Carstvo dječjih priča

NASLOVI SKUPINE 1: CARSTVO DJEČJIH PRIČA
(ZBIRKE PRIČA ILI ROMANI ZA DJECU)

Ljubavi obične i neobične
Ljubavi obične i neobične / Vera Zemunić ; ilustrirala Katarina Halužan. – 1. izd.
Zagreb : Alfa, 2004.
103 str. : ilustr. ; 21 cm
Zbirka veselih i šaljivih ljubavnih priča izokrenute stvarnosti u kojima autorica likove dovodi u apsurdne odnose kako bi stvorila začudne i smiješne situacije. Tako se jedan dječak zaljubio u jastuk, jedinica u đaka, lav u plišanog medvjedića… Priče su stoga originalne, odnosno odskaču od „uobičajenih ljubavi“, ali u isti mah otkrivaju i složenije ideje koje spisateljica vješto provlači kroz opise emocionalnih stanja likova.
Svijet izokrenutih ljubavi potaknut će mlade čitatelje na maštanje, a ostvarena dinamičnost pripovijedanja, uz dosta dijaloga i maštovitih opisa pejsaža, otvara i velike mogućnosti dramskih uprizorenja.
Ako djetetu ponudimo tužnu priču, ono će se takvim i osjećati. Zato Vera Zemunić djeci nudi vesele i šaljive priče izokrenute stvarnosti, a opet čarobno stvarne. Bezbroj je priča napisano o ljubavima, ali uistinu, njezine su priče pravi mamac za zaljubljive školarce.
Naša cijena knjige: 35,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/385

**********************************************************************************

Škola plivanja / Matko Marušić ; ilustrirao Joško Marušić.  - 4. izd.
Škola plivanja

Zagreb : Alfa, 2005.
202 str. : ilustr. ; 22 cm
“Škola plivanja” je zbirka vrsnih humorističnih priča, škola bračnoga života i roditeljstva. Toplom, istančanom duhovitošću autor otvara poznate obiteljske teme i na osobnom ih primjeru pretvara u prizore koje će i djeca i odrasli prepoznati kao vlastita iskustva.
Naša cijena knjige: 49,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/367

**********************************************************************************

Bubekovo gnijezdo
Bubekovo gnijezdo / Stjepan Lice ; ilustrirao Mate Lovrić. – 1. izd.
Zagreb : Alfa, 2012.
147 str. : ilustr. u bojama ; 22 cm
Bubekovo gnijezdo naslov je zbirke priča za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta, čiji je autor Stjepan Lice. Uglavnom su to kratke ili vrlo kratke priče koje se mogu svrstati u dvije tematske kategorije: priče o prirodi i obiteljske priče. Ispričane su jednostavnim rječnikom i djeci bliskim i razumljivim izričajem s puno topline. Baš onako kako to djeci često na svom koljenu pričaju njihove bake i djedovi. Iza zapažanja jednostavnih slika u djetetovoj okolini i događaja iz svakodnevnoga života, koji su sami po sebi privlačni, kriju se više ili manje diskretne pouke o životnim vrijednostima, o koristi rada i zalaganja, o dobrobiti i snazi zajedništva, o smislu ljudskih napora, o prijateljstvu, o ljubavi, o svemu onome što u ljudski život ugrađuje plemenitost i dostojanstvo na dugu stazu. Stjepan Lice u tome je majstor. Rukopis mu je postao osobit i prepoznatljiv. Njegove priče svoje su čitatelje već našle na stranicama najpopularnijih dječjih časopisa, a vrlo često i u programu Hrvatskoga radija.
Zbirka priča Bubekovo gnijezdo Stjepana Licea zasigurno će naći svoje mjesto u odgojnoj, nastavnoj i izvannastavnoj praksi, osobito u prva četiri razreda osnovne škole. Kao zbirka priča prožeta vjerom u ljubavlju ispunjen život, dobro je došla u čitaonicama i pričaonicama dječjih vrtića i osnovnih škola, na nastavi književnosti i vjeronauka, na susretima literarnih družina i u obiteljima. Vjerujemo da će mnogi odgojitelji, učitelji i roditelji prepoznati njezine vrijednosti i znalački je uvesti u stvaralački proces književnog i jezičnog odgoja i obrazovanja te će u druženju s njom osmisliti niz radosnih susreta. (dr. Karol Visinko)
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/691

