Notícies

El projecte energètic segueix endavant

23 de febr. 2015, 3:53 publicada per ADMINISTRADOR ESCOLA

El dimarts 17 de febrer vam iniciar un experiment per fer una valoració de com podem optimitzar el consum de combustible pel funcionament de la calefacció de tota l'escola. Els alumnes de la nostra comissió vam posar  el termòstat de tots els radiadors de l'escola a la posició tres i mitjançant uns termòmetres disposats estratègicament en diferents aules, farem un mapa tèrmic de l'edifici. A partir de l'anàlisi d'aquest mapa, mirarem de fer una proposta per optimitzar l'ús de l'energia calorífica.

Paral·lelament a aquesta tasca d'anàlisi, estem controlant el consum de gas diari de la caldera i volem veure si a partir de l'aplicació de la nostra proposta, a més d'optimitzar la temperatura i estar més confortables, podem aconseguir un petit estalvi.

Fer aquesta tasca no és senzill, necessitem la col·laboració de tots els alumnes i professors per respectar la posició del termòstat  i hem d'estar també molt ben coordinats. De moment ja hem fet un parell de reunions per aprendre a entrar les dades que hem d'analitzar i hem passat a explicar el projecte a totes les aules. Per fer millor la nostra tasca disposem de l'ajuda d'un tècnic assessor i un alumne de primer de Batxillerat que està realitzant el seu treball de recerca en relació a l'eficiència  energètica.

És una tasca molt engrescadora que ens està ajudant a conscienciar que cal fer un bon ús de l'energia ja que la seva producció té un cost mediambiental molt alt.

PETITES MILLORES QUE PODEN FER PROGRESSAR LA NOSTRA SOSTENIBILITAT

10 de febr. 2015, 21:13 publicada per ADMINISTRADOR ESCOLA

Per tal de poder continuar treballant i millorant la nostra escola pel que fa als aspectes ambientals i en relaci
ó amb els residus que s'hi generen, enguany s'estan fent un seguit de petites accions de millora des del comitè ambiental del centre.

Quan es va fer l'estudi dels residus generats, es va arribar a la conclusió que hi havia un nombre insuficient de contenidors, i que els que faltaven estaven massa allunyats de l'escola. Per aquest motiu es va fer una petició a lAjuntament d'Igualada, que ha resolt molt ràpidament amb la instal·lació de tres contenidors nous a la carretera de Valls: el de vidre, el d'envasos i el de paper. Pel que fa als que ja hi havia, han arreglat la tapa perquè es pugui obrir per sobre, afavorint l'entrada de bosses de mesura gran, com les que es generen a la cuina de l'escola.

Amb això volem donar sortida al punt 2 del nostre pla d'acció 2013-2015, en què es diu:

"Es plantejarà un seguit d'accions per millorar la consciència dels agents educatius que intervenen en la cuina i menjador, en relació amb el tema del reciclatge".

Ara, amb la proximitat dels contenidors a la cuina de l'escola, esperem poder millorar molt en el reciclatge dels residus que s'hi generen.

Endavant amb els petits canvis!

Un alumne encarregat de donar la benvinguda als participants de la II Conferència estatal Tinguem cura del Planeta.

19 de nov. 2014, 0:43 publicada per ADMINISTRADOR ESCOLA   [ actualitzat el 19 de nov. 2014, 0:44 ]

Del 12 al 15 de novembre se celebrarà a Barcelona la II Conferència estatal del projecte “Tinguem cura del Planeta”. En aquesta conferència és previst que hi participin joves de 10 comunitats autònomes per conèixer i compartir les diagnosis del problemes ambientals dels diferents municipis i les accions que estan duent a terme els centres com a compromís de millora del seu entorn. Aquest és un projecte internacional adreçat a l’alumnat de secundària que es desenvolupa a Catalunya en el marc de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i, a escala estatal, en el de la Xarxa ESenRED (Escuelas hacia la Sostenibilidad en Red).

El 13 de novembre, el  Gil Torné i la vigatana Carla Vinyas  seran els encarregats de donar la benvinguda, en l’acte d’inaugural, als 120 participants d’Albacete, Galícia, La Rioja, Comunitat de Madrid, Navarra, Palència, Euskadi, Canàries, Múrcia i Catalunya.  Posteriorment, obriran la Conferència el Sr. Jordi Boixadera Vinos, Director General de l’Agència Catalana de Joventut, el Sr. Fermí Vallbé, Director Departament Educació Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona, i la Sra. Marta Subirà, Directora General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, amb qui el Gil Torné ja es va entrevistar el passat mes de juny.

En el decurs de la Conferència, els joves intercanviaran les diagnosis dels reptes socioambientals detectats als diferents territoris, les accions que porten a terme als seus centres, faran propostes per millorar-les i realitzaran tallers d’educomunicació per a donar-ne a conèixer les conclusions.

D’aquesta manera, es reconeix la trajectòria del Comitè Mediambiental d’alumnes de l’Escola Pia, que, dia a dia, fa realitat del Projecte Escola Verda.

