Lijst Home‎ > ‎

Stranders - Iris Stobbelaar

Geplaatst 18 jan 2016 02:59 door susan *   [ 18 jan 2016 02:59 bijgewerkt ]

Iris Stobbelaar studeerde aan de Maastrichtse Toneelacademie en werkte als actrice en regisseur in Nederland. Zij speelde onder andere in de televisieserie Samsam de rol van Eva. Tijdens het werken aan een kindervoorstelling ontstond het idee voor een verhaal over een jongen die zijn zusje weg wenst, maar het bleef ongebruikt. Iris trouwde met regisseur Roel Reiné, ze verhuisde naar Los Angeles en ze kreeg twee kinderen. 
Stobbelaar besloot in Amerika het verhaal van die jongen en zijn zusje alsnog uit te werken. Ze werkte er twaalf jaar aan. De kwaliteit van haar manuscript werd al snel gezien, het was alleen te lang. Een boek van 700 pagina´s maakt in de Nederlandse kinderboekenmarkt geen kans. Dus werd het verhaal ingekort tot ruim 400 pagina´s.

Stranders vertelt het verhaal van Job en zijn zusje Kaatje. De elfjarige Job moet vaak op zijn vijfjarige zusje passen en daar baalt hij van. Op een dag wenst hij haar vanuit het diepst van zijn hart zijn leven uit:´Ik wou dat je je eigen nachtmerrie was, in plaats van die van mij. Op een plek waar ik nooit meer last van je had.´ Zijn wens gaat in vervulling.
Job raakt in paniek als hij zijn zusje niet kan vinden. Als een wonderlijk geklede man hem benadert en zegt dat hij weet waar Kaatje is gaat Job met hem mee. De man brengt hem in een land dat ontstaan is door verwensingen. Soms gaat een hartstochtelijke verwensing namelijk in vervulling en dan belandt de verwenste persoon in deze vreemde wereld. Iedere nieuwe bewoner voegt iets toe aan het landschap en dat zijn meestal geen prettige uitbreidingen. De personen die gestrand zijn kunnen alleen terug naar hun oude leven als ze opgehaald worden door degene die de verwensing heeft uitgesproken.
Job wil zijn zusje wel ophalen. Hij krijgt een kaart en goede raad, maar al snel blijkt er meer aan de hand. Kaatje heeft ergens in een grot ver weg vreselijke nachtmerries die zich manifesteren, ze droomt de meest afschuwelijke monsters bij elkaar. De koning vangt haar nachtmerriemonsters en zet ze in om de bevolking van het land te onderdrukken. De enige die dit proces kan stoppen is Job.

Stranders
is een pakkend en boeiend verhaal. Stobbelaar is een beeldend schrijfster die moeiteloos de aandacht weet vast te houden. Het verhaal doet soms aan Tolkiens In de ban van de ring denken. Ook in dit verhaal moet een schijnbaar zwakke eenling een loodzware opdracht volbrengen om het land te redden en hij krijgt daarbij hulp van enkele trouwe helpers. In dit geval van de man die Job heeft opgehaald, maar hem daarna in de steek liet. Hij heeft iets goed te maken. De andere reisgezel is een vrouw waarvan aanvankelijk weinig bekend is. Andere mensen proberen Job te helpen door de vijand af te leiden en een oorlog te beginnen. Job en Kaatje zijn de enige kinderen in dit land (wat overigens wel vreemd is, want pubers zijn passionele verwensers).
Omdat het land gevormd is door de menselijke fantasie is alles mogelijk. Het landschap is vaak gevaarlijk en naast mensen lopen er ook vreemde creaties rond, zoals Kletsbekken, Wauwels of Collectors. Job beleeft veel spannende avonturen, waarin het voltooien van zijn opdracht vaak onmogelijk lijkt. Stobbelaar verwerkt vertrouwde thema´s van het genre in haar verhaal. Er is verraad, er is onverwachte hulp, er zijn waarschuwingen (die natuurlijk genegeerd worden), er is strijd, twijfel en heldenmoed. Stobbelaar heeft ook oog voor karakterontwikkeling. Niet alleen Job moet zich uiteen zetten met zijn zwartste gedachten, ook zijn metgezellen hebben hun 
issue´s, iedereen moet keuzes maken. Stobbelaar werkt het gegeven dat hartgrondige haat de wereld van de stranders heeft gevormd mooi uit.
Het verhaal is geïllustreerd door Maaike Putman met zwart-wit tekeningen die goed passen bij de sfeer van het verhaal: een beetje donker, onheilspellend en soms eng.

Stranders is een (voor)leesboek dat je opslokt en meeneemt naar een onbekende wereld om daar een waanzinnig avontuur te beleven. Dit is een boek dat je in een ruk uit wilt lezen, om het daarna te verwensen dat het niet dubbel zo dik is.
Waarschijnlijk wordt het verhaal verfilmd, Roel Reiné heeft daarvoor vergevorderde plannen.

Stranders
Iris Stobbelaar 

Ploegsma. 2015     € 17,99