Allergi‎ > ‎

Miljøallergi

Miljøallergi, også kalt atopi, er en nedarvet tendens til å reagere på allergener i miljøet, og er relativt vanlig hos både hunder og katter. Lidelsen fremtrer som regel før dyret har fylt tre år, og kan gi svært dårlig livskvalitet på sikt dersom den ikke diagnostiseres og behandles. 

Noen hunderaser som er utsatt for atopi er:
Boxer
Dalmatiner
Engelsk bulldog
Golden retriever
Labrador retriever
Mops
Schäfer
Schnauzer
Shar pei
Terriere

Når kroppens immunceller kommer i kontakt med for eksempel husstøvmidd, gress- eller trepollen, frigjøres forskjellige stoffer i kroppen til en allergisk hund eller katt, deriblant histamin. Dette gir mange symptomer, men det som eiere først legger merke til hos dyret er 
  • Kløe, gjerne "under armene" og på ørene
  • Slikking eller gnaging, gjerne på poter og frambein, på magen og i lysken
  • Rødhet i huden
  • Håravfall
I forbindelse med allergi sees også ofte
  • Ørebetennelse
  • Sår og skorper i huden
  • Dårlig pels
  • Fortykket hud
For å stille diagnosen atopi må veterinæren ta opp en grundig sykehistorie, samt utelukke andre grunner til at hunden eller katten klør. Det går an å teste for allergi ved hjelp av en blodprøve, men man skal være oppmerksom på at ingen tester er 100% sikre.  

Det finnes dessverre heller ingen 100% kur mot atopi, men det finnes mange måter å lindre symptomene på. Hovedmålet med behandlingen vil være å gjøre så mye som mulig for å få dyret symptomfritt. Dette kan være en lang og krevende prosess, og er ofte frustrerende for eiere som ønsker gode resultater på en-to-tre. Dersom du har en hund eller katt som har fått diagnosen atopi, så ikke fortvil. De aller fleste atopikere lar seg kontrollere med riktig behandling og oppfølging hos en veterinær med god kunnskap om hudlidelser og allergi.Bildet ovenfor viser åpningen inn mot øregangen til en allergisk labrador. Hunden ristet mye på hodet, men klødde seg sjelden med labbene. Begge ører var fylt med dette brunsvarte sekretet, og øregangene var forkalkede som et resultat av kronisk ørebetennelse. 

Undersøkelse av sekretet i mikroskopet ser man på bildet nedenfor. Alle de små blå organismene representerer soppen Malassezia. 

Undersider (2): Husstøvmidd Pollen