Celebració inici de curs

25 de set. 2013, 8:46 publicada per Pau Ter Cabrerizo   [ actualitzat el 25 de set. 2013, 8:46 ]

Divendres passat, 20 de setembre, vam celebrar a l’escola l’inici del curs 2013-2014 amb els alumnes d'ESO, Batxillerat i PQPI. Amb aquest acte s’ha presentat el lema d’enguany: Construïm plegats! Els petits d'Infantil, però, van fer la celebració el dia abans, dijous 19, gaudint d'un conte ben apropiat per l'ocasió.

Es va dur a terme la visualització d’un vídeo d’una colla de castellers, que tot i trobar-se amb dificultats, van aconseguir construir un pilar i fer-lo pujar per les escales de la Catedral de Girona. Amb aquesta metàfora es volia transmetre que cadascú de nosaltres, tot i ser molt diferents, formem part d’un tot i com, si ens esforcem, tots plegats podem construir una escola millor.

En la mateixa línia, en tornar a classe, els alumnes amb els respectius professors van haver de construir un trencaclosques amb les peces pintades per ells mateixos, essent aquest un reflex del que volem aconseguir enguany a l’escola.

Us desitgem un molt bon inici de curs!

Salutació d'inici de curs

17 de set. 2013, 10:39 publicada per Pau Ter Cabrerizo   [ actualitzat el 17 de set. 2013, 10:39 ]

Dijous, amb l’inici de les classes, podem dir que es va iniciar de debò el curs escolar 2013-2014. És el moment de deixar a la porta de l’escola i de l’aula totes les dificultats, àdhuc el possible desencís, i assumir la plena responsabilitat personal i professional que exigeixen els nostres alumnes i les famílies que heu confiat l’educació dels vostres fills i filles a la nostra Escola. 
No es tracta que l’alumnat sigui aliè a la realitat que tota la societat estem vivint, sinó de no pervertir mai l’objectiu central de l’escola i de tots els qui hi treballem: que l’alumnat aprengui, que l’alumnat creixi tot aprenent i que l’alumnat maduri en totes les seves dimensions. Com sovint hem dit, l’educació no pot deixar de ser mai un missatge d’esperança i els educadors que treballem a les escoles hem de poder encarnar aquest missatge.
Un començament de curs que no té gaire diferències respecte les rutines d’altres anys. Però vull destacar que la diferència i la diversitat entre tots nosaltres, cada dia més, ha de ser la nostra força com a comunitat educativa. Algú ho podrà entendre que hem de ser una escola diferent a la resta. Sí, és cert. Però, també la diferència i la diversitat  entre les famílies, que de ben segur fa més ric el nostre treball.

Per aquest motiu, aquest curs escolar, hem escollit el lema Construïm Plegats. Les aportacions de cadascú i de cadascuna de nosaltres,  de l’AMPA, dels pares delegats, de l’Associació d’alumnes i de tots els grups de treball, comissions i comitès que es constitueixen són importants a l’hora de fixar directrius  i poder desenvolupar el projecte educatiu.

Continuarem potenciant el seguiment tutorial i l’acompanyament personal,  treballarem l’àmbit de l’Educació Emocional i d’Interioritat amb els alumnes i les nostre famílies, iniciarem un nou projecte de menjador, fomentarem uns premis per l’excel•lència i l’esforç; l’educació per a l’emprenedoria formarà part del dia a dia a les nostres aules,  proposarem píndoles formatives per a les mares i pares; organitzarem tallers d’oratòria les tardes per als alumnes de batxillerat; la certificació de qualitat marcarà l’organització interna del nostre treball amb el seu segell; un treball en xarxa amb la ciutat i la comarca enriquirà el projecte educatiu; la professionalització dels ensenyaments ha de constituir una via de formació ferma i que garanteixi insercions laborals.
Per a totes aquestes propostes i finalitats  els pares i les mares sou peces bàsiques per al nostre treball diari. És per aquest motiu que en aquest treball restem a la vostra disposició per aconseguir, conjuntament, els objectius que ens fixarem.

Aquest curs, des de l’equip directiu us convidem, a tots i a totes, a sumar les nostres diferències per aconseguir els objectius que ens fixem com a professionals de l’educació i també com a pares i mares dels nostres alumnes.

Els Koales criem i cuidem papallones

7 de jul. 2013, 8:04 publicada per Pau Ter Cabrerizo   [ actualitzat el 17 de set. 2013, 10:40 ]

Aquest trimestre els koales hem tingut l’oportunitat de veure i viure tot el procés de la metamorfosi de la papallona. Durant el segon trimestre vam treballar un projecte dedicat a aquests animals i hem acabat el curs fent la millor activitat de cloenda.
Ens van arribar d’Anglaterra el que es diuen les “pupes” de la papallona, uns cucs molt petits que vam posar dins un pot de plàstic amb un compost especial per menjar. Vam fer uns quants forats a la tapa perquè poguéssin respirar i les vam anar observant a mesura que passaven els dies. Les pupes es van començar a fer grans tornant-se erugues i després cada una d’elles va anar fent una dura crisàlide, semblava la closca d’un cargol de mar. 


