Hem sabut

Us volem oferir entrevistes i tafaneries diverses. Animeu-vos que us podem dir molt!

ENTREVISTA A UN MOSSO D'ESQUADRA

Els alumnes de 3rA van entrevistar, dimarts 8 de març de 2016, el professional Manuel López, destinat a Sitges, amb més de 30 anys de serveis dedicats a la seguretat de la ciutadania i, actualment, membre del grup de "Relacions amb la Comunitat i de Proximitat" del Cos de Mossos d'Esquadra.

Aquesta entrevista ha format part d'una de les activitats inserides dins del projecte que s'ha dut a terme pels alumnes i que pretenia acostar-los una professió que despertava el seu interès. Així, doncs, els alumnes han ideat, elaborat i transcrit la interessant entrevista.

 §  Per quina raó i quan va decidir fer-se mosso?

En el meu cas, jo era Guàrdia Civil des del 1983, però el 2000 el cos de Mossos d'Esquadra va assolir les competències de trànsit a Catalunya i si volia continuar aquí havia de realitzar les proves pertinents per canviar de cos de seguretat. Així que, les vaig realitzar i vaig aprovar.

§  Quina va ser la prova més complicada que va fer per entrar al cos?

La prova psicotècnica és molt complicada, ja que consisteix en contestar unes 300 preguntes en un examen que dura 4h sense descans, i la pressió que es té és molt alta. D'altra banda, les proves físiques també em van semblar complicades.

§  Quan va aprovar l'oposició va aconseguir la destinació demanada?

Sí que la vaig aconseguir perquè tenia mèrits per antiguitat al cos de la Guàrdia Civil. Va ser Vilafranca.

§  A l'hora d'entrar a l'acadèmia es pot entrar amb miopia?

No es pot entrar amb certes mancances visuals, hi ha un límit. Jo, personalment, em vaig operar.

§  Quants anys porta al cos?

Als Mossos d'Esquadra des del 2000, però a la Guàrdia Civil des de 1983.

§  En quin àmbit treballa vostè: investigació científica, violència de gènere...

Vaig començar a trànsit, fins el 2006; després vaig treballar com a Caporal a l'Hospitalet, durant un any. Al 2007, vaig entrar al grup de Seguretat Ciutadana de Gavà; i, finalment, el 2009 em vaig incorporar al Grup de Relacions a la comunitat de proximitat.

§  Quina ha sigut la situació més greu en què s'ha trobat implicat? Va sentir por?

La situació més complicada la vaig patir quan a la carretera de les costes ens va aturar el conductor d'un cotxe demanant ajuda. El seu acompanyant estava completament lila, no respirava. El vaig haver de colpejar molt fort el pit i va recuperar l'alè. Després

§  Alguna vegada l'han ferit?

He tingut molta sort, ja que em van destinar al País Basc el 1985, quan ETA assassinava indiscriminadament policies.

§  En alguna ocasió ha hagut de desenfundar l'arma? En quina situació?

Les lleis respecte desenfundar una arma a Espanya són molt restrictives; només es pot desenfundar per defensar la pròpia vida o la de tercers.

En el meu cas, el 1993 vaig haver de protegir-me d'uns atracadors que tiraven marxa enrere amb el cotxe i davant la meva indefensió vaig disparar a les rodes.

§  Què és allò que més li agrada de la seva feina? I què es el que menys?

Per mi, el millor de la feina és poder ajudar els ciutadans. El pitjor es la ingratitud.

§  Hi ha algun/a company/a a qui admiri especialment? 

Sí, concretament un company de trànsit i amic de Vilafranca, Carles, que a més de Mosso és psicòleg i m'ha demostrat ser una persona sensata, gens egoista i, en general, amb qualitats humanes admirables.

§  La feina de mosso és difícil?

(S'emociona) És una feina complicada perquè acumules moltes experiències negatives difícils o impossibles d'oblidar.

§  Alguna vegada, algun fet ocorregut a la feina l'ha afectat a la seva vida privada? 

Una vegada vaig interceptar tràfic de drogues davant d'un Institut de la població on resideixo. El jove denunciat era fill d'uns veïns, per tant, em coneixien tots. Pocs dies després dels fets el meu cotxe va aparèixer amb ratllades.

§  Se sent realitzat amb la feina que fa?

Sí, encara que moltes vegades ningú t'agraeix la implicació.

§  Ha treballat en algun cas de pederàstia?

Hi va haver un cas en què un home es feia passar per un jove per obtenir material fotogràfic de noies. Quan obtenia les fotos, els feia xantatge i les obligava a mantenir relacions. Vam fer el seguiment d'una noia que no va dir res durant molt de temps, i va intentar suïcidar-se. Arrel d'això, els psicòlegs van detectar que havia estat patint assetjament.

 

§  Quin procediment segueixen quan li fan cyberbulling a una jove?

Primer s'han de compilar les proves i dur-les al jutjat. Encara que, tant la víctima com les famílies, sovint intenten amagar el problema.

 

§  En cas de ser víctimes d'un "hacker" com hem d'actuar?

Depèn del cas. Però si creus ésser víctima hi ha un correu a través del qual, confidencialment, t'ajuden a gestionar el problema. El correu és el següent: internetsegura@gencat.cat

 

§  Si per exemple no està de servei i hi ha algun delicte que presencia vostè, pot actuar?

Si el delicte suposa un perill per a la societat, sí. Si el cas no és perillós, depenent de la situació és preferible avisar als companys de servei perquè intervinguin.

 

§  Alguna vegada ha realitzat un escorcoll antidroga?

Sí, diverses vegades quan hem tingut sospites que alguns ciutadans podien portar drogues. Relacionat amb aquest tema i com a anècdota, us voldria explicar que fa anys als cossos de policia hi havia poques dones, així que per escorcollar una ciutadana i no tenir problemes s'havia de fer mitjançant un bolígraf. Actualment, aquest problema està resolt, ja que afortunadament hi ha moltes companyes al cos.

Comments