Lapland

 Lapland 2010
Zoals enkele jaren geleden zijn er enkele Keldertrappers op trektocht in Lapland. Ditmaal slechts met drieën: Staf, Yvan en Guy Andriessen zijn de trekkers van dienst. We hebben nog niet veel contact gehad, toch kregen we het volgende smsje aan.

Een pak kouder dan 3 jaar geleden. - 14 gr overdag. -22gr 's nachts. Zijn nu onderweg van Karasjok naar Stabbursdalen en we zouden graag dnsdag of woensdag Noordkaap bereiken. Extra slaapzakken nog niet nodig gehad, wel blij dat we die achter de hand hebben. Al veel psychologische bijstand moeten verlenen aan 2 jongste broers. Grts, Guy
P.S.: Check temperatuur maar op het internet.

Meer info : binnenkort.


Enkele kelderLappers zitten momenteel in het verre LAPLAND.  Het zou een avontuurlijke trektocht moeten worden.  Op dit moment is het er warmer dan in onze eigenste Ardennen.  Hier volg je hun avonturen op reis.

Foto's en ander bewijsmateriaal van hun avonturen zijn er nog niet.  Waarschijnlijk zitten ze gewoon op het terras van hun luxe-hotel.


BERICHT 1, van onze 5 in Lapland

Hallo Iedereen, 

Alles goed, goede reis, met Raikonen taxichauffeur rijden ze hier 100 km per uur over een beijste straat. Als je dan nog een rendier over de weg ziet staan en moest remmen, is dat de eerste overleving die we doorstaan hebben.
 
Eerste dagen in een dorp zo groot as den Uil, met 3 cafés: veel zatte beren gezien, maar echte beren zitten in een winterslaap. Die worden binnen 2 weken wakker, maar waarschijnlijk met Ief zijn geroep zullen die van 't jaar niet goed uitgeslapen zijn.
 
Nu voorbereid om te vertrekken in de wildernis, 5 dagen stappen met sneeuwschoenen en sleetje voor het eten. Volgens de 'kenners' hebben we veel te veel eten bij, 25kg drinken inbegrepen, dat kan toch niet te veel zijn, is maar 1kg per man per dag!!!
 
Moet nu weg want de 'taxibus komt zo', is er al en brengt ons 60 km in de wildernis, naar 'Lemmen-Joki', het grootste nationale park in Finland en grootste onbewoond wildernis gebied in Europa!!
 
Nog niet te koud, enkele graden onder nul, maar dat zal 's nachts in 't tentje wel anders worden.
Moet nu echt weg want de kou roept,
Groetjes,
Yvan, Guy, Hans, Stef en Tom

 

BERICHT 2, van onze homewatcher Tim

Beste thuisblijvers en aanverwanten,

Botrange

za, 24-03

zo, 25-03

minimum
temperatuur

0°C

3°C

maximum
temperatuur

4°C

5°C

ochtendmiddagavond


 

 

Neem ook een kijkje op onderstaande link, zo kan je de (warme) temperaturen alginder in het oog houden.
http://www.laplandfinland.com/?deptid=16706

Als je het weer in lapland vergelijkt met pakweg de Hoge Venen zie je toch wel duidelijke verschillen. In de Hoge Venen verwacht men regen, wat toch niet prettig is voor rugzaktoeristen. De temperatuur schommelt daar tussen 0 en 4 graden Celcius. In Lapland daarentegen schijnt de zon hele dagen, blijft het droog en bevinden de temperaturen zich tussen -4 en + 5 graden Celcius. (Bestaan daar eigenlijk slaapzakken voor? Conforttemperatuur?)

Laten we daarom direct in actie schieten. We rijden naar den Botrange om daar arme doorregende toeristen te helpen met een warme chocomelk of een parapluutje. Als we allen enkele euro's  kunnen missen leggen we ook  nog samen  voor  een Laplandpakket.  Zonnecreme,  "nen bon voor ne frisco" en enkele zwembroeken mogen we zeker niet vergeten in het pakket te stoppen. Andere ideeën zijn natuurlijk altijd welkom.

Tim

 


Bericht 3, van onze 5 in Lapland (net terug van hun Nordic-walking met GPS)

Even lachen met de temperaturen ja? Inderdaad, de temperaturen liggen hier veel hoger dan normaal, boven nul overdag met een zonnetje, maar open weer en 's nachts toch -5 to -10 graden.
 
Veilig terug van de 5 dagen tocht in Lemmen Joki Nationaal Park.
 
Eerste dag: vertrek in het dorpje van Lemmen Joki, direct de rivier overgestoken om een skidoo-spoor langs de rivier te volgen. Blijkt die rivier een baai te zijn en het pad gaat meer en meer naar boven. Na 5 km blijken we volgens de GPS toch wel heel ver van de rivier te zitten. Een kampplaats, staat die op de kaart? Coordonnaten van de GPS nakijken en ja, we zijn de verkeerde pad opgegaan, we gaan direct naar de top van de berg. Teruggaan kan toch niet, dus maar verder de berg op.
Om 16.00h komen we een lapse wigwam tegen, hier overnachten of de berg nog over???
 
Dat kan nog wel, het is laat genoeg licht, maar het wordt wel kouder, geen zon meer en wind...
 
