Lijst Home‎ > ‎

Borealis - Marloes Morshuis

Geplaatst 2 dec 2016 04:16 door susan *   [ 2 dec 2016 04:16 bijgewerkt ]

´Niet bewegen, er is geen beer. Ik eindig niet in reepjes gescheurd in de wildernis in Alaska. Doe normaal! Ik ben Joppe, ik woon met mijn ouders en broer in een huisje aan de dijk, ik houd van voetballen, ik heb net een nieuwe computer.´ 

Maar het leven van de dertienjarige Joppe is niet langer normaal. Hij is enkele weken geleden ontvoerd, net als 179 andere kinderen, en woont met hen in de afgeschermde woongemeenschap Borealis in het ruige Alaska. De kinderen zijn samengebracht om te worden voorbereid op de redding van de mensheid. Overstromingen ten gevolge van de opwarming van de aarde zullen binnenkort plaatsvinden en het is aan deze groep kinderen, afkomstig uit alle landen van de wereld, daarna een nieuwe en betere samenleving op te bouwen.
Joppe en ook een aantal andere kinderen verzetten zich tegen deze plannen. Maar de drie mensen die het brein achter het plan vormen, de Trias, zijn onverzettelijk. Met argumenten proberen ze de kinderen voor hun zaak te winnen, maar indien nodig maken ze ook gebruik van geweld. De Trias is tot alles bereid om de mensheid te redden, zelfs als dat levens kost.

Borealis is een verhaal met een boodschap, het waarschuwt voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. Marloes Morshuis, jarenlang campagnecoördinator van Groen Links, kwam op het idee voor dit verhaal door zich de vraag te stellen wat er zou gebeuren als al die machtige volwassenen spijt zouden krijgen omdat ze een kapotte aarde nalaten en ze een bizar goedmakertje zouden verzinnen om hun geweten op te poetsen.
In het verhaal wordt een aantal maal serieus besproken hoe de aarde ervoor staat, maar het boek is toch in de eerste plaats een spannend verhaal. Joppe maakt vrienden en vijanden en probeert van alles om weg te komen van Borealis. Morshuis schrijft met vaart en houdt de lezer makkelijk in haar greep. Het gegeven dat de kinderen allemaal uit andere landen komen wordt soepel in het verhaal verwerkt evenals het feit dat ze onderling Engels spreken. Er staat geen Engelse zin in het boek, maar doordat de andere kinderen Joppe altijd ´Djoppie´ noemen blijft de uitzonderlijke situatie altijd in beeld.
Morshuis laat in haar tweede boek zien dat het succes van haar debuut Koken voor de keizer geen toevalstreffer was. Morshuis zou weleens een van onze betere kinderboekenschrijfster kunnen worden.

Borealis is een spannend goed geschreven verhaal met een belangrijke boodschap.

Borealis
Marloes Morshuis 

Lemniscaat, 2016     € 14,95