Hasiera‎ > ‎2011-2012‎ > ‎14. Marcos LAIDA‎ > ‎

Ray Charles

Ray Charles Robinson, (1930ko irailaren 23a-2004ko ekainaren 10a) abeslari, saxofonista eta soul, R&B eta jazz-eko pianista, Albania, Georgian (Estatu Batuak) jaioa eta itsu haurtzaroatik, oso ezaguna munduan eragin handiko musikalari bezala historiako musika ospetsuenetan.


Historia

Pianoko talentua Albanian jaio zen, Georgia. Haurtzaroan zehar bista galdu zuen, 7 urterekin, glaukoma bat zuela eta. Pianoaren autodidakta izan zen, baina "St Augustine School"-ean musikako klaseak jaso zituen braillean, profeta ez zirenentzako zentruan. Gurasoak hil zirenean musikalari bezala lan egin behar izan zuen. Berrogeieko azken hamarkadan, Ray Charles Robinson-ek diska bat ezarri zuen bere estatuko zerrendan, eta 1951n bere lehenengo "Top Ten" lortu zuen,  "Baby, Let Me Hold Your Hand"-ri esker. Letra ezagunekin gospel kantak abesteagatik kritikatua izan zen, baina tradizio handia dago erlijiozko letrak ipintzea abestiei eta alderantziz.Thomas A. Dorsey, gospel musikako sortzeileetako batek ere, karrera garrantzitsua izan zuen musika ospetsuan. Solomon Burke eta Little Richard bi estiloetan mugitu ziren.

 Newport Jazz Festival-ean agertu ondoren arrakasta garrantzitsua lortu zuen "(The Night Time is) The Right Time"-rekin eta 1959ko abesti ospetsuena, "What'd I Say" da. Karrera honetako fase honetako oinarria, bere álkantbum entzun daiteke zuzenean  Ray Charles-rekin, afroamerikana audientzia handiko aurrean grabatuta, Atlanta, 1959an.

Atlantic-ekin jarraitzen zuen heinean, Ray blue-gospeleko mugetan urruntzen hasi zen, orain Genio izenekoa. Orkestra eta Jazz-eko artista askoekin grabatu zuen, adibidez Milt Jackson. Baita bere lehenengo "musika country"ko cover egin zuen, Han Snow-ren "I'm Movin' On"rekin.

Ondoren, ABD recordsera mugitu zen. ABCan, Charles-ek kontrol izugarria izan zuen bere musikarekin eta bere ikuspegia musika pop-ean zabaldu zuen. Bere emaitza "Unchain My Heart" izan zen eta Billboardeko zerrendan 1. 1962an, Charlesek bere entzule berriei aho zabalik utzi zien bere album garrantzitsuarekin Modern Sounds in Country and Western Music izenekoa,   "I Can't Stop Loving You" eta "You Don't Know Me" abestiekin. Hau arrakasta batzuen ondoren izan zen, "You Are My Sunshine", "Crying Time", "Busted" eta  "Unchain My Heart" barne.

1961ean, Ray, Bell Auditorium en Augustan (Georgia) kontzertu bat bertan behera utzi zuen. Ray-ren autobiografiaren kontrakoa dioenez, Ray inoiz ez zen galtzaile izan Georgian, baina sustatzailearen konpentsazioa ordaindu behar izan zuen. Urte horretan, jazz-eko Betty Carter kantariarekin dueto bat egin zuen bere album batean.

1965ean, Ray atxilotu zuten heroinarekin zerikusia izan zuelako, hau da, 17 urterekin heroinaren menpe zegoelako. Bere hirugarren aldia izan zen delitu honengatik, baina sahiesteko aukera izan zuen San Franciskoko clinica batean. Urte bat igaro zuen askatasun baldintzatuan eta Ashford eta  Simpsonen(1966) "Let's Go Get Stoned" burutu zuen.

1970 ondoren, Ray-ek arrakasta edo bere hutsa izango zena  burutu zuen, arrakasta ospetsu eta kritikarengandik aldarrikatutako lanak eta kopiatutako musika bat baztertua. Zuzeneko ikuskizunean kontzentratu zen,baina bere bertsio "Georgia on My Mind", Georgia izeneko neska batentzako idatzia, arrakasta lortu zuen eta laister, kantak Georgia izena hartu zuen 1979ko aparilaren 24an. Arrakasta izan zuen bere bertsio bakarra "America the Beautiful" izenekoarekin. 1980an Charles  The Blues Brothers azaldu zen eta urte batzuk beranduago Blues Brothers 2000.  "Barrio Sésamo" eta  "Show de los teleñecos"ean ere agertu zen.