Al cap d’uns quants dies vam traslladar les crisàlides dins la gàbia i vam poder veure com van sortir les papallones. Trossets de fruita i una mica d’aigua amb sucre va ser el que els hi vam deixar perquè s’alimentéssin. Les vam poder observar de ben a prop com volaven i menjaven. 
Finalment vam sortir a la Plaça Castells i les vam alliberar. Diuen que aquest tipus de papallones tornen al mateix lloc cada any per reproduïr-se… qui sap si l’any que ve les tornarem a veure!

Grans i petits al riu Anoia!

8 de juny 2013, 4:15 publicada per Pau Ter Cabrerizo   [ actualitzat el 17 de set. 2013, 10:40 ]

El dimecres dia 4 de juny els koales i alguns dels alumnes de 4rt d’ESO i del comitè mediambiental de l’escola hem anat al Riu Anoia per estudiar-ne l’estat en general.

L’escola participa al Projecte Rius impulsat per l’associació Habitats i l’Ajuntament d’Igualada. Aquest consisteix en tenir apadrinada una part del Riu per poder cuidar-la i estudiar-la. I així ho hem fet! Hem mirat el color i l’olor de l’aigua, el PH d’aquesta, els animals que hi ha al riu, les diferents plantes, etc.

Ha estat una experiència molt positiva, els petits hem après dels grans mentre ens deixaven comprovar tot allò que ens explicaven. Lupes, tubs, safates, provetes, llapis i paper han estat els nostres principals instruments.

Finalment hem pogut posar en comú totes les conclusions que hem tret després del nostre anàlisi.
Grans i petits ens hem enriquit i hem disfrutat del matí!

5 de juny: Dia mundial del Medi Ambient

5 de juny 2013, 2:29 publicada per Pau Ter Cabrerizo   [ actualitzat el 8 de juny 2013, 4:17 ]

A l’ Escola Pia, com a Escola Verda, vetllem per educar en els valors de la sostenibilitat i el respecte al medi ambient. 

En aquest marc, el Comitè Ambiental ha organitzat per al dia 5 de juny les següents activitats:

 • Invitació a venir en transport públic, bicicleta o caminant. Els petits d'Educació Infantil han organitzat, a la tarda, una activitat de seguretat vial.
 • Es llegirà un manifest i es presentarà la pàgina web del comitè.
 • A l'hora del pati es recollirà l'alumini dels embolcalls dels entrepans i el divendres el portaran a la deixalleria.
 • Al llarg de tot el dia recolliran piles, mòbils antics, etc.
 • Al matí baixaran a fer l'activitat del Projecte Rius amb els alumnes de P5.
 • Al mig dia i a la tarda, acompanyats del Salvador Torné (i si s'apunta algú més de vosaltres, seria ideal) baixaran al riu a "fer dissabte" i netejar els voltants del riu Anoia.

Recicla cultura

4 de juny 2013, 8:40 publicada per Pau Ter Cabrerizo   [ actualitzat el 9 de juny 2013, 14:30 ]

Igualada, 4 d’abril de 2013

Benvolguda família,Us convidem a col·laborar en una proposta nova el proper Sant Jordi. A l’escola volem fer una Fira del Llibre de caràcter solidari sota el lema "Recicla Cultura". Segur que a casa teniu llibres que ja no feu servir i que encara es troben en bon estat. Us proposem que doneu aquests llibres a l’escola per fer un fons. Nosaltres els revisarem i classificarem per edats i temes i, la diada de Sant Jordi els trobareu tots a la venda a un preu simbòlic.
Heu de tenir en compte:
 • Que els llibres han d’estar en bon estat.
 • Que no podeu portar volums d’enciclopèdies ni llibres de text.
 • Que podeu portar llibres infantils, novel·les juvenils, d’adults, clàssics, còmics, etc.
 • Que la recollida la farem durant la setmana del 8 al 12 d’abril a les mateixes classes.
Aquesta nova acció pretén ser també una acció educativa, per la qual cosa, us demanem que hi col·laboreu i encoratgeu els nois i les noies a participar-hi. Els diners recollits seran destinats a la Fundació Servei Solidari, concretament, a becar els diferents cursos de català, castellà i alfabetització per a persones en risc d’exclusió social.

La setmana del 15 al 19 d’abril els vostres fills i vosaltres mateixos esteu també convidats a col·laborar en l’activitat amb la compra d’un d’aquests llibres.

 • Alumnes: podran comprar llibres durant les hores del pati al claustre de l’Escola.
 • Pares: ho podreu fer de les 17.00h a 18.00h al claustre de l’Escola.
Agraïm per endavant la vostra col·laboració i restem a la vostra disposició per a qualsevol aclariment. 

La Direcció
Escola Pia d’Igualada

1-9 of 9