A túlhevítés (superheat)

A klímatechnikában túlhevítésnek nevezzük a gáz halmazállapotú hűtőközeg hőmérséklete és az adott nyomáson a hűtőközeg forráspontja közötti különbséget.
A túlhevítést az elpárologtató kimenetén kell ellenőrizni, ahol az expanziós szelep hő érzékelője van.
  • Ha értéke nulla, vagy nagyon kicsi, akkor az elpárologtatóban a hűtőközeg éppen hogy elpárolgott, félő hogy maradt benne egy kevés folyadék halmazállapotú, ami a kompresszorra nézve nagyon veszélyes.
  • Ha a túlhevítés értéke nagyon magas, az azt jelenti, hogy az elpárologtató túl meleg, az expanziós szelep nem nyitott ki megfelelően, a kompresszor nem szállít eleget, valahol dugulás van, nem elegendő a hűtőközeg mennyisége, stb.. Ilyenkor a klímarendszer teljesítménye és hatásfoka leromlik.
  • ha a túlhevítés értéke negatív, akkor a hűtőközeg nem képes elpárologni. Lehetséges okok: az expanziós szelep nyitott állapotban beragadt, nem működik a szellőző ventilátor, stb...
A túlhevítés -t legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, hogy amennyiben az értéke normális, akkor az elpárologtató hosszának első 90%-a "fagyos", a maradék 10 % pedig már "langyos", mivel ott már nincs jelen folyadék halmazállapotú hűtőközeg. 
Ha a túlhevítés értéke negatív, akkor a hűtőközeg nem érte el a forráspontot, az elpárologtató, és a szívott oldali vezeték egészen a kompresszorig folyadék halmazállapotú hűtőközeget tartalmaz - a rendszer nagyon hűt, de a kompresszor valószínűleg tönkremegy. 
Ha a túlhevítés értéke túl magas, akkor  az elpárologtatónak csak a legeleje, vagy az sem "fagyos", a rendszer hűtése és hatásfoka nagyon rossz.


Telephelyeink:

Központi telephely:    

Budapest XX. Lázár utca 71.

Dél-Pest -i vonzáskörzet: (V. VI. VII. VIII. IX. X. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXIII. kerület) 


Fiók üzletünk: 

Budapest XIII. Jász utca 159.

Észak-Pest -i vonzáskörzet (IV. XIII. XIV. kerület) 


 

Comments