• PROJECTE DE REUTILITZACIÓ DE LLIBRES DE TEXT

Des de fa uns anys, a l’Institut Corbera s’aplica un Projecte de Reutilització de Llibres de text als cursos de l’ESO anomenat “Un pas al futur”. Aprovat pel Consell Escolar i reconegut pel Departament d’Ensenyament, aquest projecte el gestiona íntegrament l’AMPA Can Baiona i contempla el lliurament d’un paquet de material que inclou: els llibres de text, llicències digitals i dossiers elaborats pels diferents departaments.

Per a poder pertànyer al Projecte cal ser soci de l’AMPA i abonar la quota anual que la comissió determina a l’inici de curs i que varia en funció del nombre de llibres que s’han de restituir, per canvis proposats pels departaments didàctics o pel propi Departament d’Ensenyament.

Hi ha una comissió formada per pares i mares que són els encarregats de revisar els llibres en finalitzar el curs i determinar-ne el grau de conservació. I correspon a l’alumne el bon ús i la conservació dels llibres de text lliurats i es compromet a reintegrar-los al mateix centre en finalitzar el curs.

Aquest projecte suposa un estalvi important a les famílies i garanteix l’adquisició dels materials bàsics a l’alumnat.

 • PROJECTE DE FORMACIÓ DEL PROFESSORAT

El centre col·labora amb les Universitats en la realització Màster del Professorat per a la formació dels futurs professors d’ESO i Batxillerat a través dels Practicums que realitzen al centre.

 • RONDA DE LLIBRES

La Ronda de llibres és una activitat que té una voluntat de col·laboració entre les biblioteques escolars, les biblioteques públiques, les regidories de cultura i educació dels ajuntaments i el Servei Educatiu Baix Llobregat-6.

És una activitat que va començar el curs 2012-2013 i té com a principals objectius millorar les competències lectores de l'alumnat i fomentar l'hàbit lector i el plaer per la lectura. És una competició entre grups-classe de diferents escoles i instituts, en què els participants hauran de respndre unes preguntes a partir de la lectura de 8 llibres.

El nostre institut ha resultat guanyador en les edicions dels cursos 2013-2014 i 2015-2016.


 • PREMIS EDURECERCA PER A TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT

Els Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat, juntament amb el teixit associatiu i empresarial de la comarca i amb la col·laboració del Consell Comarcal, la UPC, la Fundació Orienta, el Consell Esportiu del Baix Llobregat, el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, InnoBaix i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, com a capital de la comarca, volen impulsar el reconeixement dels treballs que duen a terme els alumnes de l'educació secundària postobligatòria.

Els millors treballs de recerca del nostre alumnat de 2n de Batxillerat, amb el seu consentiment previ, són presentats a aquest concurs.

        A la convocatòria 2013-2014, va haver 3 finalistes del nostre centre:

        - Marina Portillo de la Osa (“La dona a la nostra societat: bellesa, salut i publicitat”)

        - Mar Villa Pardo (“Transtorns neurocognitius en pacients amb VIH”)

        - Max Pàrraga Díaz (“El viatge al món dels morts”)

Lliurament premis
A la convocatòria 2014-2015 l'alumne Asier Herèdia ha estat el guanyador en la modalitat del Consell de les Dones amb el seu treball "Història i anàlisi de la dona en el cinema" i hi ha hagut 2 finalistes més del nostre centre:

        - Natàlia Carreras (“Fem un bon ús de la teràpia gènica, no un abús”)

        - David Alonso (“El “Weight Cutting” en los deportes de combate”)

Lliurament premis
A la convocatòria 2015-2016 l'alumne Roger Garcias ha estat finalista amb el treball "El maltractament infantil".

El seu vídeo de presentació • CONCURS D’ECONOMIA “YOUNG BUSINESS TALENT”

Des del curs 2013-2014 participem en el concurs “Young Business Talent”, competició dirigida a preuniversitaris a nivell regional, nacional i internacional organitzada per ESIC i NIVEA amb la col·laboració de l’Associació de Marketing d’Espanya.

Aquest concurs consisteix en prendre decisions de caire empresarial (producte a vendre, preu del producte, campanya publicitària a desenvolupar, promocions del producte, canal de distribució del producte, inversions de l’empresa...)

Les decisions anteriors són introduïdes en un simulador que determina els beneficis que s’han obtingut, tenint en compte també les que han introduït els equips competidors.

