Analsekkbetennelse‎ > ‎Infeksjoner‎ > ‎

Pododermatitt og furunkulose

Furunkulose er betegnelsen på en dyp hudinfeksjon hvor bakterier kommer ned i hårsekkene, som så sprekker opp og gir betennelsesknuter i huden, såkalte furunkler

Furunkulose kan forekomme på forskjellige steder på kroppen, ofte som en komplikasjon knyttet til en overfladisk hudinfeksjon. Det mange forbinder med begrepet furunkulose er imidlertid en tilstand hos hund der betennelsen kun affiserer potene, og dette kalles også pododermatitt

Pododermatitt og dannelse av furunkler kan oppstå primært når den behårete huden mellom tredeputene trykkbelastes når hunden står eller går, og kan forverres av eller oppstå sekundært til allergiske eller hormonelle lidelser.  

Hunderaser med kort pels er mer utsatt enn raser med lang pels. Hannhunder er overrepresentert, og frambeina er ofte mer plaget enn bakbeina.

Det som skjer når huden mellom tredeputene utsettes for trykk, er at pelsen blir trykket innover i huden. Det dannes etterhvert en verkebyll (en furunkel), som så kan tømme seg enten på oversiden eller undersiden av labben. Før furunkelen tømmes vil man ofte kunne se at hunden halter og slikker eller biter seg på labben. Ved kronisk furunkulose vil det bli arrdannelser i vevet i labben, og man kan ofte se en sammenvoksing (brodannelse) mellom de enkelte tredeputene. 

Behandlingen av pododermatitt og furunkulose baserer seg på disse prinsippene:  
  1. Man må finne underliggende årsak(er)
  2. Symptomene må behandles, med alt fra lokalbehandling til systemiske medisiner og/eller kirurgi
  3. Man må forebygge dannelsen av nye furunkler
Behandlingen er ofte tidkrevende, men god oppfølging fra både eier og veterinær gir i de fleste tilfeller tilfredsstillende resultater. 

Det er verdt å nevne at det finnes en type immunmediert pododermatitt som involverer lymfocytter og plasmaceller, og denne krever en helt spesiell form for behandling.  

 


Bildet over viser poten til en labrador. Pilen peker på en furunkel mellom to tær. Da furunkelen ble tømt, kom det ut blodblandet puss.
Bildet under viser labben til en engelsk staffordshire bull terrier med kronisk furunkulose. Man ser flere furunkler som har sprukket opp langsmed kantene på tredeputene. Pilene peker på en brodannelse mellom de to midterste tredeputene.