsnog stilista autor je svoje priče, prepune životnosti, ljepote, punine i dojmljivosti, dotjerao do
prepoznatljive hitrecovske elegancije.


Comments