Naar boven, een km verder houdt het skidoo pad op lopen we vrij de berg op, en nu wordt het wel echt koud en ijzige wind. Die slee wordt voor Guido ook zwaarder. Nog even door mannen, over de berg zullen we het dal ingaan om te kamperen. Gejammer want die diepsneeuw is wel echt diep, ook moet sneeuwschoenen gaan je elke keer nog een halve meter in de sneeuw. De eerste maakt het pad, de rest volgt. De eerste en de tweede hebben het het zwaarst, de guido met zijn slee moet ook sleuren.
 
18.00h, we zijn een beetje terug tussen de bomen, genoeg voor vandaag, hier kamperen we.
 
Alles opzetten, sneeuw plattrappen, vuurtje stoken en potje koken. Tenten opzetten. Tweede tent, WAAR zijn de stokken!!!! Markske van de AS Adventure!!! Geen stokken...
 
Dan maar de tent voor 2 personen aan de bomen ophangen (nvdr die 2 hebben beter geslapen dan in de goede tent met 3 personen, elke keer yvan omdraaide moesten de anderen ook mee draaien!).
 
Dag 2:
Nog maar 5 km geleidelijk afdalen in de diepsneeuw tot aan het dal waar we terug een pad kunnen vinden, binnen een uurtje zijn we daar wel. ja, ja, 4,5 uur, tegen 1 km per uur door de sneeuw ploeteren. We laten een spoor van halve meter diep en breed, en de krampen beginnen te komen.
 
Dan komen we aan de rivier, er licht ijs op hier, het brede stuk, we zitten goed. Een Rendier is er al overgegaan, maar wij ook??? Touwen vastmaken, aan de overkant zien we een spoor. Yvan eerst, die is het zwaarste, als die er niet doorgaat, wij ook niet...
 
Aan de overkant krioelt het van de skidoo sporen, oooh, is dat zo ijs zo sterk hier. We worden specialist om te zien waar het ijs gevaarlijk is, lopen de volgende dagen als lappen over 't ijs en drinken ice-water, tot hiertoe zonder huppelstr... gevolgen.
 
Nog 8 km naar de volgende plaats, een blokhut. Eenmaal op het ijs, wandelt het 10 x sneller.  Stookhout en een hut, woouuww, wat een luxe. Komen Tsjechen tegen die lang laufend naar hier gekomen zijn.
 
's Nachts, noorderlicht, groen licht over de hemel, dat is geluk zo laat op 't jaar.
 
Dag 3:
 
Verder weg langs de rivier, naar de eindbestemming, Kamp 10, de laatste hut die momenteel bereikt kan worden. Een dood rendier, is er dan toch niet genoeg eten hier? We zitten dan aan 30 km, gaan het nu wat rustiger doen want de spieren beginnen te kraken, het ijs niet, blijkt 80cm dik te zijn, 75cm meer dan in de Hoge Venen. In vergelijking met de diepsneeuw is het ijs een autostrade. Stef, Ief en Tom gaan nog wat verder langs het pad naar boven, hopend op gsm bereik en thuisfront nieuws. Helaas, te ver weg en geen open vlakte, geen telefoontjes.
 
Dag 4:
Terugweg van 'Kamp 10'  langs de rivier. Komt een lap voorbij die begint te ijs-vissen met zijn vrouw, hoe kan het ook anders (en dat heeft niks met sex te maken!). De vrouw spreekt weer vloeiend Engels (zoals de vorige die we tegen gekomen waren), de man kijkt naar zijn vissen en bakt er niet veel van, vrouw haalt er 5 uit in een uurtje tijd. Regenboogforel voor de pot. Weer wat verder, maar dit gat in het ijs is toch ideaal voor ijsberen. Vermits die hier niet zitten, zetten wij ze uit: Hans en Ief eerst, met een duik erin en nog sneller eruit. Nogmaals Ief, ik heb geen foto!! Dan de trage techniek van Tom en Stef, geleidelijk aan, is beter voor het hart en bloedsomloop, maar toch even koud.
 
Nog een laatste nacht in het park, die kapotte tent stellen we niet meer op, we moeten nu toch eens onze prijzige slaapzakken uittesten. Een kampvuur van 2 m hoog, de helft van de houtvoorraad opgestookt, maar de warmte blijft spijtig genoeg niet vanonder. Slapen dus bij een temperatuur van -12 graden buiten (ja, het ijsgat waar we water halen was 's morgens met 1,5 cm ijs bedekt, Tim!!!). Inderdaad, nog binnen comforttemperatuur.
 
Dag 5:
Laatste trip tot aan het dorp, is nu een lachtertje voor onze gespierde onderbenen en bovenarmen, we beheersen nu volledig het 'Nordic walking'. Den Ief vecht nog met een beer, mooi gefilmd en met Rambo-mes, voor de rest, mooi zonnetje.
 
Aankomst in het dorp, na 5 dagen terug Cola en Bier, bij het enige restaurant in het dorp gaat de enige en laatste fles cola en zijn voorraad bier erraan. Het rendiervlees smaakt zoals nooit tevoor. We eten de kilos er weer bij.
Slapen in een verwarmde bungalow en genieten nog van een Finse Sauna!!!
 
Dag 6: 
Stevig ontbijt in het, enige restaurant in 't dorp en terug naar Inari, waar de rest van onze bagage staat. Dan met de bus naar Ivalo om nog een Husky tocht te maken.
 
Overdag warme, zonnige,
's Nachts koude en
Altijd sneeuwrijke groeten
Van,
Guido, Stef, Ief, Hans & Tom,