Nyheter‎ > ‎

Ad Blockers på nätet ökar dramatiskt - nu även i mobilen

skickad 12 aug. 2015 23:35 av Peder Gidlund   [ uppdaterad 2 nov. 2015 02:01 ]
Användandet av ad blockers har ökat med 41 procent det senaste året. Snart blir det enklare att blockera annonser även i mobilen.

I en artikel från Dagens Media skrivs det att användandet av ad blocker-mjukvara har skjutit i höjden det senaste året, och innebär ett reellt hot mot annonsintäkterna på nätet.

Dagens Media hänvisar till en färsk rapport kostar ad blockeringen världens webbpublicister i år totalt 22 miljarder dollar, drygt 190 miljarder kronor, i uteblivna annonsintäkter.


Exempel på AdBlock på en vanlig sajt. Det är enkelt att installerna och fler och fler gör det för att blockera irriterande pop-up fönster, bannerannonser och flash-annonser.

Rapporten, genomförd av Adobe tillsammans med det irländska internetannonsföretaget Page Fair, som hjälper företag att komma runt ad blockers, visar att det globala användandet av ad blockers ökat med 41 procent på ett år. Mest drabbade är spelsajter och sociala medier.

I artikeln framgår att än så länge används ad blocker-mjukvara främst för datorer, men även i mobilen ökar möjligheterna att blockera annonser i det nya operativsystemet iOS9 som lanseras i höst.

Sverige är ett av de länder med flest ad blockers. Enligt Adobes använder 2,2 miljoner personer i månaden, eller 25 procent av de svenska internetanvändarna, mjukvara som blockerar annonser.

I USA och Storbritannien ligger användandet på 15 respektive 21 procent, medan Polen och Grekland toppar listan med drygt 35 procent ad blocker-penetration.

I Storbritannien har användandet ökat med hela 82 procent från juni 2014 till juni 2015.

Fakta Ad Blocker
Det mest populära Chrome-tillägget, med över 40 miljoner användare! Blockerar reklamtillägg över hela webben.
Comments