Notícies‎ > ‎

IES J. Segrelles Premi Nacional Vicente Ferrer 2018

9 de gen. 2019, 0:44 publicada per Webadmin IES J. Segrelles   [ actualitzat el 1 de febr. 2019, 22:31 per Xavi Pascual ]


L’IES JOSEP SEGRELLES D’ALBAIDA és Premi Nacional Vicente Ferrer 2018 per les activitats didàctiques en favor dels Drets Humans

El guardó premia 15 iniciatives educatives seleccionades entre propostes de tot l’estat espanyol que potencien una ciutadania compromesa amb l’eradicació de mecanismes que permeten l’empobriment i les desigualtats globals-locals. 

L’Institut d’Albaida és un dels 15 centres premiats de tot l’Estat pel fet d’haver dut a terme un projecte transversal i interdepartamental per potenciar una ciutadania compromesa amb la societat. Les professores Teresa Belda del departament d’Anglés i Laura Ferre del departament de Serveis Socioculturals i a la Comunitat han sigut les que han impulsat aquest projecte juntament amb el departament d’Imatge Personal, el d’Agrària i amb diferents departaments que imparteixen docència en ESO.

Del 24 de novembre al 2 de desembre, aquestes dos professores van viatjar a la República Dominicana a fi d’assistir al Seminari d’Intercanvi i Formació de Bones Pràctiques en Educació per al Desenvolupament, on cadascun dels 15 centres premiats exposà els seus treballs i conegueren de primera mà la tasca que la Cooperació Espanyola està realitzant en aquest país.

El passat 3 de desembre, Jordi Ramos, director de l’IES J. Segrelles, Lourdes Espí, la cap d’estudis de Cicles, i Chari Flors, la cap de departament d’Imatge personal, van recollir el diploma acreditatiu del guardó “Vicente Ferrer” a la seu de l’AECID (Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo) a Madrid.


Premi Nacional d’Educació per al Desenvolupament Vicente Ferrer, convocat per l’AECID

Aquest premi es convoca cada any per l’AECID, adscrita al Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, juntament amb el Ministeri d’Educació i Formació Professional. Posa en valor les experiències educatives dels centres docents sostinguts amb fons públics que hagen estat destinades a potenciar l’esperit crític i fomentar la participació activa de l’alumnat en la consecució d’una ciutadania global, solidària, compromesa amb l'eradicació de la pobresa i de les seues causes i el desenvolupament humà i sostenible.


El Projecte premiat de l’IES J. Segrelles: “Amb les ulleres dels Drets Humans”

Aquesta proposta didàctica ha consistit a transversalitzar els Drets Humans en diferents projectes i activitats. L’objectiu ha sigut vivenciar de forma activa i amb metodologies innovadores la implicació social per a la pau, la interculturalitat, la igualtat de gènere, la inclusió i la ciutadania global compromesa. Les metodologies emprades han sigut sociocrítiques, com per exemple: teatre sistèmic, tertúlies dialògiques i Aprenentatge-servei. Entre les activitats premiades, podem citar: Projecte Aprenentatge-Servei “Ningú Sense Llar”, Activitat intercentres “8 de Març”, Gimcana internivells “Camins de Pau”, Projecte a la biblioteca “Once upon a time inclusion was possible”, Tertúlies literàries, Projecte “Dones del món-Interactuem a l’Escola”, Aprenentatge-servei “La inclusió comunicativa és un dret”, Projecte “Estima per l’entorn”, Grup de Voluntariat en Mediació Escolar, Projecte “Trencant falsos mites, reconstruint Drets Humans”, Projecte intercicles “Passarel·la Solidària i Intercultural” i formació en Educació per al Desenvolupament humà i sostenible (EpD) per al professorat.

Ha sigut un privilegi comptar amb la col·laboració d’entitats tan rellevants socialment com el CRIS-Adiem, Trèvol, Inclou-TEA, Fesord-Associació persones sordes d’Alcoi, Associació contra el Càncer, Centre Social Autogestionat Ca la Mera d’Ontinyent, Biblioteca d’Albaida, Esquellana, Fundació Pau i Solidaritat PV, Harbour Project a Swindon-Anglaterra, CAI de persones sense llar de Gandia, Centre d’Acolliment La Safor i Centre de la Dona d’Albaida”. En aquest projecte també s’ha produït la col·laboració amb centres educatius: CEIP El Bosco de Cocentaina, CEIP Vicent Gironés d’Ontinyent, CRA Castell de Carbonera a Otos, CEIP Verge dels Desemparats d’Atzeneta d’Albaida i Escoleta La Roda.

En conclusió, s’ha portat a terme un procés d’implicació de professorat i alumnat, a través del qual s’han conegut aspectes relacionats amb el desenvolupament humà i sostenible per a una ciutadania global-local.VÍDEO DE PRESENTACIÓ DEL PROJECTE - ComarcalTV

D’altres Centres i projectes premiats

Us recomanem que feu una ullada a la resta de projectes premiats i als materials que comparteixen:


- EDUCACIÓ INFANTIL

CEIP. San Ildefonso. Talavera de la Reina. Toledo. Adelante en igualdad de género


- EDUCACIÓ PRIMÀRIA

CEIPSO. Miguel de Cervantes. Alcorcón. Madrid. Proyecto Cervantina I

CEE. El Molino. Pamplona. Personas con discapacidad comprometidas con el mundo

COLEGIO San Gregorio. Aguilar de Campoo. Palencia. La pecera de las emociones

CEIP. Manuel Llano. Santander. Me gusta el mundo…y lo cuido

CRA. Luis Buñuel. Pinsoro. Zaragoza. Buscando un ciudadano global


- EDUCACIÓ SECUNDÀRIA

IES. Fuente Saúco. Fuentesaúco. Zamora. Mi mundo, mi hogar

IES. Terra de Trasancos. Narón. A Coruña. A árbore de trasancos

IES. Sierra de Yeguas. Sierra de Yeguas. Málaga. Una escuela construye otra escuela

CPI. Do Toural. Vilaboa. Pontevedra. Mejores personas para el mundo: comprométete, dona tu tiempo

IE. Melchor de Jovellanos. Alhucemas. Marruecos. Acciones y conexiones EpD

IES. Itálica. Sevilla. Las felinas Como resultado del proyecto, se creó un libro que se puede descargar en formato pdf o ver la versión en lengua de signos.


- FORMACIÓ PROFESSIONAL

CE. Gregorio Fernández. Valladolid. La belleza está en nuestras diferencias

IES. Enrique Flórez. Burgos. Objetivos en red

IES. J. Segrelles. Albaida. València. Con las gafas de los derechos humanos“Molta gent humil, en lloc senzills, fent xicotetes coses, POT CANVIAR EL MÓN
(Basada en unes paraules d’Eduardo Galeano).