Welkom op de site van Persensus Haptotherapie en Coaching. Je vindt hier informatie over haptonomie en de therapeutische toepassing ervan: haptotherapie.
 
In verband met het volgen van een intensief mastertraject neem ik op dit moment geen nieuwe cliënten aan. 
Naar verwachting zal ik vanaf september 2018 weer ruimte hebben. 
Op de website van de Vereniging van Haptotherapeuten (www.haptotherapeuten-vvh.nl) kan je eventueel zoeken naar een andere haptotherapeut in de omgeving.
 
Met hartelijke groet,

Niels Goudswaard
GZ-Haptotherapeut 

Persensus

Per-sensus is een haptonomische term. Het betekent door-voelen: het uitbreiden van de tast in een voorwerp, een ruimte of een persoon. Zoals een blinde door zijn stok de grond voelt, neemt hij de stok als het ware 'erbij' in zijn lijf. Of zoals je, wanneer je in een auto zit, deze in je gevoel opneemt en zo voelt welke ruimte deze inneemt bij het inparkeren.
Maar het gaat niet altijd even goed... Op sommige dagen, wanneer je niet zo goed in je vel zit, stoot je je precies tegen de punt van die salontafel, hoewel die daar toch al jaren staat. Op dat moment had je even geen gevoel voor de ruimte.


Hoe we in ons vel zitten heeft invloed op hoe we ons verhouden tot de buitenwereld. Maar ook op hoe en wat we gewaar zijn van de gevoelens die ín ons leven. We zijn ons niet altijd even bewust van emoties als pijn en verdriet, of gevoelens als spanning en onrust. Haptonomie kan je daar bewust van maken en mee leren omgaan.Indicaties

  • In het hoofd en niet in het lijf?
  • Gestagneerde ontwikkeling?
  • Moeite met grenzen stellen?
  • Gevoelens van minderwaardigheid?
  • Problemen met acceptatie van verlies, trauma, ziekte of handicap?
  • Burn-out, stress, overbelasting?
  • Lichamelijke (onverklaarde) klachten?

De haptotherapeut leert de cliënt voelen dat hij / zij in staat is om anders met klacht(en), met zichzelf en zijn / haar omgeving op te gaan.
De cliënt wordt aangesproken in zijn gevoel en zal de klacht anders beleven, waardoor deze minder wordt en mogelijk verdwijnt.