**********************************************************************************

Crtač / Franjo Nagulov ; ilustrirao Frano Petruša
Crtač Franje Nagulova

Zagreb : Alfa, 2011.
179 str. : ilustr. U bojama ; 23 cm
Neobična knjiga! Starac Osvaldo nakon gubitka svoje obitelji živio je godinama u potpunoj samoći. Vrijeme je provodio crtajući. Od svih crteža najdraži mu je bio prvi crtež koji ga je neodoljivo podsjećao na njegova sina s kojim bi vrlo često znao razgovarati prije polaska na počinak. Međutim jedne se noći, na Osvaldovo veliko iznenađenje, dogodilo nešto čudesno. Neopisiva je svjetlost obuzela čitavu sobu, a iz ormara, u kojem je Osvaldo čuvao stvari svoje obitelji, začuo se dječji plač… I tu počinje prava priča.
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/651

**********************************************************************************

Dolores i šumske sjene
Dolores i šumske sjene / Irena Begić ; ilustrirao Sebastijan Čamagajevac
Zagreb : Alfa, 2011.
139 str. : ilustr. ; 22 cm
Među nama žive ljudi posebnih moći, ali oni svoje sposobnosti skrivaju od običnih ljudi. Dolores je jedna od njih, a ovaj roman mlade spisateljice Irene Begić priča je o ljetovanju njezine junakinje u tajnom selu u kojem svi stanovnici imaju neke čudne moći, svatko drugačiju, već prema osobnosti. Bilo bi to zanimljivo ljetovanje i da se nisu počele događati čudne promjene u šumi, a ovako je i više nego zanimljivo, uzbudljivo, začudno, pa ponekad čak i zastrašujuće.
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/351

**********************************************************************************

Halo, Zemlja zove Snježanu / Sonja Smolec ; ilustrirala Branka Hollingsworth Nara
Halo, Zemlja zove Snježanu

Zagreb : Alfa, 2010.
148 str. : ilustr. ; 22 cm
Roman je to koji svjedoči da su djeca zapravo dobronamjerna i ozbiljna bića, koja žude za ljubavlju i žedna su pažnje i nježnosti. A na stranputice skreću najčešće pod utjecajem odraslih, ili onih kojima u želji za profitom nije stalo do njihove dobrobiti. Naravno, glavni motor zbivanja jesu i nestrpljenje i znatiželja da se što prije zaviri iza zastora svijeta odraslih. Sve je to autorica dobro uočila i ponudila u maniri dobre književnosti za mlade, koja se može svakome preporučiti. (BOŽIDAR PROSENJAK)
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/595

**********************************************************************************

Koraljna ogrlica
Koraljna ogrlica / Jelica Gjenero ; ilustrirao Dario Kukić. – 1. izd.
Zagreb : Alfa, 2012.
95 str. : ilustr. ; 22 cm
Dječak Petar prima djedovo pismo s pozivom da hitno dođe k njemu na otok jer je dječakova majka odlučila prodati njih ovu kuću. Naime starac i dječak odlučili su spasiti kuću uz more u kojoj su obojica provela najljepše dane svoga života, a tu kuću vole i Petrov otac i sestra Maja. Nažalost, pomoći nema, makar su se svi oni digli na uzbunu. Ali kada lijepa sirena iz morskih dubina izroni davno izgubljenu koraljnu ogrlicu, stvari se počinju čudesno mijenjati…
U Koraljnoj ogrlici Jelica Gjenero uspjela je stvoriti ne samo zanimljivu priču, nego i dinamičnu, romanesknu radnju sa zapletima koji intrigiraju čitatelja, drže ga u iščekivanju i napetosti koja raste i kulminira u vršnoj točki, da bi u svojoj završnoj fazi doživjela obrat, razrješenje i smiraj (…) Filmskim rječnikom rečeno, Jelica Gjenero napisala je dinamičnu, akcijsku prozu. Pojavljivanje koraljne ogrlice koju lijepa sirena izroni iz morskih dubina zapravo je okretanje članova obitelji prema nizu temeljnih životnih vrijednosti – međusobnom razumijevanju, ljubavi i skladu. Zahvaljujući tomu, obitelj pronalazi i sama sebi daruje jedan novi, bolji život. A priča dobiva univerzalnu dimenziju. (Božidar Prosenjak)
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/679

**********************************************************************************

Lana : godina mačke / Jadranko Bitenc ; ilustrirao Dario Kukić
Lana, godina mačke

