Innstilling av sykkel

Det finnes en rekke mål man kan benytte for å stille inn sykkelen etter sin kroppslengde men dersom man sykler mye eller også plages med vonde knær, rygg eller annet , så kan det være smart å bestille en sykkeltilpasning hos en som kan dette. 

Selv har jeg benyttet meg av slik sykkeltilpasning og det medførte relativt store justeringer første gang jeg testet dette. 

Det som skjer om du sitter alt for lavt er at du ikke får utnyttet tråkket i beina - de stivner veldig raskt. 
Sitter du for høyt så får du også litt dårlige kraftoverføring ved at momentet som beinet skal skape gjerne reduseres pga kortere "momentarm" . Man klarer heller ikke å utnytte all kraften som ligger i lårmuskelens bakside - såkalt "hamstring". Ved å benytte denne i tillegg til den store lårmuskelen foran får man en langt større motor å jobbe med. 

Som en tommelfingerregel skal man ikke sitte så høyt på sykkelen at hofta svinger fra side til side og mange benytter en grei indikasjon at hælen skal kunne berøere pedalen når du sitter helt rett på setet. Min erfaring at du da gjerne skal enda litt ned. Når jeg observerer folk i spinningsalen eller ute på sykkelen så ser jeg ofte menn som sitter for høyt og damer som sitter for lavt. 

Her er en grei link for å stille inn sikkelen selv:


Her er en link dersom du ønsker å bestille deg sykkeltilpasning: