Nieuws‎ > ‎

Vertaalwedstrijd Juvenes Translatores 2015

Geplaatst 18 apr. 2016 06:38 door Immaculata_De Panne website   [ 18 apr. 2016 06:42 bijgewerkt ]

Na de wedstrijd zelf in november en de bekendmaking in februari van het winnende resultaat van Margaux Cuyle uit 6 LMT, was het even wachten op de prijsuitreiking zelf. Die ging door in Brussel op 14 en 15 april 2016. Margaux doet zelf haar relaas.

"Woensdag was het eindelijk zover! We werden rond 20u in het hotel in Brussel verwacht voor een welkomstdrink met de andere winnaars, hun ouders en leerkrachten. De eerste kennismaking verliep zeer vlot! Na een etentje in een artdeco brasserie maakten we nog een avondwandeling doorheen Brussel.

Donderdagochtend werden we met de bus naar de Europese Commissie gebracht voor 'le moment suprême'. Na enkele speeches was ik de eerste (volgens alfabet) die mijn prijs mocht gaan ophalen. Ik was toch wel wat zenuwachtig! 

Na de prijsuitreiking wachtte ons een verzorgde lunch in het commissiegebouw. Daar konden we kennismaken met enkele vertalers/tolken van over de hele EU. In de namiddag hadden we vrije tijd. 's Avonds zijn we allemaal  samen gaan eten in een Grieks restaurant. Alle winnaars zaten samen aan tafel, het was heel gezellig! De winnares van Hongarije, die een Nederlandse papa heeft, had zelfs een kleine attentie uit haar thuisstad mee voor de twee andere Nederlandstalige winnaressen. Op die manier konden we wat bijpraten over de wedstrijd zelf, ons land, onze culturen, specialiteiten, hobby's en toekomst. Ook kregen we een boek in de taal van waaruit we vertaald hadden (Frans in mijn geval) met een brief van diegene die mijn vertaling heeft verbeterd. 

Vrijdagochtend stond er een bezoek aan het vertaalcentrum van de Europese Commissie op het programma. Daar werden we volgens taal in groepjes verdeeld. We konden er spreken met de Belgische/Nederlandse vertaalsters, zagen hoe alles er in zijn werk gaat en welk soort teksten daar behandeld worden. Na afloop van dit bezoek kregen we nog de debuutroman van een van de vertaalsters cadeau, met daarin een persoonlijke boodschap. Ten slotte stond er nog een lunch op het programma, zodat we de kans hadden om de laatste contacten te leggen en afscheid te nemen. 

In die twee dagen heb ik contact gelegd met mensen van meer dan 20 verschillende nationaliteiten. Allemaal vriendelijke, sociale en ambitieuze mensen met een voorliefde voor taal. Het was echt een unieke en onvergetelijke ervaring! Het had gerust nog enkele dagen langer mogen duren om elkaar nog beter te leren kennen. Bovendien moest ik voortduren switchen van Engels, naar Nederlands en Frans om met de anderen te communiceren, wat ik enorm leuk vond. Ik ben zeker van plan om met enkele andere winnaars contact te blijven houden en in de toekomst nog eens af te spreken! Het leren kennen van al deze leuke mensen is immers nog veel specialer dan het winnen van de wedstrijd zelf!"


Comments