Zagreb : Alfa, 2010.
123 str. : ilustr. ; 22 cm
SKUPINA 7 (ANOTACIJA I SADRŽAJ KNJIGE – UKRATKO U 5-15 REČENICA OPISATI KNJIGU)
Netko je noću uništio mladi voćnjak Lanina oca na njihovom vikend-imanju. Jedanaestogodišnja Lana poziva svoju vršnjakinju, bucmastu Brankicu, i one se daju u potragu za počiniteljem. Pomaže im mali Štijef, seoski dječak iz susjedstva. Kao u akcijskom filmu, sumnja pada čas na jednu, a čas na drugu osobu. Djevojčice pri tome otkrivaju tajne sela i svijeta odraslih. A konačno otkriće upravo Lanu najviše začudi. Ovo je još jedna u nizu uspješnih knjiga popularnoga, lektirnog pisca Jadranka Bitenca, koji se posebno proslavio svojim romanima za djecu i tinejdžere.
Naša cijena knjige: 73, 00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/359

**********************************************************************************

Meni je najbolje biti ja
Meni je najbolje biti ja / Ankica Blažinović-Kljajo ; ilustrirala Ivona Jurić. – 1. izd.
Zagreb : Alfa, 2011.
105 str. : ilustr. ; 22 cm
Priče u ovoj knjizi jednostavne su i kratke. Njihovi su junaci sasvim obične djevojčice i dječaci od jedanaest ili dvanaest godina i poneki jednako običan oblak, stablo ili vrabac. Muče ih problemi kakve svi mali, i poneki veliki, čitatelji imaju. Jesu li dovoljno dobri, lijepi, pametni…? Ali oni nikada nisu sami. S njima su oni koji ih vole, mama, tata, profesori, prijatelji… Netko njima blizak. Otvorite knjigu, u njoj ćete i vi naći podršku na svojim životnim putovima. (…) svaka od ovih kratkih proza ponajbolje govori o tome da su to priče vrlo bliske djetetu početnih razreda osnovne škole. Svaka od tih priča u isto vrijeme upućuje djetetu životnu poruku i pouku. Ovdje treba naglasiti da su te poruke i posebno pouke nenametljive, te da su sastavni dio umjetničkoga djela. (…) Način izražavanja blizak je djetetu i pomaže mu da se svakoj priči približi s puno ljubavi i zanimanja. (Branko Pilaš)
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/621

*******************************************************************************************

Nova sam u školi / Ksenija Grozdanić ; ilustrirala Ivana Guljašević. – 1. izd.
Nova sam u školi

Zagreb : Alfa, 2010.
156 str. : ilustr. ; 22 cm
Vrijedan roman s izražajnim i sadržajnim odlikama (…) Njezina je naracija pregledna i vedra (…) Ukratko, riječ je o vrlo prohodnom tekstu. No još veće pohvale zaslužuje sadržajni sloj djela. Njime su afirmirane temeljne vrijednosti koje valja promovirati u dječjega čitatelja: prijateljstvo, učenje, zdrav život, žrtvovanje za druge. (…) Zanimljivo, duhovito, svrhovito – to su odlike ovoga teksta i time je on nesumnjivo doprinos korpusu suvremene hrvatske dječje književnosti. (STJEPAN HRANJEC)
Nova sam u školi vrijedan je roman o djevojčici u osjetljivoj dobi odrastanja, koje je samo po sebi teško za dijete. Roman, međutim, zahvaća i dodatne probleme koji nastaju dolaskom djeteta u novu sredinu u kojoj se ono teško snalazi, jer su roditelji u današnje vrijeme iz ekonomskih razloga često prisiljeni seliti. Zašto je ovo djelo vrijedno? Zdravo, aktivno i otvoreno suočavanje djevojčice s novonastalom situacijom poticajno je za mlade čitatelje, a obiteljska podrška koju u tome ima može biti poučna i za druge roditelje. Drugim riječima, ovaj roman ugrađuje u čitatelja sliku obitelji koja prevladava svoje teškoće jer se oslanja o temeljne životne vrijednosti.
Naša cijena knjige: 73, 00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/565

