Lijst Home‎ > ‎

Palmen op de Noordpool - Marc ter Horst

Geplaatst 22 okt 2018 04:22 door susan *   [ 22 okt 2018 04:23 bijgewerkt ]

Marc ter Horst kreeg de afgelopen drie jaar een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor zijn informatieve boeken. En dat is niet voor niks, want hij weet door zijn heldere en vaak grappige schrijfstijl uiteenlopende onderwerpen toegankelijk te maken voor een jong lezerspubliek.
    Voor zijn nieuwe boek, Palmen op de Noordpool, legt hij de lat hoog. Het gaat over ‘het grote verhaal van klimaatverandering’ en dat is een complex onderwerp. Ter Horst geeft dat ook aan in zijn inleiding waarin hij zich afvraagt of ’amateurs zoals jij en ik’ dat ingewikkelde onderwerp wel kunnen snappen. Ter Horst heeft zich lang in het onderwerp verdiept en zet in dit boek zijn informatie op een rijtje. Hij vertrouwt erop dat ook de lezer in staat is de verworven kennis te begrijpen, ’maar als je het even niet begrijpt is dat echt niet zo’n probleem. Als je even doorzet begrijp je het weer wel .’ 
    In tien hoofdstukken bespreekt Ter Horst diverse onderwerpen die met klimaatverandering te maken hebben. Eerst komt het verleden aan de orde, want kennis over de vroege geschiedenis van het klimaat blijkt nodig om de situatie van nu te begrijpen. Vervolgens bespreekt Ter Horst hoe je onderzoek naar klimaat kunt doen en wat daar uit komt: het klimaat is aan het veranderen. Dan komen de gevolgen van klimaatverandering aan de orde en vervolgens wat daaraan te doen is. Tot slot gaat Ter Horst in op ‘gezeur over klimaatverandering’. 

Ter Horst verstaat de kunst ingewikkelde materie helder uit te leggen. Omdat het onderwerp zo complex is, is er niet veel ruimte voor joligheid, maar als het kan maakt hij een grapje of kiest voor een inleiding die je in een wetenschappelijk betoog niet zal tegenkomen. Deze bijvoorbeeld: ‘Koeien kunnen heel onschuldig kijken, terwijl ze in de wei staan te herkauwen. Ze staren een beetje melig in de verte, zich van geen kwaad bewust. Maar ondertussen dragen ze net zoveel bij aan klimaatsverandering als de gemiddelde auto.
    
De speelse illustraties van Wendy Panders geven het boek een vrolijke uitstraling. De tekst is overal omringd door illustraties die een verduidelijking op de tekst zijn, of een grappig commentaar erop.

Ter Horst is goed geïnformeerd en geeft de lezer veel en genuanceerde informatie. Hij gaat nergens door de knieën, ook taaie stof legt hij helder uit. Palmen op de Noordpool is een prima informatief boek over een ingewikkeld onderwerp. Een aanrader voor iedereen, jong en oud, die zich in dit belangrijke onderwerp wil verdiepen.

Palmen op de Noordpool
Marc ter Horst (tekst) en Wendy Panders (illustraties)


Gottmer, 2018     €22,99
Andere boeken van Marc ter Horst op kinderboekenpraatjes:
De oma van de oma van mijn oma