Valpefurunkulose

Valpefurunkulose, eller juvenil cellulitt, er en sjelden sykdom som rammer valper i alderen 2 uker til 4 måneder. Kun i ytterst sjeldne tilfeller rammer det eldre hunder. Årsaken er ukjent, men det er sannsynlig at lidelsen er arvelig da man ser økt forekomst hos enkelte raser og i visse linjer.  

Noen raser som er mer utsatt for valpefurunkulose er: 
Golden retriever
Dachs
Labrador retriever
Lhasa apso
Gordon setter

Symptomer kan være feber, nedstemthet og dårlig appetitt. Valpene får akutte hevelser i ansiktsregionen, særlig på snute og lepper, rundt øyne og på øreflapper. I disse områdene utvikler det seg etterhvert pussfylte blemmer som sprekker opp og danner skorper. Lymfeknutene på siden av halsen blir forstørret, og i noen tilfeller kan disse sprekke opp og tømme seg gjennom huden. 

Diagnosen stilles enkelt på bakgrunn av det typiske symptombildet. Veterinæren bør ta en prøve av pussblemmene for å se etter bakterier, og samtidig gjøre et hudskrap for å utelukke hårsekkmidd før man starter behandling.

Behandlingen består av relativt høye doser kortison, gitt èn eller to ganger daglig, til lesjonene tørker inn og hevelsene forsvinner. Vanligvis dreier det seg om 2-3 uker med høy dose, og så trapper man forsiktig ned for å unngå tilbakefall. Samtidig vask av områdene med desinfiserende shampo anbefales for å unngå sekundærinfeksjon med bakterier. Dersom det allerede foreligger bakteriell infeksjon ved start av behandling, eller hvis veterinæren mistenker dette, kan det være nødvendig med en antibiotikakur i tillegg.
Bildet over viser en 6 uker gammel dachshundvalp med et klassisk tilfelle av valpefurunkulose.