L'Origen de l'Univers

L'UNIVERS

Materia, energía, espai i temps, tot el que existeix forma part de l'Univer. És la totalitat del continu espai-temps en què es troba la humanitat, juntament amb tota la matèria i energia continguda en ell. És l'objecte d'estudi de la cosmologia, que es basa en la física i l'astronomia, tot i que alguns dels temes d'estudi voregen la metafísica.

Es molt gran, però no infinit. Es sobretot, espai vuit. Per cada milió d'àtoms d'hidrógen els deu elements més abundants són: Hidrogen, heli, oxigen, nitrogen..

A l'Univers podem trobar diferents cosos:

  • Els estels, masses de gas, principalment hidrogen y heli, que emiteixen llum.

  • Galaxies: acumulacions enormes d'estels, gas y pols. Hi han moltes.

  • Via Làctea: és la nostra galaxia

  • Foratsnegres: cossos amb un camp gravitatori tan gran que no s'escapa ni la llum.


 

Els cientifics intenten explicar l'origen de l'Univers amb diverses teoríes. La principal i la més coneguda és la del Big Bang:

EL BIG BANG: GRAN EXPLOSIÓ

La teoría del Big Bang o una gran explosió. Fa entre 12.000 y 15.000 milions d'anys, tota la materia de l'Univers estava concentrada en una zona extraordinariament petita de l'espai, i va explotar. La materia va sortir impulsada amb molta energia en totes direccions. 
Els cops i un desorden van fer que la materia s'agrupara i es concentres més en alguns llocs del espai determinats, i es van formar els primers estels y les primeres galaxies. Des de llavors, l'Univers continúa en moviment y evolució constant.

Aquesta teoría es basa en observacions riguroses y es correcta des de un instant després de l'explosió, pero no te cap explicació per el moment cero, quan es origina l'orginen de l'Univers.

 

Aquesta paraula que designa el principi de la dilatació i l'expansió de l'univers, comparada abusivament amb una explosió, fou proposada per primera vegada, de forma bastant desdenyosa, per Fred Hoyle, el text del qual fou publicat en el 1950. Hoyle no explicava la teoria, sinó que se'n reia del concepte, car ell en proposava un altre, la teoria de l'estat estacionari, segons el qual l'univers no hauria conegut una etapa densa i calenta. Malgrat el menyspreu original, aquesta expressió ha perdut la seva connotació pejorativa i irònica i ha esdevingut un nom científic i vulgaritzat de l'època en què va aparèixer l'univers que coneixem. És un model dins de la teoria de la relativitat general que descriu el desenvolupament de l'Univers primerenc. També es parla de Big Bang en un sentit més concret, per descriure la bola de foc gegant que va esclatar, en una explosió gegantina, a l'inici de la història del nostre espai-temps. Per tant, el terme "Big Bang" s'utilitza tant per referir-se específicament al moment en què es va iniciar l'expansió observable de l'Univers, quantificada en la llei de Hubble, com en un sentit més general per referir-se al paradigma cosmològic que explica l'origen i l'evolució del mateix Univers.

Les proves observades mostren un desplaçament cap a longituds d'ona més llargues en proporció a la distància de cada galàxia i en una relació descrita per la llei de Hubble.  Si aquestes proves s'afegeixen a la que es desprèn del principi de Copèrnic, que considera que observadors situats a qualsevol lloc de l'univers poden fer observacions similars, permet afirmar que l'espai s'està expandint. Una altra prova encara més important prové del descobriment, l'any 1964, de la radiació còsmica de fons o fons còsmic de microones.

Aquest fenomen s'havia pronosticat com una relíquia del procés en el que el plasma ionitzat calent de l'univers primigeni es refredava de manera suficient per formar hidrogen neutre i fer possible que l'espai fos transparent a la llum, i aquesta descoberta ha afavorit que entre els físics s'accepti de manera general que el Big Bang és el millor model per explicar l'origen i l'evolució de l'univers. Altres dades que també en donen suport provenen de la proporció relativa d'elements químics lleugers existents a l'univers; la sorprenent coincidència entre els valors predits i les abundàncies d'aquests elements inferides a partir de les observacions es pot considerar un complert èxit de la teoria de la nucleosíntesi del Big Bang.

 

RESUM:

Big Bagn --> Fa 15000 milions anys --> Tota la materia tenia una densitat i temperatura infinites -->Explosió--> Materia s’agrupa i es concentra en determinats espais durant anys-->Estels/galaxies

Big Bang Inicio del Universo

Comments