Lijst Home‎ > ‎

Tijdrovers - Tanja de Jonge

Geplaatst 12 aug. 2013 02:39 door susan *   [ 12 aug. 2013 02:40 bijgewerkt ]

´Wij helpen mensen die spijt hebben van een bepaalde gebeurtenis in hun 
leven,´ legde Jillus uit.´Wat wij doen, is ervoor zorgen dat hun leven een klein stukje teruggespoeld wordt, zodat onze klanten goed kunnen maken, wat fout gegaan is.´ 

Siem wil Jillus graag geloven, hij heeft er alles voor over om de dag dat zijn zusje verdween over te kunnen doen. Hij had zijn moeder belooft op zijn elfjarige zusje Marit te passen, maar ze spreken af ieder hun eigen gang te gaan. Ze moeten er alleen voor zorgen op tijd weer thuis te zijn. Maar Marit komt niet thuis en niemand kan haar vinden.
In zijn zoektocht naar Marit komt Siem via vreemde wegen bij Jillus Spackman terecht. Die biedt hem de mogelijkheid terug te reizen in de tijd en de dag dat zijn zusje verdween over te doen. Er wordt wel een kleine tegenprestatie verwacht. 

Tijdrovers is een boek waarin het draait om tijdreizen, een thema met een paar specifieke uitdagingen. Kan de auteur het verhaal overzichtelijk en plausibel houden? Tanja de Jonge doet dit goed. De grote lijn van het verhaal blijft duidelijk ondanks dat ze daar wat gebeurtenissen in verwerkt die pas later in het verhaal op zijn plaatst vallen. Het lukt haar ook, bij monde van Jillus Spackman, niet allen Siem maar ook de lezer te overtuigen van de mogelijkheid te reizen in de tijd. Samen met Siem stort de lezer zich in het avontuur en samen met Siem gaat ook de lezer zich afvragen of die Jillus Spackman wel te vertrouwen is. De Jonge bouwt de spanning mooi op en weet deze ook vast te houden tot het verrassende einde.
De Jonge schrijft met vlotte pen, maar het zou wat scherper kunnen door minder beschrijvingen en uitleg te geven. 

Tijdrovers 
Tanja de Jonge 

Holland, 2013     € 12,50