Hudsvulster

Det finnes svært mange hudsvulster hos hund og katt, og det er som regel vanskelig eller umulig å skille disse fra hverandre bare ved en klinisk undersøkelse. Det er derfor viktig å ta prøver av vevet, både med nål og eventuelt kirurgi, for å finne ut hva slags type svulst det dreier seg om.  

Jeg vil oppfordre alle som fjerner svulster på kjæledyrene sine om å sende inn prøve av kulen til et eksternt laboratorium. Det koster rundt en tusenlapp ekstra, men da får man nemlig svar på alt dette: 
  1. Hva slags kul var det?
  2. Var den god- eller ondartet?
  3. Ble den fjernet i sin helhet?
  4. Er det sannsynlig at den vil komme tilbake?
  5. Er det sannsynlig at andre organer også er affisert?
Alt dette er svært viktig for å kunne si noe om prognosen videre. 

La oss ta et eksempel. Hunden din har fått en kul på ryggen. Den har vokst en del den siste tiden, og du er bekymret for at det kan være noe farlig. Du går til veterinæren som tilbyr å fjerne kulen. Hunden din legges i narkose, veterinæren skjærer bort kulen og kaster den i søppelbøtten. Såret blir sydd, det gror fint, og du er veldig fornøyd. Helt til plutselig en dag noen uker senere, da det dukker opp en ny kul på akkurat samme sted. Hva nå?..

Hadde veterinæren sendt inn en prøve av kulen i første omgang, så hadde dere visst hva slags svulst det dreiet seg om, og hva som nå hadde utviklet seg på nytt. Hvis det for eksempel var en helt ufarlig fettkul, så trenger du altså ikke bekymre deg. Bare la den nye kulen være. Men fordi dere ikke aner hva den første kulen var, så blir dere nødt til å fjerne kul nummer to også. Kuler som kommer tilbake kan jo være et tegn på ondartethet. Dette medfører altså dobbelt opp med både kostnader og bekymringer for eier. For ikke å snakke om unødvendige plager for hunden.  
Bildet nedenfor viser labben til en mops. Pilen peker på en liten rosa kul i huden som eier hadde oppdaget for noen dager siden. Kulen ble fjernet og sendt til et laboratorium for biopsi, og viste seg å være en lavgradig mastcellesvulst. 

Comments