Lijst Home‎ > ‎

Robotoorlog 1 Geheime kracht - Rian Visser

Geplaatst 27 mrt 2017 04:27 door susan *   [ 27 mrt 2017 04:38 bijgewerkt ]

Rian Visser heeft tientallen kinderboeken geschreven in verschillende genres, van prentenboeken tot gedichten. Ze timmert aan de weg om het lezen voor kinderen zo leuk mogelijk te maken, zo speelt ze bijvoorbeeld een belangrijke rol in de ontwikkeling van apps die aansluiten bij kinderboeken. Daarnaast is ze een van de schoolschrijvers die wekelijks gedurende een langere periode een school bezoeken om de leerlingen ‘taalsterk’ te maken.
Visser heeft Robotoorlog speciaal geschreven voor kinderen vanaf een jaar of tien die moeite hebben met lezen. Ze voerde gesprekken met leerkrachten en bibliothecarissen om een goed beeld te krijgen waar deze groep lezers behoefte aan heeft. Ze besloot het boek in eigen beheer uit te geven zodat ze het precies zo kon maken als ze wilde. 
Het boek is uitgegeven in een lettertype dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dyslexie, het boek heeft een prettige lay-out en de hoofdstukken zijn kort. Visser laat de AVI-regels voor wat ze zijn, ze houdt op andere manieren rekening met haar doelgroep: haar zinnen zijn kort, er is veel dialoog en het taalgebruik is concreet. Ook helpt Visser de lezer door perspectiefwisselingen in het verhaal te ondersteunen in de vormgeving. Maar de belangrijkste troef om de aandacht van de lezer vast te houden is natuurlijk het verhaal.

Denny en Arion zijn vrienden geworden in het weeshuis. Hun ouders zijn vermoord door robots. Denny kon voor de robots vluchten samen met zijn kleine broertje Finn, Arion’s kleine broertje werd door de robots ontvoerd.
Als de jongens even naar buiten mogen zien ze dat een oude man door een robot wordt aangevallen. Tot hun stomme verbazing weet de man meerdere robots met enkel een stok uit te schakelen. De man heet Panthera en is een van de leiders van Geheime kracht, een school waar vechttechnieken worden onderwezen die robots kunnen verslaan. Denny en Arion worden lid.
Ondertussen wordt de strijd steeds heftiger. Van Denny wordt verwacht dat hij een belangrijke rol gaat spelen in het verzet tegen de oprukkende invloed van de robots.

Het verhaal heeft veel klassieke kenmerken, zoals de jonge twijfelende held die voorbestemd is het tegen een machtige vijand op te nemen, verrassende familierelaties, een trouwe helper en een schijnbaar hopeloze queeste. Aanvankelijk lijkt het verhaal behoorlijk rolbevestigend met aardige vrouwen die voor de weeskinderen zorgen terwijl de mannen buiten het gevecht aangaan. Maar naarmate het verhaal vordert komen er meer sterke vrouwen in beeld en laten de jongens, vooral Denny, ook hun verdriet en angsten zien. In het boek worden diverse spannende gevechten beschreven en worden vechttechnieken en de achterliggende wijsheden uitgelegd. Zo leert de lezer dat goed vallen de basis is voor elke verdediging, hoe je om kunt gaan met boosheid en dat in de dojo alleen met respect getraind wordt en niet met woede.
Visser heeft wel wat concessies moeten doen om het boek aantrekkelijk te houden voor zwakke lezers. Er wordt veel uitgelegd en de lezer krijgt weinig ruimte zelf emoties in te kleuren. Omdat het verhaal, waarin veel gebeurt, in ongeveer 150 pagina’s verteld wordt is er weinig ruimte voor diepgang. Soms komen dingen uit de lucht vallen of worden (vooralsnog) niet uitgewerkt. Bijvoorbeeld het merkwaardige feit dat robots bang voor honden zijn.

Geheime kracht is het eerste deel van de serie Robotoorlog. In de serie zullen in ieder geval drie boeken verschijnen, het tweede deel wordt in het najaar verwacht.
Visser maakte ook een website waar de lezers onder andere informatie kunnen vinden over vechtsporten en robots en de schriftjes kunnen lezen die de hoofdpersonen bijhouden.

Rian Visser is erin geslaagd een aantrekkelijk boek te schrijven voor wat oudere kinderen die moeite hebben met lezen. Het boek ziet er mooi uit, het verhaal is spannend en Visser helpt de lezer bijna ongemerkt lastige leeshobbels te nemen.

Robotoorlog 1  Geheime kracht
Rian Visser  


Books2download, 2017      € 11,95 

Andere boeken van Rian Visser op kinderboekenpraatjes:
Blitz!
Drie dappere paardjes