Skifte av bremseklosser

Det å skifte bremseklosser er også en jobb de aller fleste bør kunne klare selv. Selve klossene er en slitedel som må skiftes ut med jevne mellomrom og det er ofte svært enkelt å ta de ut og sette inn nye. Det er imidlertid litt ulike innfestinger for de ulike typene bremser men mye går likevel igjen.  Jeg skal vise hvordan du enkelt kan ta ut og skifte klossene på shimano skivebremser.


Det første vi gjør er å ta av hjulet og gjerne blåse rent rundt klossene med trykkluft eller pirke bort skitt med en tynn skrutrekker. 
Når du tar bort hjulet vil du ovenfra visuelt kunne sjekke hvor mye slitt klossene er og dersom det fortsatt er igjen mer enn 1 mm så kan du bruke de en stund til. Dersom du allerede har hørt en skurrende lyd når du bremser tyder det på at klossene er helt nedslitt. 

  
  
Når du har konstatert at klossene må skiftes så må du gjerne løsne en låseskrue som holder klossene på plass. ForShimano er det en skure som sitter oppe og fester begge klossene samt en klemring som presser klossene ut mot caliperen og vekk fre bremseskiva
Her finnes det en rekke ulike patenter for andr bremsemerker og noen har også kun magnet i platen som holder de på plass. 

Når skruen er løsnet kan du dra klossene rett ut av caliperen (bremsesylinderen).


Sjekk at det ikke er noe lekkasje rundt bremsesylinderen i så fall bør du levere inn sykkelen til et verksted for nærmere sjekk. Mister du olje så vil du til slutt også miste bremsekraften. Spray gjerne litt CRC eller rensemiddel på stemplene og tørk de rene før du ved hjelp av et stort skrujern forsiktig presser bremseklossene tilbake i sylinderen. 
Etter hvert som klossene slites så kommer stemplene stadig lenger ut. Når vi setter inn nye klosser må vi derfor gjøre plass til nye klosser før vi prøver å montere.Bildet her viser klosser som fortsatt har mye igjen. 

Sett inn de nye klossene og løsne caliperen slik at du kan justere denne når de nye klossene er montert. Når du setter på hjulet vil du kunne se hvorden caliperen er sentrert over bremseskiva. 
Ved å sentrere caliperen og dra til festeboltene forsiktig så vil du kjapt kunne sjekke om klossene subber inntil skiva eller ikke. Den skal ikke være i kontakt med bremseskiva . Press inn bremsen og slipp noen ganger og roter igjen. Til slutt klemmer du inn bremsen mens du tigther til festeskuene for caliperen.