Lijst Home‎ > ‎

Boy, een stripheld met een stiefzus

Geplaatst 13 mrt 2011 05:50 door susan *   [ 13 mrt 2011 06:17 bijgewerkt ]
Cas vindt er niets aan. ´Waaraan? Gewoon nergens aan´. Sinds zijn vader niet meer bij hen woont is alles stommer geworden. Cas vindt het moeilijk om zich te beheersen en niemand begrijpt zijn grapjes, het enige wat hij nog leuk vindt is tekenen.
In het tekenen vindt hij een uitlaadklep, situaties die in het echte leven niet zo leuk zijn verwerkt hij tot een komische situatie in zijn tekeningen. Als de nieuwe vriend van zijn moeder, oom Malik, de tekeningen ziet stelt hij voor er strips van te maken. Deze strips worden zo goed dat ze in een tijdschrift worden geplaatst. De hoofdpersoon, een jongen zoals Cas, krijgt de naam Boy. Tot zover de avonturen van Cas in het eerste boekje.
In het tweede boek is Cas iets ouder, maar bij aanvang van het verhaal niet gelukkiger, een regelrechte ramp hangt hem boven het hoofd, zijn moeder gaat samenwonen met boer Arno en Arno is de vader van Wendy, een meisje dat hij kent van judo. Cas ziet het helemaal niet zitten. Hij vindt steun bij oom Malik, die nog steeds strips van hem afneemt voor het tijdschrift.

Rian Visser schrijft over de avonturen van Cas voor de serie Bikkels, een uitgave van Zwijsen en bedoelt om van alles van te leren: een uitbreiding van de woordenschat, woorden die met een c geschreven worden of het lezen van ´s. Het zal ongetwijfeld allemaal in de verhalen zijn verwerkt, maar gelukkig ligt het er niet dik bovenop. Rian Visser heeft het talent met vlotte pen te schrijven, karakters goed neer te zetten en een geloofwaardig verhaal te vertellen binnen de beperking van de avi-normen.                                                                                                                   
 
Ik was nieuwsgierig naar deze boekjes vanuit de vraag of ze kinderen die met een echtscheiding te maken krijgen tot steun kunnen zijn, en dat is het geval.
In het eerste boek, Boy, een jongen zoals ik, worstelt Cas vooral met zijn woede en er lijken hem allerlei dingen te overkomen, zoals een uit de hand gelopen brandje, of agressief gedrag. Door middel van het striptekenen kan hij een en ander relativeren en groeit zijn gevoel van eigenwaarde.
In het tweede boekje staan de gevolgen van de echtscheiding centraler. Moeder gaat samenwonen en zadelt Cas op met een nieuwe woonomgeving en een stiefzusje. Op subtiele wijze beschrijft Visser hoe Cas zich daarmee verzoent, hij heeft daarvoor tijd nodig en begrip.

Beide boeken zijn geïllustreerd door Camila Fialkowski, die ook de Griezelbusboeken van Paul van Loon illustreerde. De tekeningen zijn kleurig en in gemengde techniek gemaakt. Fialkowski stond voor de uitdaging zowel Cas en zijn omgeving als zijn strips geloofwaardig neer te zetten. Daar is zij uitstekend in geslaagd. Het is leuk dat Cas in het tweede boek duidelijk wat ouder is geworden.

De verhalen over Cas en zijn alter ego Boy kunnen zeker ondersteunend zijn voor kinderen die zelf geconfronteerd worden met echtscheiding, maar ook als ´gewoon´ avi-leesboek zijn ze de moeite waard.

Boy, een jongen zoals ik                              Boy, een stripheld met een stiefzus
Rian Visser (tekst) en Camila Fialkowski (ill)     Rian Visser (tekst) en Camila Fialkowski
Zwijsen, serie Bikkels ( AVI 5)                       Zwijsen, serie Bikkels ( AVI M5)
€ 10, 95                                                   € 10,95