1980 bukaeran, Ray-ren ezagutza bere audientziarekin areagotu zen . 1985an, "The Night Time is the Right Time" erabilia izan zen The Cosby Showren "Happy Anniversary"ko pasartean. Aktoreak abestia erabili zuten kantu ospetsu bezala eta honek show-aren "rating"a handiagotu zuen. 1986an, Billy Joelekin lan egin zuen, Joelen albumarentzako "The Bridge",  U. S. A. for Africarentzako parte hartu zuen. 1987an,  "Hit the Road, Chad," izeneko gertakarian azaldu zen. Rayek, "Always a Friend" abestia abestu zuen. The Nanny ikuskizunean azaldu zen,  Yettarekin batera jotzen. Charlesek bilduma berriak egin zituen jendaurrearekin, pepsi dietetikaren kanpainari lagundu zion. Arrakasta handiko publizitateko kanpainan, Charlesek   "You've got the right one, baby!" esaldia jendarteratu zuen. 1990ean ospe handia zuela eta, kantari batzuk gonbidatu zituen proiektu batzuetako.  Charles ere azaldu zen aspaldiko lagun batekin  Quincy Jones izenekoa 1990ko  I'll Be Good To You arrakastan. 2004ean binakako albuma burutu zuen, Genius Loves Company, grammy sarietan izendatu zuten, urteko album hoberena eta urteko kanta. El ganó Álbum del año y canción del año.

1996ean,  Ray Charlesek “cameo” bat egin zuen “Espia como puedas” filmean.

73 urterekin hil zen, 2004ko ekainaren 10ean Kaliforniako etxean, Kaliforniako, Los Angeleseko Inglewood Parkeko hilerrian aurkitzen da .

2004ko urtean, Ray filma estreinatu zen , ver bizi osoa narratzen dueña. 2 oskarren irabazle izan zen, aktore bikaina, eta pelikula onena barne. Momentu hartatik, Cdak argitaratzen joan dira, gainera kanta batzuk grabatu zituzten pelikulako CDan. Ere autografia ere argitaratu da Brother Ray izenekoa, non bere bizi osoa kontatzen du modu hurbil batean.

  Rolling Stone aldizkariak, bere zerrendako 100 artista hoberenetan izendatzen du. 2009an historiako 100 abeslari hoberenetako zerrenda argitaratzen du, non musikarekin zerikusia duten kantari eta pertsonak aukeratua. Hauen guztein artean Ray gizon abeslari hoberena izendatua izan da eta historiako bigarren kantari hoberena, lehena Aretha Franklin izan zen.

