Maquinari recomanat

Els dispositius digitals de l'alumnat tindran un ús intensiu al llarg de la seva vida útil, que haurà de ser d'un mínim de quatre anys. A més de valorar aspectes com la velocitat dels processadors o la capacitat de la memòria, és molt important tenir en compte

· la robustesa dels materials
· el tipus de disseny (ergonomia, capacitat d'absorció d'impactes, protecció contra vessament de líquids...)
· les opcions de seguretat (sistemes contra furts) i
· la qualitat dels components

Els tipus d'ordinadors més adients per a l'ús continuat a les aules són:

· Ordinadors de tipus netbook amb pantalla de 10" a 12" (recomanat 11,6")

Han estat fins fa uns anys el model oficial dels programes educat1x1 i eduCAT 2.0. Els seus principals avantatges són les reduïdes dimensions, poc pes i baix consum. El principal inconvenient ve donat per algunes aplicacions i pàgines web que requereixen una resolució de pantalla superior a la que pot oferir un netbook.
Tot i que la majoria de fabricants han anunciat que deixen de produir netbooks de 10" amb processadors Intel Atom, la majoria segueixen oferint models alternatius amb prestacions superiors (més resolució de pantalla, processadors més potents, més memòria) i un ventall de preus similar a la dels netbooks.
Alguns models incorporen també una pantalla tàctil que permet convertir el netbook en una tauleta mitjançant mecanismes de rotació o desacoblament.

· Ordinadors de tipus ultrabook amb pantalla de 13" o 14" (recomanat 14") RECOMANAT
Són models de característiques semblants als netbooks però amb una pantalla més gran que permet encabir correctament les finestres de les aplicacions i els continguts web.
El seu preu acostuma a ser sensiblement superior al dels netbooks. El pes i dimensions el fan adient com a equipament d'aula i també com a equipament susceptible de ser transportat diàriament de casa a l'escola.

· Ordinadors portàtils de 15" o superiors

Són l'element de consum amb més varietat de models, configuracions i preus. El seu pes i dimensions no el fan aconsellable per al transport diari de casa a l'escola, però sí com a equipament d'aula susceptible de ser utilitzat individualment o en petit grup.Processador
És convenient que el processador sigui compatible amb l'arquitectura x86 i amb un rendiment superior a 1000 a les CPU Benchmarks

Memòria RAM
Tots els models actuals d'ordinadors portàtils acostumen a portar un mínim de 4 GB de RAM, que és el mínim exigible per als usos més habituals de l'ordinador a l'aula.

Xarxa
És convenient que tots els models disposin d'un adaptador wifi que suporti els protocols 802.1 en les seves modalitats b, g, n i ac, tant amb GNU/Linux com amb Windows. Opcionalment poden disposar de connector per a xarxes ethernet amb fil RJ45.

Disc dur
Pel que fa al sistema d'emmagatzematge de dades dels portàtils, existeixen dues modalitats:


· Disc dur magnètic (HDD)
És molt convenient que disposi d'un sistema inercial d'aturada dels capçals en cas de caiguda o moviment brusc. Alguns fabricants ofereixen com a opció aquesta possibilitat, que estalvia moltes avaries. El sobrecost d'aquesta opció estarà generalment ben invertit.
Pel que fa a la capacitat, en els models actuals acostuma a ser de més de 500 GB. El mínim recomanable per allotjar les particions de GNU/Linux, Windows, dades i sistema de restauració està al voltant dels 160 GB.

· Disc d'estat sòlid (SSD) RECOMANAT
Són sistemes de memòria DRAM d'un mínim de 64 GB (recomanat 128 GB) de capacitat que, pel fet de no tenir parts mòbils, no es veuen afectats directament per cops o vibracions. La seva velocitat de lectura és superior a les dels HDD. Convé optimitzar molt bé la instal·lació i configuració dels sistemes operatius per obtenir un bon rendiment. Són més cars.

Bateria
Hauria de tenir una durada mínima de 6 h fent un ús regular de l'ordinador. La tecnologia d'ions de liti fa que les bateries es vegin menys afectades per l'"efecte memòria" (produït quan es recarreguen sense haver exhaurit totalment la càrrega). El nombre de cel·les pot ser també un indicador de la capacitat i longevitat de les bateries. Els models actuals de portàtils acostumen a portar bateries de 6 cel·les.
Convé tenir en compte que en molts casos les bateries es consideren material fungible no cobert per la garantia, o cobert només parcialment. És important aclarir aquest aspecte amb el distribuïdor, i també informar-se del preu dels recanvis originals de bateria, que en alguns casos pot superar el 30% del cost de l'equip.

Resolució de vídeo
La pantalla dels netbooks tenia una resolució màxima de 1024x600 punts. En els models actuals és habitual tenir pantalles amb resolució de 1366x768
(recomanat), molt més convenient per a la visualització dels recursos educatius. El connector VGA o HDMI pot oferir resolucions encara superiors en dispositius externs.

Pes
El pes dels dispositius no hauria de ser superior a 1,5 Kg amb bateria.

Altres connectors
· 2 ports USB
· sortida de vídeo HDMI i VGA
· sortida d'auriculars
· connector per a cadenes de seguretat Kensington

Components opcionals
· webcam RECOMANAT
· Bluetooth
· lector de targetes de memòria
· adaptador 4G
· pantalla tàctil
· ...Garantia i suport tècnic

És important que el proveïdor detalli en les ofertes aspectes com:

· Abast de la garantia (quins components i funcions estan cobertes).
· Preu de les cobertures opcionals i extensions de garantia, si n'hi hagués.
· Possibilitat d'assegurança davant robatori, trencament de la pantalla i altres accidents. Cal especificar si hi ha franquícia o límit de sinistres.
· Període cobert per la garantia (el mínim legal a consumidors finals són 2 anys).
· Preu dels recanvis i les operacions de suport tècnic més habituals (canvi de pantalla, de teclat, del disc dur, alliberar bloqueig de BIOS, restaurar maqueta...).
    És important poder garantir el compromís de manteniment dels preus (amb l'increment de l'IPC, si s'escau) durant la vida útil del dispositiu.

· Funcionament del servei d'atenció a l'usuari:
- Detallar si la recollida i lliurament de l'equip es fa al centre, a la botiga, a domicili, per correu postal...
- Detallar si existeix un canal específic d'atenció a l'usuari.
- Temps màxims de resposta i resolució d'avaries (molt important!) i contraprestacions en cas de superar aquests terminis.
- Possibilitat de facilitar un dispositiu de substitució durant la reparació.

Comments