Buchenwald


En Garriga,per parlar-nos d'un vilanoví a Buchenwald.
 


En Garriga per parlar-nos de...

Un vilanoví a Buchenwald

El passat mes de desembre, els alumnes de primer de batxillerat de la branca de ciències socials van ser testimonis de la història de Marcel·lí Garriga Cristià, un famós vilanoví que va sobreviure a l'Holocaust.

El Marcel·lí va haver d'exiliar-se després de la Guerra Civil espanyola per la seva ideologia i va arribar a un camp de refugiats francès, on més tard va ser capturat per les tropes alemanyes i transportat a Buchenwald, un camp de concentració. Quan va acabar la Segona Guerra Mundial va viatjar a França i, finalment, va tornar al Garraf.

Uns anys més tard, va escriure les seves experiències en un llibre, Un vilanoví a Buchenwald. La història relata el paper dels espanyols en el camp de concentració, ja que ell no era l'únic que va arribar amb la  condició de deportat..

La història del Marcel·lí va ser relatada als alumnes de l'Institut Alexandre Galí pel seu fill, Enric Garriga, ja que desgraciadament el protagonista va morir fa uns anys.

Actualment, l' Enric forma part de l'"Amical de Mauthausen" i porta a terme diversos projectes per rememorar la vida del seu pare i l'experiència de l'Holocaust. Un d'aquests actes, organitzat per aquesta associació, és el que es va celebrar el dia 27 de gener, el Dia Internacional per Recordar l'Holocaust. Es va fer a la Plaça de la Peixateria, on hi ha un monument amb els noms dels vilanovins que van morir víctimes de l'Holocaust.

Redactat: Marc Rojas Rubio

Nota de premsa

L’INSTITUT ALEXANDRE GALI DE SANT PERE DE RIBES, S’INCORPORA AL PROJECTE BUCHENWALD

L’Alexandre Galí, s’integra així al grup de centres de secundaria que ja en formen part i que desenvolupen la proposta educativa del projecte Buchenwald “Deportació i Ferrocarril. Republicans Espanyols en els Combois de la Mort”.

L’institut ribetà s’incorpora al projecte que l’Amical de Mauthausen i altres camps, conjuntament amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, el Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova, el Centre de Recursos Pedagògics del Garraf, els centres de secundària i amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova, el memorial de Buchenwald i el Comitè International de Buchenwald i Dora, està impulsant i desenvolupant. Aquest és un projecte que a partir de l’experiència del vilanoví Marcel·lí Garriga, deportat al Camp de Buchenwald, vol posar a l’abast dels estudiants la realitat dels camps de concentració de l’Alemanya nazi.

 El projecte Buchenwald contempla a més de les xerrades als centres i el treball pedagògic propi dins de les matèries del currículum escolar, un cicle de cinema sobre la deportació que s’iniciarà a principis de l’any 2013, una exposició sobre els Camps al Museu del Ferrocarril, i un viatge, que ja s’està preparant , dels alumnes al Camp de Buchenwald, al març , per a treballar sobre el terreny tota la problemàtica relacionada amb la deportació i el feixisme.

 El projecte Buchenwald  vol fer arribar als escolars vilanovins la  referència històrica de la situació que van viure els republicans espanyols deportats als camps nazis, i també la prevenció de les actituds racistes, xenòfobes i feixistes i l’educació per la tolerància davant el perillós  creixement de les actituds feixistes que està vivint Europa en aquests moments.

 Vilanova i la Geltrú , 29 de desembre de 2012

 

 

Més informació: www.deportacioiferrocarril.blogspot.com  

Comments