Durant tres anys consecutius dos grups del nostre centre han arribat a la final nacional celebrada a Madrid. A més, els grups que van participar el curs 2013-2014 i un dels grups que participà el curs 2015-2016 van guanyar premis de 400 € per la seva classificació entre els 20 millors equips participants.

 • DIA DE L'EMPRENEDOR

L'Ajuntament de Molins de Rei, conjuntament amb tots els municipis que formen la Vall Baixa de la comarca del Baix Llobregat (Cervelló, Corbera de Llobregat, El Papiol, La Palma de Cervelló, Pallejà, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat i Vallirana), celebren cada any a l'Institut Bernat El Ferrer de Molins de Rei el Dia de l'Emprenedor/a.

És una activitat que fomenta la trobada de joves que estudien batxillerat amb esperit emprenedor. A més de divereses conferències relacionades amb l'emprenedoria es fan dos tipus de concursos. En el concurs d'emprenedors s'ha de respondre a les preguntes plantejades per l'organització i es puntua no únicament la exactitud de les respostes, sinó també la rapidesa en contestar. L'altre concurs consisteix en la exposició d'una idea emprenedora desenvolupada pels alumnes participants.

En la sisena edició (curs 2010-2011) el nostre centre va guanyar el concurs d'emprenedors.

En la setena edició (curs 2011-2012) les alumnes Gloria Almazor i Sullyn Mueckay van guanyar el concurs d'idees innovadores amb un projecte que es basa en la comercialització d'un servei informàtic de recerca de roba i/o complements situat a les entrades dels centres comercials, on les persones podran obtenir tot tipus d'informació sobre els productes i la seva localització en el centre comercial.

En l'onzena edició (curs 2015-2016) ha aconseguit els dos premis de la jornada. L'equip format per l'Óscar Orrit i el Pol Gil va guanyar amb la seva idea empresarial WIFREE, consistent en desenvolupar una xarxa wifi a una determinada zona comercial ampliant la senyar wifi de cada negoci adscrit, a canvi d'inserir anuncis publicitaris d'aquestes mateixes empreses.

 


 • PROVA CANGUR DE MATEMÀTIQUES

Cada any participem com a seu en la prova Cangur de matemàtiques, activitat impulsada per la societat internacional Le Kangourou sans Frontières de la qual és membre la Societat Catalana de Matemàtiques.

Aquesta entitat es marca com a objectiu estimular i motivar l’aprenentatge de les matemàtiques a través dels problemes. La prova consta de 30 reptes matemàtics, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema i es celebra, amb caràcter general a les seus de Catalunya, el segon dijous del mes de març.
 • ESTALMAT

  La FEEMCAT (Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya), la SCM (Societat Catalana de Matemàtiques) i la Real Academia de Ciencias anuncien cada any la convocatòria d’admissió al projecte ESTALMAT (Detecció i estímul del talent precoç en Matemàtiques).

  L’objectiu del projecte és fomentar l’afició i habilitat especial en matemàtiques de nois i noies que viuen a Catalunya i cursen 1r o 2n d’ESO. Durant dos cursos acadèmics un grup de 25 alumnes participen en unes sessions els dissabtes al matí a la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la UPC a Barcelona. En el període 2008-2010 van participar en aquest projecte els nostres alumnes Adrià Alsina i Laura Bosch i durant el període 2009-2011 ho va fer l'alumna Aina Camps.
 • THE FONIX

Cada any participem en el "Concurs d'Anglès Interescolar de Catalunya (THE FONIX)". Està organitzat per International House Barcelona, per la Fundació Catalana de l'Esplai i per la Secretaria General de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat organitzada en el marc d'iniciatives socials d'accions d'entorn i d'activitats vers l'excel·lència i en el del Pla d'Impuls de la llengua anglesa als centres educatius catalans. És una iniciativa que pretén complementar els plans de millora de la llengua anglesa als centres educatius de Catalunya i s'organitza amb la finalitat d'estimular i motivar l'aprenentatge d'aquest idioma, atesa la seva importància a la societat actual.

En la sisena edició (2012-2013) la nostra alumna Marta López de 2n de Batxillerat va quedar finalista i va ser convidada a la cerimònia de lliurament de diplomes i premis juntament amb els altres 112 guanyadors i finalistes, celebrada el dia 24 de maig de 2013.

