Joves solidaris


torna a l'índex

La Fundació del FC Barcelona, creada l’any 1994, és l’entitat a través de la qual el  FC Barcelona vehicula la seva Responsabilitat Social Corporativa. Tots els projectes que es desenvolupen des de la Fundació semmarquen dins dels seus quatre pilars: la utilització de l’esport com a eix vertebrador; el foment de l’educació i els valors positius de l’esport; la infància i la joventut com a beneficiaris objectius  i la projecció  de la vessant social delFC Barcelona. La Fundació dins del seu programa marc, Esport i valors, i en concret pel mandat 2010-16, ha marcat la següent nia dactuació:

 

    Missió: educar en valors a infants i joves a través de l’esport, com a motor de canvi i mitjançant el desenvolupament personal i comunitari.

    Beneficiaris: nens i joves de Catalunya, Espanya i el món.
    Objectiu: fomentar entre els infants i els joves els valors positius de l’esport com a eina deducació, tot duent a terme estratègies i accions que arribin a un alt nombre de beneficiaris, que geogràficament respecti la implantació social del FC Barcelona i que projecti Catalunya a través del Barça.


Amb  aquest  punt  de partida,  l’estratègia  i el  repte principal de la  Fundació del FC Barcelona en aquests anys és impulsar un gran programa educatiu propi, absolutament integrat en la comunitat  educativa catalana, amb una alta qualitat  pedagògica i guiat sempre per  uns  valors  molt  concrets:  el  compromís  amb  els  valors  ètics,  amb  la solidaritat, amb la diversitat cultural, amb la pluralitat social, amb el respecte pels altres i amb el valor de lesforç i del col·lectiu. Amb aquest programa es vol incidir  en la sensibilització entre els  infants  i  els  joves  del valor dels  valors  i  en l’oportunitat que significa lesport per a posar en pràctica, com a un pas més, alguns dels valors més universals.


Per donar compliment a aquesta missió i objectiu, i ja en el marc del programa educatiu propi de la promoció dels valors, la Fundació FC Barcelona ha iniciat en els darrers dos anys la implementació  de la Campanya “Som el que Fem idels Projectes Futbol Net i BarçaKids.

   “Som el que Fem agrupa diferents campanyes que es van iniciar a la temporada

2010-11 i que tenen l’objectiu de sensibilitzar  a nens i joves  sobre una sèrie  de temes que n d’interès general i social, per tal de promoure una conscienciació i unes pautes de comportament que siguin més adients a les necessitats individuals i col·lectives. Som el que mengem pretén sensibilitzar i promoure entre els nens i joves els bons hàbits; Som el que respectem fomenta el respecte, la tolerància i la bona convivència entre els més joves; i Som el que ens proposem vol sensibilitzar la societat envers la realitat de les persones amb discapacitat sica tot reivindicant el paper  de  l’escola  com  a  espai  normalitzador  i digualtat  doportunitats  per  a tothom.

  Futbol Net, iniciat  la temporada 2010-11 amb clara vocació internacional, és un programa basat en la metodologia Futbol 3 que vol educar els infants i els joves a través de l’esport. La Fundació FC Barcelona desenvolupa aquest projecte en barris de ciutats  identificats com a prioritaris per a la intervenció social i comunitària, de la   mà  dorganitzacions   de  reconegut  prestigi   en  l’àmbit   social,   així   com dinstitucions públiques locals.

BarçaKids, iniciat al començament del curs escolar 2012-13, és un projecte adreçat a nens i nenes de 6 a 12 anys que pretén fomentar i consolidar el sistema de valors dels infants a través dels principis pedagògics de l’esport del joc i de la participació activa i inclusiva.

 

 

En els darrers mesos la Fundació FC Barcelona ha activat el desenvolupament dun nou projecte educatiu, anomenat Joves Solidaris. Regalant Esforç. Aquest Projecte, adreçat a nois i noies de 15 a 17 anys, té com a objectiu central promoure entre el jovent el valor de   l’esforç   en   la   seva  vida   quotidiana   i  la   transmissió   dhàbits,   conductes   i comportaments  que afavoreixin  i incentivin la  seva  implantació. Per a transmetre  als joves  aquest  valor,  la  Fundació FC Barcelona ha  volgut  anar  més  enllà  del  taller pedagògic a l’interior de l’escola i ha concebut un Projecte de caràcter molt més participatiu, vivencial i relacionat amb la comunitat i el seu entorn. El mitjà escollit, i per tant eix central del Projecte i de tota l’activitat pedagògica que comportarà, és l’elecció i implementació  per part de cada escola  i grup participant dun Projecte  Solidari dabast local que tingui com a beneficiaris finals membres de la seva comunitat.

 

 

El Projecte  Joves Solidaris.  Regalant Esforç  sha concebut, preparat i consensuat tant amb  experts   pedagògics  com   amb  les   comunitats   educativa,   social,   esportiva   i institucional catalana al llarg dels darrers mesos de l’any 2012 i en el primer semestre del

2013 per tal  dassolir  la màxima qualitat, excel·lència i garanties. El  Projecte estarà en

total operativitat des de l’inici del curs escolar 2013-14, amb la clara voluntat de dur a terme, en aquest primer any, uns 40 Projectes Solidaris a instituts, escoles, esplais i clubs de futbol de tot el territori català.

Comments