2016-2017‎ > ‎

Geoespacial

Torna al menú

Els alumnes de batxillerat de Ciències de la Terra s'han apropat a la Universitat Autònoma de Barcelona per visitar uns dels laboratoris més capdavanters en investigació sobre tecnologies d'informació geoespacial, el LIGIT!!

...I què vol dir informació Geoespacial??

                Doncs, utilitzar instruments de mesura i tècniques de processament de dades per obtindre informació del nostre entorn, poder interpretar-la i arribar a utilitzar-la en el nostre benefici. L’objectiu de la sortida ha estat apropar el món de la recerca i la universitat als futurs estudiants, i concretament mostrar la utilitat de la Geografia, com a disciplina, i dels SIG, com a instrument, per entendre el nostre món a través de l’anàlisi espacial i la representació dels elements que hi són i dels fenòmens que hi succeeixen. Hem conegut quins professionals treballen en aquests espais de recerca, quins estudis o productes digitals desenvolupen i finalment, hem intentat posar-nos en les seues pells i construir mapes amb informació ambiental.

                Ara bé, tot aquest seguit de paraules tècniques i complicades, es tradueix en programes que tothom fa servir cada dia sense ser-ne conscients com, per exemple, les aplicacions més "populars" dels nostres mòbils. Curiosament, nosaltres mateixos no hauríem arribat puntuals al LIGIT sense l'ajuda del Google Maps. Ningú estàvem segurs de l'ubicació exacta del laboratori, ni de com moure'ns una vegada dins del campus, ni de saber triar el carrer correcte a l'hora de fer el transbordament entre metro i ferrocarril!!

                Per tant, amb l'objectiu d'arribar puntuals a la visita i no perdre'ns fent més quilòmetres dels necessaris, ja estàvem fent ús del SIG (sistema d'informació geogràfica), del GPS (Sistema de posicionament global) i dels satèl·lits que es troben en òrbita enviant senyals contínuament als nostres telèfons...

                Ara bé, tot i recórrer de seguida al mòbil, per saber on estàvem i cap a on volíem anar; cal explicar que també hem intentat solucionar-ho anant al punt d'informació universitari o demanant ajuda a alguns estudiants que ens trobaven pel camí. Doncs, no diuen que "tots els camins duen a Roma"? Potser sí, però precisament és gràcies a la tecnologia i als professionals que s'hi dediquen, que poden triar el més ràpid o el menys abrupte o aquell més econòmic o el que tinga més afluència de viatgers o...

AMPARO SALAZAR 9/11/16

Comments