GEBRUIK       ACTIVITEITEN      OVER ONS     CONTACT     
Stichting Khan Academy NL

Gratis inspirerend online onderwijs voor iedereen, overal. Dat is het doel van de Khan Academy. 

Stichting Khan Academy NL heeft als doel de educatieve YouTube-filmpjes en oefeningen van de Khan Academy in het Nederlands te vertalen. De stichting treedt namens de Khan Academy USA op als language advocate voor het Nederlandse taalgebied. Samen met een groep vrijwilligers werkt de stichting hard aan het vertalen van de Engelstalige filmpjes.

Achtergrond

De Khan Academy is opgericht door Salman Khan. Hij begon eind 2004 bijlessen wiskunde te geven aan zijn nichtje. Doordat ze ver van elkaar woonden, plaatste Khan instructiefilmpjes op YouTube. Al snel bleek dat niet alleen zijn nichtje de filmpjes bekeek. Meer mensen ontdekten de filmpjes en Khan kreeg veel positieve reacties. Zóveel dat hij in 2009 besloot zijn baan op te zeggen en een non-profit organisatie op te richten. Vanaf toen ging het snel. In de database van Khan Academy USA staan inmiddels duizenden Engelstalige filmpjes. De videolessen behandelen uiteenlopende vakgebieden op verschillende niveaus. Van wiskunde tot geschiedenis. En van begin basisschool tot eind middelbare school.

Videolessen in het Nederlands

Alle Engelstalige filmpjes en oefeningen van de Khan Academy vertalen naar het Nederlands. Zodat ze bruikbaar worden voor het Nederlandse onderwijs. Aan dat streven werkt Stichting Khan Academy NL sinds haar oprichting begin 2012. Een groeiende community van vrijwilligers helpt hierbij. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de Nederlandse leerlijn wordt het aanbod van de Amerikaanse Khan Academy aangevuld met specifiek Nederlandse content. Het onderwijs dat de organisatie zo beschikbaar stelt, is gratis toegankelijk. Voor kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld volwassen die hun geheugen willen opfrissen.

Stichting Khan Academy NL

Stichting Khan Academy NL werkt hard aan het realiseren van de Nederlandse Khan Academy. De stichting is opgericht in januari 2012 als vervolg op een pilot die docent Arco de Bonte op de koningin Julianaschool had gedaan met de Khan Academy. De community van enthousiaste vrijwilligers die zich bij deze pilot had aangesloten besloot om dit initiatief voort te zetten en zich in te zetten om een complete Nederlandstalige versie van Khan Academy te realiseren.

Het bestuur van de non-profit Stichting Khan Academy NL bestaat uit Timo Kos (voorzitter), Rutger Geelen (Penningmeester) en Arco de Bonte (secretaris). De stichting kent tevens een Raad van Toezicht, onder voorzitterschap van Frans Nauta.

Het kernteam bestaat momenteel naast het bestuur uit de volgende vrijwlligers: Yvonne Kleefkens en Pauline Swart (coordinatie vertalingen), Mirella Rottier en Tessa Puijenbroek (Conferentie Khan Academy NL) en Ralf Chardon (Google Serve Dag). En tot slot is er uiteraard de nog altijd groeiende en onmisbare community van vrijwillige vertalers. Dus sluit je aan!