Lijst 9+‎ > ‎

De goochelaar, de geit en ik - Dirk Weber

Geplaatst 24 feb 2014 03:09 door susan *   [ 24 feb 2014 03:10 bijgewerkt ]

Dirk Weber is een schrijver die met zijn debuut Kies mij! in 2005 direct indruk maakte. Voor zijn tweede boek, Duivendrop, kreeg hij in 2009 een Zilveren Griffel en ook Hij of ik? (2010) werd goed ontvangen. Nu is er zijn vierde boek: De goochelaar, de geit en ik. Het verhaal speelt zich af in 1927. De zevenjarige Joris en zijn elfjarige broer Camiel wonen bij hun grootouders. De broers missen hun vader die als goochelaar de kost verdient en vaak van huis is. Op een dag wordt vader gearresteerd op verdenking van verduistering en hij komt in de gevangenis. Dit heeft voor Camiel grote gevolgen. Opa besluit dat hij van school moet en het vak van zijn grootvader moet leren: schoenmaker. Camiel haat het schoenmakersvak. Hij wil alles op alles zetten om zijn vader zo snel mogelijk thuis te krijgen. 

Voor Camiel, de verteller van het verhaal, is zijn vader een held, een Robin Hood die een vervelende man zijn geld ontfutselt en het dan weg geeft aan iemand die het nodig heeft. Camiel is totaal niet voorbereid op de duistere kant van zijn vader, het maakt hem onzeker:´´verduistering´, klinkt zwart als de binnenkant van de kachel, slecht als zonde´. Is zijn vader een slecht mens en is er meer dat hij niet over hem weet? 
Camiel wil zijn vader zo snel mogelijk uit de gevangenis hebben voor zijn hele toekomst wordt verpest door de plannen van opa. Er is geld nodig voor een goede advocaat. Op eerlijke wijze geld verdienen duurt te lang. Hij kan snel geld krijgen als hij smokkelaars de weg over de grens wijst. Een beetje de wet overtreden mag toch wel als het voor de goede zaak is? 
Het is onduidelijk waarom de jongens geen moeder hebben die wellicht had kunnen helpen. Ze hebben het nooit over hun moeder en dat is vreemd voor een elfjarige die alles in z´n eentje op moet knappen. 
De goochelaar, de geit en ik is een sfeervol verhaal waarin de tijdsgeest subtiel door de zinnen heen sijpelt:´Hoe lager je in het huis komt, hoe meer het stinkt. In de keuken naar het petroleumstel en naar het vlees dat erop staat te sudderen, in de voorkamer naar de sigaren van opa en beneden, in de werkplaats naar leer en vet en lijm.´ Het verhaal heeft de sfeer van een jongensboek uit de dertiger jaren, maar dan met een goed geschreven frisse tekst, een serieus thema en eentje waar een goede afloop niet vanzelfsprekend is. Gelukkig is die goede afloop er wel. 

De goochelaar, de geit en ik 
Dirk Weber

Querido, 2014     € 14,95