Nieuws‎ > ‎

LANDSCHAPSEXCURSIE AARDRIJKSKUNDE 6des

Geplaatst 22 mei 2017 00:49 door Immaculata_De Panne website   [ 22 mei 2017 00:50 bijgewerkt ]
In het kader van het leerplan aardrijkskunde van het 6de jaar stond er op 8 en 12 mei een excursie met waarnemingen, analyses en verklaringen van fysische landschappen op het programma voor de laatstejaars.

Maandag 8 mei

De leerlingen trotseerden de regen en een harde noordenwind terwijl ze het slikke- en schorre-reservaatje aan de IJzermonding bestudeerden. In Zoutenaaie, nog steeds onder een druilerige regen, deden alle leerlingen in de Oudlandpolders een grondboring tot op 1,20m waar ze onder de kleiafzettingen veen of turf  vonden.  De ontstaansgeschiedenis van de Moeren met de St.-Karelsmolen stond verder op het programma en in Houtem kon de overgang Polders - Zandleemstreek aangetoond worden. Op de Rodeberg en in het Hellegatbos kwam de vorming van de West-Vlaamse heuvels aan bod en werd het ontstaan van bronnetjes bestudeerd. Maar de weergoden bleven ons heel de dag slecht gezind waardoor we vroeger dan voorzien terug huiswaarts reden.

Vrijdag 12 mei:

Voor de zesdes wetenschappers werd er aan de IJzermonding naast de waarnemingsopdrachten ook nog een oriëntatie-en plaatsbepalingstechniek met het kompas geoefend en kon aan de Iepersluis vastgesteld worden dat we niet beschermd zijn tegen een 1000-jarige storm.

Na de middag ging het dan richting Frankrijk. Nadat we eerst langs de ingang van de Kanaaltunnel passeerden bereikten we Cap Blanc Nez en het Nauw van Calais. We hadden meer geluk met het weer en konden heel duidelijk de witte krijtrotsen van Dover zien. Ook hier werd de ontstaansgeschiedenis van het landschap uitgelegd en beschreven. Op het strand konden de leerlingen silex vinden en de gevolgen van riviererosie van tijdens de ijstijden waarnemen. De beste speurders vonden zelfs het mineraal markasiet.

Al bij al een afwisselende doe-dag waarbij de weergoden ons goed gezind waren.

foto's

Comments