Diskografia

Singleak

1949 "Confession Blues"
1951 "Baby Let Me Hold Your Hand"
1952 "Kiss-A Me Baby"
1952 "It Should Have Been Me"
1953 "Mess Around"
1954 "Sinner's Prayer"
1955 "I Got a Woman"
1955 "This Little Girl of Mine"
1955 "Blackjack"
1955 "Greenbacks"
1955 "A Fool For You"
1956 "Hallelujah I Love Her So"
1956 "Mary Ann"
1956 "Lonely Avenue"
1956 "Drown In My Own Tears"
1956 "What Would I Do Without You"
1957 "Ain't That Love"
1957 "Swanee River Rock
1958 "Rockhouse (Part 2)"
1959 "Night Time Is the Right Time"
1959 "That's Enough"
1959 "What'd I Say"
1959 "I'm Movin' On"
1960 "Come Rain Or Come Shine"
1960 "Don't Let the Sun Catch You Cryin'"
1960 "Let the Good Times Roll"
1960 "Just For a Thrill
1960 "Hardhearted Hannah"
1960 "Ruby"
1960 "Georgia On My Mind"
1960 "Sticks and Stones"
1960 "Tell the Truth"
1961 "Hit the Road Jack"
1961 "I'm Gonna Move to the Outskirts of Town
1961 "I've Got News For You
1961 "One Mint Julep"
1961 "Them That Got"
1962 "At The Club"
1962 "Baby It's Cold Outside" (Betty Carterekin)
1962 "Born to Lose"
1962 "But On the Other Hand Baby"
1962 "Careless Love"
1962 "Unchain My Heart"
1962 "I Can't Stop Loving You"
1962 "You Don't Know Me"
1962 "Hide Nor Hair"
1962 "You Are My Sunshine
1962 "Your Cheating Heart
1963 "Busted"
1963 "Take These Chains From My Heart"
1963 "Don't Set Me Free"
1963 "No One"
1963 "Without Love (There Is Nothing)"
1963 "The Brightest Smile in Town"
1964 "Baby, Don't You Cry
1964 "Love Me With All Your Heart
1964 "My Heart Cries For You
1964 "No One to Cry To
1964 "Smack Dab In the Middle
1964 "A Tear Fell
1965 "Cry
1965 "I Got a Woman (Part One)
1695 "I'm a Fool to Care"
1965 "Makin' Whoopee"
1965 "One More Time"
1966 "Crying Time"
1966 "I Chose to Sing the Blues
1966 "Let's Go Get Stoned"
1966 "I Don't Need No Doctor"
1966 "Please Say You're Fooling"
1966 "Together Again"
1967 "In the Heat of the Night
1967 "Yesterday"
1968 "Come Rain Or Come Shine
1968 "Eleanor Rigby"
1968 "Understanding"
1969 "If It Wasn't For Bad Luck"
1969 "We Can Make It"
1970 "If You Were Mine
1971 "Don't Change On Me
1971 "Feel So Bad"
1971 "Booty Butt
1972 "Look What They've Done to My Song
1972 "What Am I Living For"
1973 "Come Live With Me
1973 "I Can Make It Thru The Days (But Oh Those Lonely Nights)
1975 "Living For the City"
1976 "America the Beautiful"
1978 "I Can See Clearly Now
1979 "Just Because"
1983 "3/4 Time"
1983 "Ain't Your Memory Got No Pride At All"
1983 "Born to Love Me"
1983 "We Didn't See a Thing"
1984 "Seven Spanish Angels" (Willie Nelsonerekin)
1985 "I Ain't Gotta Worry My Mind"
1985 "Two Old Cats Like Us"
1986 "Dixie Moon"
1986 "The Pages of My Mind"
1990 "I'll Be Good To You" (Quincy Jones eta Chaka Khanrekin)
1993 "A Song For You"
2002 "Mother"
2005 "Walkin' & Talkin'"
2005 "You Don't Know Me" (Diana Krall-rekin)

Albumak

1957: Ray Charles
1957: The Great Ray Charles
1957: Yes Indeed!
1958: Soul Brothers (Milt Jackson-rekin)
1958: Soul Meeting (Milt Jackson-rekin)
1959: What'd I Say
1959: The Genius of Ray Charles
1960: In Person
1960: Genius Hits the Road
1960: Dedicated to You
1961: Ray Charles and Betty Carter
1961: Genius + Soul = Jazz
1962: Modern Sounds In Country and Western Music
1962: Modern Sounds In Country and Western Music Volume Two
1963: Ingridients in a Recipe For Soul
1964: Sweet & Sour Tears
1964: Have A Smile With Me
1965: Live in Concert
1965: Together Again
1966: Crying Time
1966: Ray's Moods
1967: Invites You to Listen
1968: Portrait of Ray
1968: I'm All Yours Baby!
1969: Doing His Thing
1970: Love Country Style
1970: My Kind of Jazz
1971: Volcanic Action of My Soul
1972: A Message From the People
1972: Through the Eyes of Love
1972: Jazz Number II
1974: Come Live With Me
1975: Renaissance
1975: My Kind of Jazz, Part 3
1977: True to Life
1978: Love & Peace
1979: Ain't It So
1980: Brother Ray Is At It Again
1983: Wish You Were Here Tonight
1984: Do I Ever Cross Your Mind
1984: Friendship
1985: The Spirit of Christmas
1986: From the Pages of My Mind
1988: Just Between Us
1990: Would You Believe?
1993: My World
1996: Strong Love Affair
2002: Thanks For Bringing Love Around Again
2004: Genius Loves Company
2004: Genius & Friends

Ray, filma.

Ray, Ray Charlesen biografia azaltzen duen filma da, musikari, arraza beltzekoa eta  Jamie Foxxgandik interpretatua. Filma, Taylor Hackfordgandik zuzendua eta bi "oscar" sari lortu zituen: aktore nagusi hoberena eta soinu onena.

Sariak

1960 the good times roll
1960 Georgia on my mind
1960 The Genius of Ray Charles
1960 Georgia on my mind
1961 Hit the road Jack
1962 I can't stop loving you
1963 Busted
1966 Crying time 
1975 Living for the city
1990 I'll be good to you
1993 A song for you
2004 Heaven help us all
2004 Genius Loves Company
2004 Here we go again
2004 Here we go again
2004 Genius Loves Company
Comments