7.5 Els germans Lumière


Els germans Lumière

Els inventors francesos Louis i Auguste Lumière van crear un aparell que servia tant com a càmera com a projector: el cinematògraf. 


Amb aquest aparell van començar a filmar els seus primers  reportatges curts tipus documental on es limitaven a gravar allò que passa just al davant. Els films dels Lumière tracten de gent anònima, amb la seva problemàtica quotidiana. Exemples d’aquests treballs són: 


L’arribada del tren a l’estació


Sortida dels treballadors de la fàbrica


El regador regat

Aquesta última peça és considerada la primera comèdia de la història, un senzill gag que mostra un jardiner al que li tallen l’aigua i en mirar per la boca de sortida li obren i queda completament xop.El Cinematògraf

L’esforç i enginy dels dos germans van arribar a crear el cinematògraf, el primer aparell que feia les funcions de càmera i a la vegada de projector. Van agafar com a referència el Kinetoscopi d’Edison i van millorar-lo, utilitzant un sistema mecànic que permetia fer córrer la pel·lícula fotogràfica a 16 imatges per segon, ja fos per enregistrar-les com per projectar-les.


cinematògraf


Segons les cròniques dels diaris parisencs del 29 de desembre de 1895, tothom que era el dia anterior al Salon Indien del Grand Café, al Boulevard des Capucines de París per assistir a la presentació de l’últim invent dels germans Lumière, va patir un gran ensurt en pensar que un tren els envestiria.

L’any 1901 però, els germans Lumière decideixen abandonar la producció i comercialització del cinematògraf (en aquella data ja havien rodat més de 80 pel·lícules), per dedicar-se a la investigació científica en el camp de la fotografia, ja que deien que “el cinema mai podrà arribar a ser un bon negoci".Comments