Wat en hoe?
Een programma om mijn ouders te laten stoppen met ruzie maken? Je denkt nu misschien wel: “Dat gaat toch niet lukken. Ze hebben alles al geprobeerd en ze maken al jaren ruzie. Dit stopt toch nooit”. Dat dachten wij in het begin ook. Wat we ook deden, het ging maar door. Maar toen is dit programma bedacht en dat blijkt toch wel te werken!
12 ouders komen samen in groep, met twee therapeuten. Therapeuten proberen mensen die zorgen of problemen hebben te helpen. Deze therapeuten helpen je ouders in die groep om de ruzie te stoppen. In de groep gaan ouders allerlei oefeningen doen die helpen om te stoppen met ruzie maken. En de therapeuten helpen ouders om weer te gaan zien wat het voor jullie betekent als de ruzie maar door blijft gaan. En als ouders dat eenmaal weer gaan zien en echt gaan begrijpen dan besluiten ze vaak om het anders te gaan doen omdat ze het leven voor jullie weer leuker willen maken.

Moet ik dan ook wat doen? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk ‘ja’ en nee’. Jij hoeft er niet voor te zorgen dat je ouders stoppen met ruzie maken. Dat proberen kinderen wel eens maar dat lukt eigenlijk nooit. Maar we vragen je wel om ook in een groep te gaan. En dat is een groep voor kinderen van ouders die in een vechtscheiding zitten.
In die groep zitten de kinderen van de ouders die aan de oudergroep deelnemen. Veel kinderen hebben ons verteld dat als hun ouders ruzie blijven maken, ze zelf in de knel komen te zitten. Ze voelen zich vaak verdrietig, bang of boos. Of ze voelen helemaal niets meer. En dat is niet goed voor kinderen. Daarom hebben we ook een groep die op dezelfde tijd plaats vindt als de groep van de ouders en in hetzelfde gebouw. Maar wel in een andere kamer. 

In deze groep mag je tekenen, fotograferen, film maken, muziek luisteren, dansen en spelletjes doen. En praten, dat mag natuurlijk ook. En daarbij gaat het er steeds om wat je van binnen voelt als je ouders ruzie maken. En wat je kan doen om er minder last van te hebben. De meeste kinderen vinden dit fijn om te doen, omdat ze merken dat ze niet de enige zijn en vaak ook goeie tips van elkaar krijgen. Er zitten kinderen van alle leeftijden in de groep. En er zitten ook eigenlijk altijd wel kinderen van je eigen leeftijd bij. We doen ook spelletjes en er wordt ook wel veel gelachen. 

Het duurt ongeveer twee uurtjes. We doen het op een tijd zodat je zo min mogelijk van school hoeft te missen. Al vinden sommige van jullie dat misschien wel weer jammer ☺. En we komen 8 keer bij elkaar. Het is niet iedere week maar om de week.