*******************************************************************************************

Stakleni dvorac
Stakleni dvorac / Maja Brajko-Livaković ; ilustrirala Branka Nikolić Nara
Zagreb : Alfa, 2008.
159 str. : ilustr. ; 22 cm
Fantastična priča o izmišljenom svijetu čudnih bića u kojem su starci poželjeli promijeniti prirodni ritam smjena generacija i ostati zauvijek mladi. Mnogi su to možda poželjeli u našem svijetu, ali likovima Maje Brajko-Livaković to se, uz pomoć čudnog čarobnjaka, možda i ostvari. No ostvarivanje želja ne donosi uvijek sreću. Sve ima svoju cijenu.
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/364

**********************************************************************************

Zagonetno pismo / Zlatko Krilić ; ilustrirao Ninoslav Kunc
Zagonetno pismo

Zagreb : Alfa, 2005.
155 str. : ilustr. ; 22 cm
“Zagonetno pismo” uzbudljiv je roman koji mladim čitateljima priča velike mogućnosti identifikacije. Kištri, glavnom junaku, život se mijenja kada postane žrtva pljačke. Od neupadljivog dječaka postaje zvijezda škole. To mu donosi mnoge ugodne ali i neugodne spoznaje. No, to nije kraj. On nije zadnja žrtva pljačkaša.
Naša cijena knjige: 73, 00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/390

*******************************************************************************************

Svečana večera
Svečana večera kod Sebastiana Bacha / Stanko Rozgaj ; ilustracije Tomislav Lončarić. - 1.izd.
Zagreb : Alfa , 2012.
139 str. : ilustr., note ; 22 cm
Trinaestogodišnji dječak Marijan, rodom iz Karlovca, glavni je lik više ili manje povezanog niza pripovijedaka u djelu Svečana večera kod Sebastiana Bacha. Autor opisuje zgode i nezgode djevojčica i dječaka iste životne dobi, među kojima se, uz ostale pustolovine, rađaju uzajamne privlačnosti i prve ljubavi, koje nisu uvijek sretne. Marijan i nešto stariji Pero bave se glazbom, sviraju violine kod kuće i u školskom orkestru. Tako su nadobudni mali glazbenici puni anegdota o nekadašnjim glazbenim velikanima (Bach, Mozart, Boccherini, Vivaldi, Jarnović, Lisinski…). Glavni lik snažno doživljava ove priče pa uz vlastite glazbene doživljaje sanjari o tim velikim glazbenicima, a u zamišljenim se zgodama čak i osobno susreće s nekima od njih. Junaci priča osjećaju veliku privrženost prema svom rodnom, gradskom ili seoskom, zavičaju. Postaju čuvari prirode i ogorčeni protivnici ubijanja životinja iz puke zabave, a kroz njihove pustolovine, zabave i mudrolije često prosijava humor. No ipak, njihove su misli najviše zaokupljene glazbom i dostignućima velikih glazbenika. Posebno se ističe završna priča posvećena Vatroslavu Lisinskom, njegovu dramatičnom životu, njegovoj ustrajnosti u stvaranju i velikom domoljublju.
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/685

*******************************************************************************************

Zvjezdanin prah / Mladen Kopjar ; ilustrirao Frano Petruša. – 1. izd.
Zvjezdanin prah

Zagreb : Alfa, 2012.
123 str. : ilustr. ; 22 cm
Zbirka Zvjezdanin prah Mladena Kopjara oslanja se, tematski i stilski, na narodnu i umjetničku bajku. Prepletanje realnog s fantastičnim i tipski likovi unutar tradicionalne opreke dobra i zla karakteristične su sastavnice ovih kratkih proza koje završavaju uočljivom, ali nenametljivom poukom. Mladen Kopjar u ovoj knjizi nastavlja najljepšu tradiciju domaćih i svjetskih pisaca bajki. Na stranicama Zvjezdanina praha susreću se stari znanci, kraljevići, kraljevne, siromašni krojači i drvodjelje, koji kreću u neke nove pustolovine, kao i dugovječni pomagači, vile, vještice, čarobnjaci, zmajevi i čarobni predmeti koji, iako je 21. stoljeće, nisu izgubili svoju nadnaravnu moć… Tako progovara i poučava Zvjezdanin prah Mladena Kopjara da je i današnje vrijeme, vrijeme bajke, jer bajka govori pojedincu. Poput Zvjezdane, samo treba pljesnuti dlanom pa će dan biti vedriji, „svaki objed ukusniji, gakanje pataka (bit će) cvrkut slavuja…“ (…) Pomniji čitatelji naučit će da bogatstvo ne znači i zadovoljstvo, nego da je zadovoljstvo neprocjenjivo bogatstvo. (prof. dr. sc. Ana Pintarić)
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/690

*******************************************************************************************

Pustolovine puha Ocija i djevojčice Tonke
Pustolovine puha Ocija i djevojčice Tonke / Tihomir Horvat ; ilustrirao Dražen Jerabek. – 1. izd.
Zagreb : Alfa, 2011.
143 str. : ilustr. ; 22 cm
U ovom zanimljivom romanu Tihomira Horvata, dvanaestogodišnja djevojčica Tonka i njezin neobični prijatelj puh, Oci, vode čitatelja kroz uzbudljivu pustolovinu u Vukomeričkim Goricama nedaleko Zagreba. Stara šuma skriva veliko blago, ali će svoju tajnu povjeriti samo izabranom biću. Tko je izabrano biće? Kakvu tajnu skriva stara i mudra šuma? Što su učinili junaci romana kad su saznali za namjere opasnih uljeza? Hoće li zaustaviti opasnost koja prijeti tisućljetnom hrastu, vukomeričkoj šumi i njenim stanovnicima? Ova nježna i topla priča o ocu i kćeri, o odrastanju, o ljubavi prema prirodi…, naći će, vjerujemo, odjeka u srcu mnogih, a osobito mladih čitatelja. Prostor u koji autor smješta svoje likove slikovit je, realan, naročito kad se radi o interijerima (…), dok je priroda prikazana kao romantičan prostor, bajkovit, prepun mirisa, boja i zvukova. Tu je Horvat naprosto nenadmašan, upravo nam se nameće kao veliki poznavatelj i ljubitelj prirode (…). Horvatov roman dobrim je dijelom animalistička, bajkovita proza u kojoj biljke i životinje govore i osjećaju, proza u kojoj jedna nježna djevojčica svojim odnosom prema prirodi spašava tu prirodu i udahnjuje joj novi život. To je proza s humanom porukom u kojoj dobrota odnosi pobjedu nad zlom. (Jure Karakaš)
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/657

*******************************************************************************************

Doričin dnevnik / Maja Gluščević ; ilustrirao Zlatko Druška. – 1. izd.
Doričin dnevnik

Zagreb : Alfa, 2011.
103 str. : ilustr. ; 22 cm
U romanu Doričin dnevnik djevojčica Dorica, učenica šestoga razreda, čiji je otac pozvan u vojsku, vodi dnevnik u koji zapisuje doživljaje svoje obitelji u Drugom svjetskom ratu. U tim zbivanjima sudjeluje skupina djece, a svako je dijete u specifičnom položaju jer se i njihovi roditelji opredjeljuju za različite strane. Posebno je teška i dramatična sudbina male Židovke Sare.
Prokušana književnica Maja Gluščević progovorila je o ovoj ozbiljnoj temi na nježan i djeci prihvatljiv način, ostavljajući mogućnost da se suoče s njima dalekim vremenom, a bremenitim tako bliskim problemima. Djeca ne ostaju gluha na patnju drugih oko sebe, nego poduzimaju sve što je u njihovoj moći da je uklone ili ublaže. Upravo to čini dinamiku ovoga djela. Za čitatelja pak ostaje podsjetnik da je obitelj uvijek glavna okosnica, oslonac i zaštita djetetu, prijeko potrebna da ono prebrodi sve teškoće koje ga očekuju na putu odrastanja.
"Tanja je uselila u bakinu sobu. Jako je voljela svoju baku koja više nije bila s njima. Otkriva dnevnik u kojemu je baka opisala svoje djetinjstvo zahvaćeno Drugim svjetskim ratom." U formi dnevnika, kroz dječju percepciju glavnog lika Dorice i njezinih vršnjaka, autorica izuzetno vješto i na djeci pristupačan način pripovijeda o mnogim teškim događanjima: prisilni odlazak oca u rat i stradavanje mnogih koji su bili žrtve određenih okolnosti, uzbune u gradu, prekid škole, progon židovskih obitelji. Srećom i u takvim vremenima djeca nađu prostora za igru, snove i simpatije. "Doričin dnevnik" otkriva nam kako i u takvom teškom povijesnom razdoblju postoji humanost, ljudskost i sve one vrline koje čovjeka čine pravim čovjekom.
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.alfa.hr/artikli/detalji/650

*******************************************************************************************

Kroz staklene oči
Kroz staklene oči / Nada Mihoković-Kumrić ; ilustracije Ivana Guljašević-Kumrić. - 1. izd.
Zagreb : Alfa, 2011.
107 str. : ilustr. u bojama ; 22 cm
Zbirka kratkih, toplih i metaforičnih priča u kojima svijet oko nas uistinu gledamo unutarnjim očima. U tom svijetu i male stvari imaju svoju priču i time svrhu. Mnogo toga iz našeg okruženja i svakodnevnog života u nekoj priči postaje lik sa svojim težnjama, željama za slogom, mirom, prijateljstvom. Tako se oživljava neboder, planina, put, kutija šibica. Ove priče nas nenametljivo poučavaju kako se boriti protiv tuge ("Žalosten"), ulijevaju nam snagu u borbi protiv zla ("Zmaj Hrabren"), uče nas kako se ispunjavaju želje drugima ("Daninoćica"),… i pričaju nam o ljubavi koja je jedini, pravi smisao života.
Naša cijena knjige: 73,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://katalog.kgz.hr

*******************************************************************************************

Matilda i vještičji mačak /  Ivanka Ferenčić Martinčić ; ilustrirala Martina Frančić. – 1. izd.
Matilda i vještičji mačak

Zagreb : Naklada Nika , 2012.
72 str. : ilustr. ; 20 cm
U jednoj neobičnoj crvenoj kući živi djevojčica Matilda. Matilda voli čokoladu, majice s džepovima i knjige, a ne voli žvakaće gume, lutke i matematiku. Nakon škole, Matilda često ode u knjižnicu jer tamo radi njezina mama. Provodi puno vremena s bakom a tati, koji radi daleko i dugo ga nema, piše o svemu što se događa u njihovoj kući i oko nje. Kad jednog dana neobično ponašanje njezinog crnog mačka Puka pokrene raspravu o vješticama, Matilda će se baciti u potragu za knjigama i informacijama. No jednostavan odlazak u knjižnicu pretvorit će se u uzbudljivu i možda čarobnu pustolovinu. Hoće li Matilda pronaći odgovore na svoja pitanja i otkriti tajnu koja se skriva baš u njezinoj kući? Što će se sve pronaći zapisano na stranicama njezinog prugastog dnevnika. Pridružite se Matildi i Puku u njihovoj čarobnoj potrazi!
Roman Ivanke Ferenčić Martinčić „Matilda i vještičji mačak“ podulja je priča u jedanaest poglavlja u kojoj je glavni lik životno i neusiljeno prikazan. Riječ je o vrlo maštovitoj djevojčici bogatog unutrašnjeg života, u bliskom doticaju s knjigama. Postupno i vješto dočaravajući kućnu atmosferu u kojoj Matilda živi, ostavljajući mladom čitatelju dovoljno prostora za zamišljanje i uživljavanje, autorica nas upoznaje s obitelji u kojoj otac radi daleko i željno ga se očekuje. Ovo potonje važno je za jednu dimenziju ove priče, jer se nenametljivo progovara o pisanju dnevnika (to je dogovor između Matilde i tate, kako bi lakše prebrodili odvojenost), nonšalantno se šeta kroz knjižnicu (mamino radno mjesto), upućuje na neka specifična knjižna izdanja poput enciklopedija i priručnika, a sve to bez dociranja. Knjige, pisanje i čitanje u ovoj su priči na vrlo visokom mjestu na ljestvici vrijednosti.
Nadalje, tema Matildinog istraživanja vrlo je aktualna danas među mladima. Prati se Matildina želja da sazna što više o nekim tajnovitim stvarima, primjerice o vještičjem rodu i vješticama. Potraga za podacima o vješticama zaogrnjuje priču tajanstvenom atmosferom.
Posebnu vrijednost priče vidim u sinergiji teksta i ilustracija. Svaka od ilustracija Martine Frančić malo je umjetničko djelo nacrtano tušem, s mnoštvom detalja koji vizualno dočaravaju topli i jednostavni ton ove proze, kao i bogati unutrašnji svijet glavnoga lika. (iz recenzije dr. sc. Diana Zalar)
Naša cijena knjige: 53,00 kn
WEB STRANICA (POVEZNICA) NA NAVEDENU KNJIGU: http://www.nakladanika.hr/knjiga/matilda-i-vjesticji-macak-511.htmlComments