 • “IMPULSEM LA ROBÒTICA”

El nostre centre participa en el projecte “Impulsem la robòtica” desenvolupat per la Direcció general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat.

Aquest projecte té per finalitat estimular la realització d’activitats didàctiques de robòtica educativa en el marc de desplegament de les competències de l’àmbit cientificotecnològic i la competència digital.

El projecte s’adreça a grups de 4t d’ESO de Tecnologia, curs en el que el seu currículum contempla continguts relacionats amb electrònica, la programació, el control i la robòtica. Aquesta acció és una iniciativa organitzada en col·laboració amb l’obra social “La Caixa” i a partir de les experiències d’Arduino Verkstad i Ultrabab.

El projecte finalitza en una Fira de Tecnologia on es reuneix tot l’alumnat i professorat participant per mostrar i compartir els seus projectes.

 • FORUM JOVES TALENTS CATALUNYA


Del 26 al 28 de juny de 2015 es celebra per primera vegada el Fòrum de joves talents de Catalunya a l'Exploratori de Recursos de la Natura de Berga i que organitza la Universitat Politècnica de Catalunya amb el suport del Departament d’Ensenyament. El tema central és “L’Aigua a la Terra”, atès que el 2015 acaba el “Decenni Internacional per a l’Acció: L’aigua com a font de vida”.

Aquest fòrum s'adreça a 40 joves de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat amb expedients brillants, amb l'objectiu principal de premiar els millors estudiants de Catalunya, alhora que s'incentiva la ciència i la tecnologia entre els joves de secundària.

Del nostre centre participa una alumna de 4t d’ESO (Laura de Tovar) i un alumne de 1r de Batxillerat (Jan Calpe).

Es presenten ponències a càrrec de científics rellevants experts en el tema i es fan sessions de debat entre els joves (per grups) i moderades per joves investigadors.


Del 30 de juny al 3 de juliol de 2016 l'alumna Adriana Ibarra de 1r de Batxillerat participa en la segona edició d'aquest programa, el objectiu del qual és la incentivació de la ciència i la tecnologia entre els joves. Enguany el tema central és "L'Energia: transició cap al futur". Hi ha diferents presentacions de ponències a càrrec de científics rellevants experts en el tema i sessions de debat entre els joves (per grups) i moderades per joves investigadors.

CURS 2015-2016

 • PROJECTE DE RECERCA EN COL·LABORACIÓ AMB EL GRUP LEAC (Lectura, Escriptura i Adquisició del Coneixement) DE LA UB

El Departament d’Ensenyament col·labora amb l’equip de la professora Isabel Solé, del Departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació de la Universitat de Barcelona (i una de les persones referents de l'Impuls de la Lectura), en una investigació sobre l’impacte que pot tenir ensenyar estratègies específiques de comprensió lectora i d’expressió escrita en l’èxit dels alumnes de secundària en l’àrea de ciències socials.

El Consell Superior d'Avaluació ha elaborat una mostra de centres (entre els quals hi ha el nostre) per participar en aquesta investigació que es durà a terme durant el curs 2015-2016.

CURS 2013-2014

 • PROJECTE “EL PARLAMENT A LES AULES: CAMINS PER A LA DEMOCRÀCIA”

  El nostre centre va participar durant el curs 2013-2014 en el projecte “El Parlament a les Aules: camins per la democràcia”, activitat dirigida a l’alumnat de 2n de batxillerat.

  L’objectiu era donar a conèixer el Parlament de Catalunya en el propi entorn de l’alumne subratllant el paper territorial dels diputats i el vincle que tenen amb la ciutadania, en tant que en són els seus representants.

  Aquest projecte va consistir en una trobada distesa entre els alumnes i una diputada del territori, que es va presentar i explicar quina és la seva feina i el seu dia a dia. Tot seguit, els alumnes van encetar un torn de preguntes obertes, la qual cosa va iniciar un debat.
 • DISTINCIONS PAU

L'alumne de 2n de Batxillerat, Miquel Muñoz i Ordoño, ha estat guardonat amb una distinció per haver obtingut més d'un 9 en la seva qualificació de la convocatòria de les PAU. El diploma li va ser lliurat el dilluns 21 de juliol en un acte a l'Auditori de Barcelona. Podem veure una foto dels 365 distingits i distingides de tota Catalunya.