Lijst Home‎ > ‎

Syntopia - Tanja de Jonge

Geplaatst 2 mei 2018 05:02 door susan *   [ 2 mei 2018 05:03 bijgewerkt ]

Het lijkt Timo fantastisch om in de hypermoderne woontoren Syntopia te wonen. De toren is gebouwd door de schatrijke Haiko Trips die zijn project presenteert als een ecologisch supersysteem dat helemaal zelfvoorzienend is en een voorbeeld voor een betere samenleving. Met behulp van een camerasysteem met gezichtsherkenning en een onderhuidse chip communiceren de bewoners met het gebouw. Wonen in Syntopia betekent dat je wordt gewekt door een vriendelijke stem, niet langer dan drie minuten kunt douchen, je vuile glazen vanzelf schoon worden in de kast, je omringt bent door videomuren en dagelijks groenten uit eigen tuin eet. Timo probeert zijn ouders over te halen ook in de toren te gaan wonen, maar zij voelen daar niets voor. Zijn moeder vindt Haiko Trips met zijn hoogdravende idealen een over het paard getild mannetje en ze moet er niet aan denken altijd door camera’s omringd te zijn. 
    Robin, die bij Timo in de klas zit, woont wel in Syntopia. Ze heeft het er naar haar zin, al heeft ze wel last van een opdringerige buurman. Robin is nieuwsgierig naar de serviceruimte van Syntopia die op de bovenste verdieping is en ontoegankelijk lijkt. Ze vraagt Timo en zijn vriend Milan om hulp om er achter te komen wat daar gebeurt. 

Tanja de Jonge, die in 2009 debuteerde als kinderboekenschrijfster, schrijft de laatste jaren graag spannende verhalen met een bijzondere twist. In Tijdrovers ging het over tijdreizen, in Cyberboy stond de vraag centraal of een robot een mens kan vervangen en in Syntopia draait het om de vraag in hoeverre je het leven van mensen mag bepalen voor een hoger doel.
    Haiko Trips gaat namelijk ver om goed gedrag af te dwingen. Hoe ver wordt steeds duidelijker tijdens het onderzoek dat Robin en Timo instellen. Oudere lezers zullen thema’s herkennen uit de boeken van George Orwell, Aldous Huxley en Ira Levin, maar kinderen zullen daar geen last van hebben. Het verhaal wordt vanuit twee gezichtspunten verteld, die van Timo en die van Robin en dat werkt goed. De Jonge verwerkt verschillende maatschappelijke thema’s in haar boek, zoals de vraag of mensen nog oog hebben voor elkaar, de drang van mensen om altijd meer te willen hebben, de omgang met privacy en de milieuproblematiek. De Jonge geeft geen pasklare oplossingen, ze laat het aan de lezer daar een mening over te vormen.

Syntopia is een vlot geschreven spannend verhaal dat uitdaagt na te denken over maatschappelijke problemen en hoever je wilt gaan om deze op te lossen.

Syntopia
Tanja de Jonge 
Holland, 2018     €13,90

Andere boeken van Tanja de Jonge op Kinderboekenpraatjes: